Βιογραφία | Tupac Shakur

13/09/2017, 14:02 | Συντάκτης: Κατερίνα Γκίνη

Ο Τούπακ Αμάρου Σακούρ ή “‘Λεσέϊν Πάρις Κρούκς”‘, 2Pac, Makaveli ή απλά Pac (Tupac Amaru Shakur, 16 Ιουνίου 1971 – 13 Σεπτεμβρίου 1996) ήταν Αμερικανός ράπερ και ηθοποιός. Επίσης, υπήρξε πολύ σημαντικός κοινωνικός ακτιβιστής.

Η καριέρα του

Το όνομα του 2PAC (Τούπακ Αμάρου) προέρχεται από έναν αρχηγό των Ίνκα. Το πραγματικό όνομα του ήταν Λεσέϊν Πάρις Κρούκς αναγκάστηκε όμως να το αλλάξει λόγω της εμπλοκής της μητέρας του με συμμορίες όπως οι Μαύροι Πάνθηρες. Μεγάλωσε ανάμεσα σε πολλά άτομα που ανήκαν στους Μαύρους Πάνθηρες, όπως η μητέρα του, η οποία τον ανέθρεψε μόνη της, αφού ο πατέρας του είχε εγκαταλείψει την οικογένεια όταν ο Τούπακ ήταν ακόμη σε μικρή ηλικία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, όταν η μητέρα του ήταν έγκυος στον Τούπακ, βρισκόταν στη φυλακή. Ο νεαρός Τούπακ ένιωθε πολλή μοναξιά και ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με τη ραπ μουσική από τους Digital Underground το 1990. Ο Τούπακ αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να βρει την αναγνώριση με τους Digital Underground και αποχώρησε από αυτούς, δημιουργώντας το πρώτο του άλμπουμ, το 1991, με τίτλο “2Pacalypse now”, που τον οδήγησε στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων. Το 1993, ηχογράφησε το δίσκο “Strictly 4 my N.I.G.G.A.Z.”, το οποίο τον έφερε κατευθείαν στην κορυφή.

Ένα χρόνο αργότερα κι ενώ η αυξανόμενη λάμψη του είχε αρχίσει να γίνεται ενοχλητική σε κάποιους, τον πυροβόλησαν 5 φορές έξω από το στούντιο ηχογράφησης. Σαν από θαύμα, συνήλθε από τα τραύματα του και δημιούργησε μερικά από τα κορυφαία του τραγούδια στους δίσκους “Me against the world” και “All eyez on me”. Εν τω μεταξύ, είχε δημιουργήσει ένα ολόκληρο ρεύμα στη ραπ, το οποίο ο ίδιος ονόμασε Thug Life (Ζωή Αλήτη), εμπνευσμένος από τις κατηγορίες που του απέδιδαν.

Μεγάλη επίσης ήταν η κόντρα του με διάφορους ράπερ της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα με τους Notorious B.I.G., Puff Daddy, Mobb Deep, Nas, Lil’ Kim, Jay-Z, Chino XL και Junior Mafia.

Η δολοφονία του

Ο Τούπακ απεβίωσε στις 13 Σεπτεμβρίου 1996 (σε μία ανεξιχνίαστη υπόθεση), ενώ βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του. Πιο συγκεκριμένα, στις 7 Σεπτεμβρίου είχε πάει να παρακολουθήσει, στο γήπεδο MGM Grand του Λας Βέγκας, έναν αγώνα μποξ μεταξύ του Μάικ Τάισον (Mike Tyson) και του Μπρους Σέλντον (Bruce Seldon), με τον ιδιοκτήτη της δισκογραφικής εταιρίας του, Death Row Records. Ο Τάισον δεν άφησε και πολλά περιθώρια στον αντίπαλο του και έτσι ο αγώνας τελείωσε αναδεικνύοντάς τον ως νικητή. Αργότερα, ο Τούπακ καθώς επέβαινε στο αυτοκίνητο του ιδιοκτήτη της εταιρίας του, στη θέση του συνοδηγού, κατευθυνόταν στο Club 662. Η επίθεση έγινε στις 11:17 το βράδυ, στο αυτοκίνητο. Πέθανε, μετά από 6 ημέρες στο νοσοκομείο από εσωτερική αιμορραγία. Δύο μήνες μετά το θάνατό του, κυκλοφόρησε ο δίσκος “The Don Killuminati: The 7 Day Theory”.

Οι “Amaru Records”

Ο Τούπακ άφησε πίσω του πολλά μη ηχογραφημένα τραγούδια τα οποία ανέλαβε να δημοσιοποιήσει η μητέρα του, Αφένι Σακούρ, ιδρύοντας το 1997 την εταιρία Amaru Records. Έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει αρκετοί δίσκοι του με κλασσικότερους το “Resurrection” και το “Loyal to the Game”. Το άλμπουμ “Until the end of time”, που κυκλοφόρησε το 2001, αποτέλεσε τεράστια επιτυχία, πώλησε περισσότερα από 38 εκατομμύρια αντίτυπα, κάνοντας τον Τούπακ τον χιπ χοπ καλλιτέχνη με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, γεγονός για το οποίo έχει γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες (πωλήσεις περισσότερων από 120.000.000 δίσκων παγκοσμίως).

Επιρροές – Κοινωνικός αντίκτυπος

Ο Τούπακ επηρέασε μια μεγάλη γενιά από ακροατές και μια μεγάλη γενιά ράπερ. Πολλοί καλλιτέχνες της ραπ τον διαδέχτηκαν στο ρεύμα που δημιούργησε: Οι The Outlawz τον συνόδευσαν σε όλη του την καριέρα, συνεργάστηκε με τον Dr. Dre στο γνωστό “California love”, ο Eminem, ο Snoop Dogg, πολύ επιτυχημένοι καλλιτέχνες της ραπ επηρεάστηκαν βαθύτατα από τον κορυφαίο ράπερ.

Δε δίστασε να ασκήσει έντονη κοινωνική και πολιτική κριτική. Ήρθε αρκετές φορές σε σύγκρουση με υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα, ενώ από νωρίς αποτέλεσε στόχο για δικηγόρους και αστυνομικούς. Ο Τούπακ ξέφυγε από τα γκέτο στα οποία ζούσε (συχνά, οι οπαδοί του τον μνημονεύουν ως “ο Τσε των γκέτο της Αμερικής”, πάλεψε για μια καλύτερη ζωή και για ίσα δικαιώματα και έγινε ο κορυφαίος καλλιτέχνης της ραπ μουσικής παγκοσμίως. Με έμπνευση και ευαισθησία που έμοιαζε αστείρευτη, έγινε η φωνή της αλήθειας για εκατομμύρια νέους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Επιχείρησε, με το στίχο του και τις ομιλίες του, ένα καίριο χτύπημα στον κομφορμισμό και τη μισαλλοδοξία. Πολέμησε το ρατσισμό σε κάθε του μορφή και δε δίστασε να ανοίξει διάλογο με κάθε κοινωνική ομάδα: με τις γυναίκες, με τους μαύρους και τους λευκούς, με τα παιδιά.

Το 2003 ψηφίστηκε από τους θεατές του MTV ως ο υπ’ αριθμόν ένα καλλιτέχνης της ραπ (number 1 MC) όλων των εποχών.

Δισκογραφία

1991: 2Pacalypse Now
1993: Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z.
1994: Thug Life: Volume 1 (με τον Thug Life)
1995: Me Against the World
1996: All Eyez on Me
1996: The Don Killuminati: The 7 Day Theory
1997: R U Still Down? (Remember Me)
1998: Greatest Hits
1999: Still I Rise
2001: Until the End of Time
2002: Better Dayz
2003: Tupac: Resurrection (soundtrack)
2004: Loyal to the Game
2006: Pac’s Life

Ντοκιμαντέρ

1997: Tupac Shakur: Thug Immortal
1997: Tupac Shakur: Words Never Die (TV)
2001: Tupac Shakur: Before I Wake…
2001: Welcome to Deathrow
2002: Tupac Shakur: Thug Angel
2002: Biggie & Tupac
2002: Tha Westside
2003: 2Pac 4 Ever
2003: Tupac: Resurrection
2004: Tupac vs.
2004: Tupac: The Hip Hop Genius (TV)
2006: So Many Years, So Many Tears
2007: Tupac: Assassination
2009: Tupac: Assassination II: Reckoning

Επιμέλεια – προσαρμογή: Κατερίνα Γκίνη

Η καριέρα του

Το όνομα του 2PAC (Τούπακ Αμάρου) προέρχεται από έναν αρχηγό των Ίνκα. Το πραγματικό όνομα του ήταν Λεσέϊν Πάρις Κρούκς αναγκάστηκε όμως να το αλλάξει λόγω της εμπλοκής της μητέρας του με συμμορίες όπως οι Μαύροι Πάνθηρες. Μεγάλωσε ανάμεσα σε πολλά άτομα που ανήκαν στους Μαύρους Πάνθηρες, όπως η μητέρα του, η οποία τον ανέθρεψε μόνη της, αφού ο πατέρας του είχε εγκαταλείψει την οικογένεια όταν ο Τούπακ ήταν ακόμη σε μικρή ηλικία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, όταν η μητέρα του ήταν έγκυος στον Τούπακ, βρισκόταν στη φυλακή. Ο νεαρός Τούπακ ένιωθε πολλή μοναξιά και ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με τη ραπ μουσική από τους Digital Underground το 1990. Ο Τούπακ αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να βρει την αναγνώριση με τους Digital Underground και αποχώρησε από αυτούς, δημιουργώντας το πρώτο του άλμπουμ, το 1991, με τίτλο “2Pacalypse now”, που τον οδήγησε στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων. Το 1993, ηχογράφησε το δίσκο “Strictly 4 my N.I.G.G.A.Z.”, το οποίο τον έφερε κατευθείαν στην κορυφή.

Ένα χρόνο αργότερα κι ενώ η αυξανόμενη λάμψη του είχε αρχίσει να γίνεται ενοχλητική σε κάποιους, τον πυροβόλησαν 5 φορές έξω από το στούντιο ηχογράφησης. Σαν από θαύμα, συνήλθε από τα τραύματα του και δημιούργησε μερικά από τα κορυφαία του τραγούδια στους δίσκους “Me against the world” και “All eyez on me”. Εν τω μεταξύ, είχε δημιουργήσει ένα ολόκληρο ρεύμα στη ραπ, το οποίο ο ίδιος ονόμασε Thug Life (Ζωή Αλήτη), εμπνευσμένος από τις κατηγορίες που του απέδιδαν.

Μεγάλη επίσης ήταν η κόντρα του με διάφορους ράπερ της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα με τους Notorious B.I.G., Puff Daddy, Mobb Deep, Nas, Lil’ Kim, Jay-Z, Chino XL και Junior Mafia.

Η δολοφονία του

Ο Τούπακ απεβίωσε στις 13 Σεπτεμβρίου 1996 (σε μία ανεξιχνίαστη υπόθεση), ενώ βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του. Πιο συγκεκριμένα, στις 7 Σεπτεμβρίου είχε πάει να παρακολουθήσει, στο γήπεδο MGM Grand του Λας Βέγκας, έναν αγώνα μποξ μεταξύ του Μάικ Τάισον (Mike Tyson) και του Μπρους Σέλντον (Bruce Seldon), με τον ιδιοκτήτη της δισκογραφικής εταιρίας του, Death Row Records. Ο Τάισον δεν άφησε και πολλά περιθώρια στον αντίπαλο του και έτσι ο αγώνας τελείωσε αναδεικνύοντάς τον ως νικητή. Αργότερα, ο Τούπακ καθώς επέβαινε στο αυτοκίνητο του ιδιοκτήτη της εταιρίας του, στη θέση του συνοδηγού, κατευθυνόταν στο Club 662. Η επίθεση έγινε στις 11:17 το βράδυ, στο αυτοκίνητο. Πέθανε, μετά από 6 ημέρες στο νοσοκομείο από εσωτερική αιμορραγία. Δύο μήνες μετά το θάνατό του, κυκλοφόρησε ο δίσκος “The Don Killuminati: The 7 Day Theory”.

Οι “Amaru Records”

Ο Τούπακ άφησε πίσω του πολλά μη ηχογραφημένα τραγούδια τα οποία ανέλαβε να δημοσιοποιήσει η μητέρα του, Αφένι Σακούρ, ιδρύοντας το 1997 την εταιρία Amaru Records. Έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει αρκετοί δίσκοι του με κλασσικότερους το “Resurrection” και το “Loyal to the Game”. Το άλμπουμ “Until the end of time”, που κυκλοφόρησε το 2001, αποτέλεσε τεράστια επιτυχία, πώλησε περισσότερα από 38 εκατομμύρια αντίτυπα, κάνοντας τον Τούπακ τον χιπ χοπ καλλιτέχνη με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, γεγονός για το οποίo έχει γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες (πωλήσεις περισσότερων από 120.000.000 δίσκων παγκοσμίως).

Επιρροές – Κοινωνικός αντίκτυπος

Ο Τούπακ επηρέασε μια μεγάλη γενιά από ακροατές και μια μεγάλη γενιά ράπερ. Πολλοί καλλιτέχνες της ραπ τον διαδέχτηκαν στο ρεύμα που δημιούργησε: Οι The Outlawz τον συνόδευσαν σε όλη του την καριέρα, συνεργάστηκε με τον Dr. Dre στο γνωστό “California love”, ο Eminem, ο Snoop Dogg, πολύ επιτυχημένοι καλλιτέχνες της ραπ επηρεάστηκαν βαθύτατα από τον κορυφαίο ράπερ.

Δε δίστασε να ασκήσει έντονη κοινωνική και πολιτική κριτική. Ήρθε αρκετές φορές σε σύγκρουση με υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα, ενώ από νωρίς αποτέλεσε στόχο για δικηγόρους και αστυνομικούς. Ο Τούπακ ξέφυγε από τα γκέτο στα οποία ζούσε (συχνά, οι οπαδοί του τον μνημονεύουν ως “ο Τσε των γκέτο της Αμερικής”, πάλεψε για μια καλύτερη ζωή και για ίσα δικαιώματα και έγινε ο κορυφαίος καλλιτέχνης της ραπ μουσικής παγκοσμίως. Με έμπνευση και ευαισθησία που έμοιαζε αστείρευτη, έγινε η φωνή της αλήθειας για εκατομμύρια νέους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Επιχείρησε, με το στίχο του και τις ομιλίες του, ένα καίριο χτύπημα στον κομφορμισμό και τη μισαλλοδοξία. Πολέμησε το ρατσισμό σε κάθε του μορφή και δε δίστασε να ανοίξει διάλογο με κάθε κοινωνική ομάδα: με τις γυναίκες, με τους μαύρους και τους λευκούς, με τα παιδιά.

Το 2003 ψηφίστηκε από τους θεατές του MTV ως ο υπ’ αριθμόν ένα καλλιτέχνης της ραπ (number 1 MC) όλων των εποχών.

Δισκογραφία

1991: 2Pacalypse Now
1993: Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z.
1994: Thug Life: Volume 1 (με τον Thug Life)
1995: Me Against the World
1996: All Eyez on Me
1996: The Don Killuminati: The 7 Day Theory
1997: R U Still Down? (Remember Me)
1998: Greatest Hits
1999: Still I Rise
2001: Until the End of Time
2002: Better Dayz
2003: Tupac: Resurrection (soundtrack)
2004: Loyal to the Game
2006: Pac’s Life

Ντοκιμαντέρ

1997: Tupac Shakur: Thug Immortal
1997: Tupac Shakur: Words Never Die (TV)
2001: Tupac Shakur: Before I Wake…
2001: Welcome to Deathrow
2002: Tupac Shakur: Thug Angel
2002: Biggie & Tupac
2002: Tha Westside
2003: 2Pac 4 Ever
2003: Tupac: Resurrection
2004: Tupac vs.
2004: Tupac: The Hip Hop Genius (TV)
2006: So Many Years, So Many Tears
2007: Tupac: Assassination
2009: Tupac: Assassination II: Reckoning

Επιμέλεια – προσαρμογή: Κατερίνα Γκίνη


Tralala Social Media