Συνέντευξη | Σάκης Αρσενίου: «Θα ακούτε λίγο πιο ποιοτικά πράγματα από εμένα από δω και πέρα!»

14/11/2016, 12:00 | Συντάκτης: Σοφία Μπεκιάρη

«Στόχος μου είναι να πηγαίνω καλά στη δουλειά μου, να αρέσει στο κόσμο αυτό που κάνω, κάθε μου τραγούδι, κάθε μου εμφάνιση» δηλώνει αποκλειστικά ο Σάκης Αρσενίου στο Tralala.gr και στη Σοφία Μπεκιάρη ενώ δείχνει πιο ώριμος και κατασταλαγμένος!

Συνεχίζοντας για ακόμη μια σεζόν στο Frangelico και έχοντας κυκλοφορήσει το νέο του τραγούδι με τίτλο «Μ΄ ακούς» ο ταλαντούχος Σάκης Αρσενίου παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη αποκαλύπτοντας με χαρά τις αλήθειες του!
Απολαύστε τον!

sakis-arseniou-interview-2016-01

Σάκη χαίρομαι πολύ που σε συναντώ. Είσαι σε μια φάση με πολύ φόρτο εργασίας… μαγαζί, τραγούδι, προετοιμασίες… πως είσαι;

Είμαι πάρα πολύ καλά, χαρούμενος που συνεχίζω στο Frangelico με μία πολύ ωραία συνεργασία με το Νίκο Μακρόπουλο και την Αγγελική Ηλιάδη. Ετοιμάσαμε ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα για τη χειμερινή σεζόν και θεωρώ πως θα πάει πολύ καλά και περιμένουμε όλο τον κόσμο να ‘ρθει να διασκεδάσει, να μας δει και να περάσει όμορφα.

Θέλω να μου πεις ένα – δύο στοιχεία που έχει αυτό το σχήμα και θεωρείς ότι θα τραβήξει την προσοχή του κόσμου.

Νομίζω ότι υπάρχει το στοιχείο το λαϊκό μαζί και με το μοντέρνο, θα μείνετε όλοι ευχαριστημένοι. Να σου πω την αλήθεια το εντελώς λαϊκό πρόγραμμα λείπει από τις πίστες αλλά νομίζω ότι έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα τέτοιο ώστε να ικανοποιεί όλα τα γούστα.

Εσύ συνεχίζεις σταθερά στο Frangelico, θέλω καταρχάς να μου πεις τι είναι αυτό που σε κάνει να παραμένεις εκεί.

Είμαι ευχαριστημένος με τα πράγματα που εισπράττω από κει και σίγουρα είναι ευχαριστημένος και ο επιχειρηματίας από εμένα, είναι βασικό. Δεν αναφέρομαι στο χρηματικό κομμάτι, αναφέρομαι στο πρόγραμμα και στο η επιχείρηση είναι οικογένεια, απροβλημάτιστη. Είναι σταθερή αξία το Frangelico… περνάει όλη η Αθήνα από κει, οπότε υπάρχει ένα μαγαζί το οποίο με προβάλλει όπως πρέπει και συνεχίζω.

Είσαι από τους καλλιτέχνες που είναι σταθεροί στις συνεργασίες τους. Και στο προηγούμενο μαγαζί που δούλεψες, παρέμεινες για αρκετές σεζόν… όπως και τώρα στο Frangelico. Είσαι από τους ανθρώπους που εκεί που θα νιώσουν ασφάλεια και σιγουριά, εκεί θα μείνουν;

Για μένα παίζει ρόλο το να έχεις σταθερότητα, είμαι σταθερός και ανεβαίνω όπως πρέπει. Το να κάνω απότομες κινήσεις οι οποίες τελικά ίσως και να μην μου βγουν δεν μου αρέσει, οπότε το αποφεύγω. Προς το παρόν συνεχίζω εκεί και βλέποντας και κάνοντας. Ας πούμε το καλοκαίρι μπορεί να ‘ναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα, μπορεί να έχω μία καλύτερη πρόταση από το ίδιο μαγαζί ή από άλλο ή μπορεί χίλια δυο…

Ποιος είναι ο στόχος σου γενικότερα;

Στόχος μου είναι να πηγαίνω καλά στη δουλειά μου, να αρέσει στο κόσμο αυτό που κάνω, κάθε μου τραγούδι, κάθε εμφάνιση μου. Νομίζω ότι ο καθένας θέλει τα καλύτερα για τον εαυτό του.

sakis-arseniou-interview-2016-05

Γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια και μπορώ να πω ότι πλέον διακρίνω πως είσαι σε μία ώριμη φάση της καλλιτεχνικής σου πορείας. Ποιες είναι οι αλλαγές που έχεις κάνει εσύ ο ίδιος και συντέλεσαν σε αυτό;

Με βοήθησε πάρα πολύ η στρατιωτική μου θητεία. Μπήκα και σκέφτηκα κάποια πράγματα για την καριέρα μου και είπα να κινηθώ αλλιώς πάνω στο κομμάτι της δισκογραφίας, λίγο πιο ποιοτικά πράγματα θα ακούτε από εμένα από δω και πέρα.

Εξήγησέ μου αυτό το… «πιο ποιοτικά».

Υπάρχουν εύκολα τραγούδια, τα οποία λειτουργούν πολύ δυνατά για ένα-δυο μήνες, υπάρχουν και κομμάτια που μένουν. Έχω επιλέξει να κάνω κομμάτια που θα μείνουν. Πολλές φορές δεν το ξέρεις αυτό αλλά όταν μιλάω με την εταιρεία και τους συνεργάτες μου και λέμε ότι θα βγάλουμε ένα κομμάτι το οποίο το πιστεύουμε οι περισσότεροι, νομίζω ότι θα κρατήσει και περισσότερο.

Σε βοήθησε, πιστεύεις, το γεγονός πως κατά την διάρκεια της στρατιωτικής σου θητείας αποστασιοποιήθηκες από τον χώρο; Μπόρεσες να σκεφτείς λίγο πιο καθαρά;

Σίγουρα! Όταν είσαι μέσα δεν μπορείς να το δεις, δεν μπορείς να διακρίνεις τίποτα… ούτε ότι γίνεσαι καλύτερος, ούτε τα λάθη που μπορεί να κάνεις. Όταν μένεις απ’ έξω και τα βλέπεις και συ ως θεατής και κάθεσαι και σκέφτεσαι πού κάνεις λάθη ή πού έχεις κινηθεί σωστά, έχεις χαράξει τη σωστή πορεία.

Πες μου κάτι που σκέφτηκες εκείνη την περίοδο και κατάλαβες πως χρειαζόταν αλλαγή.

Έπρεπε να αλλάξω νυχτερινή στέγη!

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο αυτό στην εξέλιξή σου;

Βεβαίως, γιατί ήμουν σταθερά σε ένα μαγαζί για πάρα πολλά χρόνια και θεωρούσα ότι ναι μεν υπήρχε επιτυχία αλλά ήταν σταθερή. Δεν υπήρχε το κάτι παραπάνω.

Είναι εύκολο για έναν καλλιτέχνη – ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο όπως τώρα – να ρισκάρει και να κάνει αλλαγές;

Είναι πολύ φορτισμένα τα πράγματα, πολύ περίεργή ψυχολογία… Πάρα πολύ δύσκολα φεύγεις από κάτι σίγουρο και πας στο αβέβαιο μόνος σου. Θεωρώ ότι μου βγαίνει σε καλό και ευχαριστώ το Θεό γι’ αυτό.

sakis-arseniou-interview-2016-03

Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο όπως αυτή, ο ανταγωνισμός μεταξύ των καλλιτεχνών είναι πιο έντονος από πριν ή σας ανάγκασε να λειτουργήσετε περισσότερο συναδελφικά;

Παλιότερα υπήρχαν πιο πολλοί καλλιτέχνες στην πρώτη γραμμή αλλά ήταν διαφορετικά τελείως τα πράγματα στη δισκογραφία και στα ραδιόφωνα… υπήρχαν δισκοπωλεία κτλ. Τώρα τα πράγματα έχουν σφίξει αρκετά, μπορεί να υπάρχει ο ανταγωνισμός που αναφέρεις, μπορεί και όχι. Ο καλός νομίζω διακρίνεται πάντα.

Κατά το πέρασμα των ετών που βρίσκεσαι στο χώρο, ένιωσες ποτέ ότι κάποιος προσπάθησε να σου βάλει… «τρικλοποδιά»; Και αν ναι πώς το αντιμετώπισες και πόση υπομονή θέλει;

Θέλει πολύ υπομονή, γερό στομάχι και ψυχραιμία. Δεν θέλει βεβιασμένες κινήσεις, θέλει να είσαι ήρεμος. Νομίζω ότι το καθετί στη ζωή μου και στων άλλων θέλει την κατάλληλη διαχείριση και τρόπο.

Πες μου ένα χαρακτηριστικό του Σάκη, ως άνθρωπος.

Είμαι πολύ αγχωτικός τύπος, ανήσυχος και ονειροπόλος. Μπορώ όμως να σου πω ότι παράλληλα σκέφτομαι πάντα θετικά.

Αυτό είναι καλό όμως!

Καλό είναι! Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει όνειρα και στόχους, διαφορετικά δεν υπάρχει ουσία.

Πόσο έχεις αναγκαστεί να αλλάξεις από τότε που ξεκίνησες μέχρι σήμερα;

Ούτε πολύ, ούτε λίγο. Αναθεωρείς και γενικά αυτό συμβαίνει για να γίνεσαι καλύτερος, άρα πρέπει να το εκμεταλλεύεσαι σωστά. Τώρα μετά από όσα έχω βιώσει στο χώρο αυτό, δεν μετανιώνω για τίποτα και προσπαθώ να μην αλλοιώσω την προσωπικότητα μου.

Το καταφέρνεις αυτό;

Το προσπαθώ και είμαι πολύ ευθύς… Πολλές φορές αυτό είναι κακό γιατί ζούμε στην Ελλάδα όπου όλο το σύστημα θέλει να ακούει πάντα αυτό που του αρέσει. Μπορεί να έχω χάσει και να χάσω πράγματα από την ευθύτητα μου, άλλα έχω κερδίσει και πάρα πολλά ώστε να μην χάσω τον εαυτό μου.

Επικρατεί γενικά η άποψη ότι πρέπει να συμφωνείτε και να πηγαίνετε με τα… «νερά» όσων πρέπει εσείς οι καλλιτέχνες. Ισχύει αυτό;

Φυσικά, δεν το συζητάμε!

sakis-arseniou-interview-2016-09

Υπήρξε ποτέ στιγμή που να εναντιώθηκες και να έκανες αυτό που πραγματικά ήθελες, μη σκεπτόμενος τυχόν αρνητικές συνέπειες;

Ναι και αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι είχα δίκιο. Δεν χρειάστηκε να μου το πουν γιατί δεν με ενδιέφερε, προσωπικά το ήξερα.

Σε ενδιαφέρει σαν άνθρωπο το «τι θα πει ο κόσμος»;

Για μένα δεν υπάρχει αυτό, γιατί και τώρα που καθόμαστε εδώ μπορούν να ειπωθούν πολλά. Όταν θα φύγουμε από εδώ, ο καθένας μπορεί να μεταφέρει ό,τι θέλει όπως το θέλει. Στην Ελλάδα ό,τι δηλώσεις είσαι και δεν αλλάζει εύκολα αυτό.

Είσαι νέος και δημιουργικός άνθρωπος. Πόσο σε αγχώνει η καθημερινότητά σου σε αυτή την Ελλάδα, του 2016, που η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη και δύσκολη;

Πορεύομαι όπως είναι τα πράγματα, πάντα προσπαθώ να κάνω αυτό που είναι καλύτερο για μένα και τους γύρω μου, οικογένεια και φίλους.

Οικονομικά σε έχει επηρεάσει όλο αυτό;

Όλους μας!

Έχεις αναγκαστεί να κάνεις περικοπές;

Εννοείται, έχω περιορίσει τα προσωπικά μου έξοδα. Θα είναι ψέμα, όμως, να πω πως ακόμη και σήμερα η δουλειά μας δεν έχει καλά χρήματα. Δεν μπορώ να μένω ανεπηρέαστος, ξοδεύω για εκείνα που είναι πραγματικά χρήσιμα και προσπαθώ να έχω κάτι στην άκρη για περιπτώσεις ανάγκης.

Άρα θεωρείς ότι οικονομικά ο χώρος σας είναι ευνοημένος.

Σίγουρα, είναι καλοπληρωμένος ο χώρος αλλά δεν είναι ο μόνος. Ένας μεγαλοδικηγόρος ή ένας πολύ καλός γιατρός πληρώνονται επίσης πολύ καλά. Έτσι και με τους καλλιτέχνες… Με τη διαφορά όμως πως η δουλειά μας έχει και πάρα πολλά έξοδα.

sakis-arseniou-interview-2016-02

Θα ‘λεγε κανείς πως οι καλές απολαβές του επαγγέλματος μπορεί να λειτουργήσουν και σαν κίνητρο για να ασχοληθεί κόσμος με αυτό.

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου τραγουδά καλά. Σίγουρα μέσα στην κρίση μπορεί να λειτουργήσει έτσι αυτό που περιγράφεις, ωστόσο πρέπει να σου πω ότι δεν ξέρω αν θα συμβούλευα κάποιον να ασχοληθεί με τη δουλειά μας. Είναι δύσκολος ο χώρος, χρειάζεται γερό στομάχι και μεγάλη αντοχή και ανοχή.

Λόγω της κρίσης βγήκαν, πιστεύεις, πολλοί περισσότεροι καινούριοι τραγουδιστές;

Μα φυσικά, κάθε μέρα ξεπετάγονται νέοι άνθρωποι στο χώρο οι οποίοι από το πουθενά, παίρνουν τεράστια προβολή. Δεν είναι ότι δεν τους αξίζει, αλλά συμβαίνει πολύ γρήγορα όλο αυτό και το καταλαβαίνει κι ο κόσμος ενώ στη συνέχεια είναι πολύ πιθανό να εξαφανιστούν.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό για έναν καλλιτέχνη σήμερα; Η καλή φωνή ή οι σωστές δημόσιες σχέσεις;

Το να πηγαίνει με τα «νερά» του συστήματος! Κι αυτό σημαίνει χίλια πράγματα…

Τι θυσίες είσαι διατεθειμένος να κάνεις ώστε να πετύχεις τους στόχους σου;

Μπορώ να κάνω πολλές θυσίες αλλά σταματώ εκεί που αρχίζει να θίγεται η προσωπικότητά μου. Σου το είπα και πριν, δεν θέλω να χάσω τον εαυτό μου. Θέλω να βλέπω μετά από χρόνια την όποια πορεία έχω κάνει μέχρι τότε και να ξέρω πως τουλάχιστον ό,τι έκανα, το κατάφερα με την αξία μου και με αντιπροσώπευε πραγματικά. Θέλω τα βήματά μου να δείχνουν ποιος είμαι σαν καλλιτέχνης, αλλά και σαν άνθρωπος.

Έτσι χτίζεις και πιο γερές βάσεις για την μετέπειτα πορεία σου…

Εννοείται αυτό! Δεν κατακρίνω κάποιον που θα προτιμήσει να προβάλλει κάτι άλλο πέρα από την μουσική του και τη δουλειά του για να είναι στη δημοσιότητα. Ο καθένας κάνει αυτό που πιστεύει ότι τον αντιπροσωπεύει… σκεφτόμαστε διαφορετικά.

Υπάρχει κάτι που να σε ενοχλεί πολύ στην ελληνική δισκογραφία εν έτη 2016;

Με ενοχλεί το ότι έχουν «πετάξει» εντελώς έξω το μπουζούκι. Ακούω ζεϊμπέκικα στα ραδιόφωνα με κιθάρα… Όλο το λαϊκό στοιχείο το έχουμε βάλει στην άκρη. Έχουν αλλάξει πολλά σε όλα τα Μέσα και δεν ξέρω που θα φτάσει όλο αυτό. Αναγκαζόμαστε οι καλλιτέχνες να μπαίνουμε στη λογική του αν θα παίξει αυτό το τραγούδι που θα κυκλοφορήσουμε. Προσωπικά, προσαρμόζομαι αναλόγως γιατί πάντα έχω αυτό το άγχος.

sakis-arseniou-interview-2016-06

Άρα «υποκύπτεις» κι εσύ σε αυτό το σκεπτικό, προσαρμόζεσαι προκειμένου να παίξουν τα ραδιόφωνα τη δουλειά σου.

Προφανώς. Πολλές φορές έχω σκεφτεί ότι άλλο πράγμα ήθελα να παρουσιάσω και τελικά αλλιώς μου βγήκε, ομολογώ ότι για έναν καλλιτέχνη δεν είναι τιμητικό αυτό. Υπάρχει έντονη πίεση και δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς αν θες να απευθυνθείς στο ευρύ κοινό. Δόξα το θεό τα τελευταία χρόνια έχω κοντά μου ανθρώπους που με βοηθούν να συνδυάζω όσα επιβάλλει η εποχή, με όσα εκφράζουν εμένα τον ίδιο.

Πες μου ένα τραγούδι συναδέλφου σου που άκουσες τελευταία και σου άρεσε πολύ.

Είναι πολλά, καθημερινά ακούω τραγούδια που θαυμάζω. Μου αρέσει πολύ η δισκογραφία του Νίκου Οικονομόπουλου. Του αξίζει η επιτυχία που απολαμβάνει, του αξίζει η αγάπη του κόσμου και δουλεύει σκληρά για να βρίσκεται στο τόσο υψηλό αυτό επίπεδο.

Από τα φετινά μουσικά σχήματα, υπάρχει κάποιο που να σε εντυπωσίασε;

Δεν έχω προλάβει να πάω σε πολλά σχήματα ακόμη. Πήγα στην «Αυτοκίνηση» και είδα τον Stan αλλά και στο «Club 22» για να απολαύσω τον Πάνο Κιάμο και τον Νίκο Κουρκούλη.

Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά σχήματα.

Ακριβώς είναι τελείως διαφορετικά αλλά και στα δύο πέρασα πάρα πολύ ωραία.

Με αφορμή τον Stan που έκανε το μεγάλο βήμα φέτος και ηγείται για πρώτη φορά ενός σχήματος, έχεις σκεφτεί κι εσύ να κάνεις κάτι ανάλογο; Να βγεις μπροστά και αναλάβεις τα ηνία;

Το σχήμα δεν είναι μόνο η ταμπέλα απ’ έξω και το ποιος θα φαίνεται πρώτος εκεί. Μέσα στο «γήπεδο» φαίνεται ποιος ηγείται πραγματικά. Όταν βγαίνεις πάνω στην πίστα και καταφέρνεις να κάνεις τον κόσμο να περνά καλά, εκεί είναι που διεκδικείς το να είσαι αυτό που λέμε… «το πρώτο όνομα». Ο κόσμος δεν κοιτάει τις μαρκίζες, ποιος είναι πρώτος, δεύτερος ή τρίτος. Υπήρχε ένα σχήμα στην Θεσσαλονίκη παλαιότερα στο οποίο υπήρχε μία κοπέλα που έβγαινε, έλεγε δύο τραγούδια και τέλος. Πίστεψε με, αυτή η κοπέλα έπαιρνε όλο το χειροκρότημα κι αυτήν περίμενε να δει ο κόσμος.

Μου έχουν πει πολλοί συνάδελφοί σου ότι όταν δεν είσαι πρώτο όνομα, είσαι πιο χαλαρός και κερδίζεις τις εντυπώσεις ίσως γιατί δεν έχεις κι όλο το άγχος που συνοδεύει τον… «πρώτο».

Το θεωρώ χαζό αυτό. Όταν είσαι σίγουρος για τη δουλειά σου και την προετοιμασία σου, δεν υπάρχει άγχος. Εγώ δεν έχω άγχος ούτε στις πρεμιέρες…

sakis-arseniou-interview-2016-07

Είσαι ο πρώτος που μου το λέει αυτό!

Έχω ένταση, δεν έχω άγχος. Νιώθω άβολα τα πρώτα λεπτά αλλά μετά είμαι σαν στο σπίτι μου!

Ας πάμε λίγο στο νέο τραγούδι σου που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό. Λέγεται «Μ’ ακούς»…

Το «Μ’ ακούς» είναι σε μουσική του Κωνσταντίνου Γαλανού και στίχους του Γιάννη Μαλλιά. Είναι λίγο διαφορετικό από τις προηγούμενες κυκλοφορίες μου, είναι ένα χασάπικο… το τόλμησα! Δεν υπήρχε στα ραδιόφωνα αυτό το ύφος και γι’ αυτό ήταν ρίσκο για μένα. Χασάπικα καλά σήμερα βγάζει μόνο ο Πλούταρχος… Μέχρι τώρα από όσο έχω καταλάβει αρέσει στον κόσμο, το γουστάρει και χαίρομαι ιδιαίτερα.

Σου έχει εμπιστευθεί τραγούδια του και ο Βασίλης Καρράς. Πόσο εύκολο ήταν αυτό;

Είμαι πολύ χαρούμενες κι ευγνώμων. Εκτός από τεράστιος καλλιτέχνης είναι κι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, κέρδισε τον θαυμασμό μου σε κάθε επίπεδο. Έχω πάρει πάρα πολλά από κείνον, από κουβέντες μας, από την επικοινωνία μας… από όλα.

Είναι ένα άνθρωπος που δεν δίνει τραγούδια του συχνά. Τι πιστεύεις ότι τον έκανε να σε εμπιστευθεί;

Γούσταρε να μου δώσει τραγούδια του κι εγώ φυσικά δεν θα μπορούσα παρά να το δεχθώ μετά χαράς! Είναι να θέλει ο Βασίλης Καρράς…

Ξέρω ότι θαυμάζεις πολύ τον Νότη Σφακιανάκη. Είναι κι ο Βασίλης Καρράς ένας από αυτούς τους καλλιτέχνες που αγαπάς;

Φυσικά! Αυτό το δίδυμο είναι το αγαπημένο μου! Τους εύχομαι να σκίσουν φέτος στο Teatro…

Κλείνοντας, θέλω να σε ρωτήσω τι άλλο ετοιμάζεις επαγγελματικά;

Βγήκε τώρα το clip του «Μ’ ακούς» υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Alex Konstantinidi. Το θεωρώ σημαντικό κομμάτι, όταν υπάρχει η εικόνα… συμπληρώνεται το αποτέλεσμα.

Είναι εύκολο σήμερα να γυριστεί ένα video clip;

Από οικονομικής πλευράς δεν είναι τόσο εύκολο. Πλέον επιθυμώ να έχει κάτι να πει αυτό που παρουσιάζω στα video clips μου. Πέρα από τα χρήματα, η δυσκολία των clips έγκειται και στην έμπνευση ή την ιδέα γύρω από το concept.

sakis-arseniou-interview-2016-04

Τι θέλεις να σου ευχηθούμε να σου συμβεί μέχρι την επόμενη φορά που θα σε δούμε!

Υγεία πάνω από όλα! Ευτυχία κι ύστερα επιτυχίες…

Περισσότερες θαυμάστριες να σου ευχηθούμε; (γέλια)

Θα ήταν ψέμα να σου πω ότι δεν με ευχαριστεί αυτό! Είναι φυσικό κι επόμενο λόγω της δουλειάς που κάνουμε. Το αποδέχομαι και μου αρέσει.

Μια σταθερή σχέση στη ζωή σου σήμερα, πιστεύεις ότι μπορεί να έκανε και κακό στην καριέρα σου; Έχεις σκεφτεί αν θα ενοχλούσε τις θαυμάστριες σου αυτό;

Όχι δεν το σκέφτηκα ποτέ έτσι. Σίγουρα κάποια στιγμή θέλω να κάνω οικογένεια, αλλά πρέπει πρώτα να βρεθεί η κατάλληλη, αυτή που θα αντέξει την καθημερινότητα και τα ωράριά μου. Θέλει πολλή δύναμη για μία γυναίκα να βρίσκεται στο πλευρό ενός τραγουδιστή.

sakis-arseniou-interview-2016-08

Ευχαριστούμε το «Penarrubia» All Day Café – Restaurant, Λεωφόρος Ποσειδώνος 43, Άλιμος, Καλαμάκι, για την άψογη φιλοξενία που μας χάρισε!

Συνέντευξη & Επιμέλεια: Σοφία Μπεκιάρη
Φωτογραφίες: Δημήτρης Δαλακλής
Απομαγνητοφώνηση: Αθανασία Βογιάρη – Κατερίνα Γκίνη – Χριστίνα Σαμπάνη

(Visited 1,580 times, 1 visits today)

Συνεχίζοντας για ακόμη μια σεζόν στο Frangelico και έχοντας κυκλοφορήσει το νέο του τραγούδι με τίτλο «Μ΄ ακούς» ο ταλαντούχος Σάκης Αρσενίου παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη αποκαλύπτοντας με χαρά τις αλήθειες του!
Απολαύστε τον!

sakis-arseniou-interview-2016-01

Σάκη χαίρομαι πολύ που σε συναντώ. Είσαι σε μια φάση με πολύ φόρτο εργασίας… μαγαζί, τραγούδι, προετοιμασίες… πως είσαι;

Είμαι πάρα πολύ καλά, χαρούμενος που συνεχίζω στο Frangelico με μία πολύ ωραία συνεργασία με το Νίκο Μακρόπουλο και την Αγγελική Ηλιάδη. Ετοιμάσαμε ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα για τη χειμερινή σεζόν και θεωρώ πως θα πάει πολύ καλά και περιμένουμε όλο τον κόσμο να ‘ρθει να διασκεδάσει, να μας δει και να περάσει όμορφα.

Θέλω να μου πεις ένα – δύο στοιχεία που έχει αυτό το σχήμα και θεωρείς ότι θα τραβήξει την προσοχή του κόσμου.

Νομίζω ότι υπάρχει το στοιχείο το λαϊκό μαζί και με το μοντέρνο, θα μείνετε όλοι ευχαριστημένοι. Να σου πω την αλήθεια το εντελώς λαϊκό πρόγραμμα λείπει από τις πίστες αλλά νομίζω ότι έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα τέτοιο ώστε να ικανοποιεί όλα τα γούστα.

Εσύ συνεχίζεις σταθερά στο Frangelico, θέλω καταρχάς να μου πεις τι είναι αυτό που σε κάνει να παραμένεις εκεί.

Είμαι ευχαριστημένος με τα πράγματα που εισπράττω από κει και σίγουρα είναι ευχαριστημένος και ο επιχειρηματίας από εμένα, είναι βασικό. Δεν αναφέρομαι στο χρηματικό κομμάτι, αναφέρομαι στο πρόγραμμα και στο η επιχείρηση είναι οικογένεια, απροβλημάτιστη. Είναι σταθερή αξία το Frangelico… περνάει όλη η Αθήνα από κει, οπότε υπάρχει ένα μαγαζί το οποίο με προβάλλει όπως πρέπει και συνεχίζω.

Είσαι από τους καλλιτέχνες που είναι σταθεροί στις συνεργασίες τους. Και στο προηγούμενο μαγαζί που δούλεψες, παρέμεινες για αρκετές σεζόν… όπως και τώρα στο Frangelico. Είσαι από τους ανθρώπους που εκεί που θα νιώσουν ασφάλεια και σιγουριά, εκεί θα μείνουν;

Για μένα παίζει ρόλο το να έχεις σταθερότητα, είμαι σταθερός και ανεβαίνω όπως πρέπει. Το να κάνω απότομες κινήσεις οι οποίες τελικά ίσως και να μην μου βγουν δεν μου αρέσει, οπότε το αποφεύγω. Προς το παρόν συνεχίζω εκεί και βλέποντας και κάνοντας. Ας πούμε το καλοκαίρι μπορεί να ‘ναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα, μπορεί να έχω μία καλύτερη πρόταση από το ίδιο μαγαζί ή από άλλο ή μπορεί χίλια δυο…

Ποιος είναι ο στόχος σου γενικότερα;

Στόχος μου είναι να πηγαίνω καλά στη δουλειά μου, να αρέσει στο κόσμο αυτό που κάνω, κάθε μου τραγούδι, κάθε εμφάνιση μου. Νομίζω ότι ο καθένας θέλει τα καλύτερα για τον εαυτό του.

sakis-arseniou-interview-2016-05

Γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια και μπορώ να πω ότι πλέον διακρίνω πως είσαι σε μία ώριμη φάση της καλλιτεχνικής σου πορείας. Ποιες είναι οι αλλαγές που έχεις κάνει εσύ ο ίδιος και συντέλεσαν σε αυτό;

Με βοήθησε πάρα πολύ η στρατιωτική μου θητεία. Μπήκα και σκέφτηκα κάποια πράγματα για την καριέρα μου και είπα να κινηθώ αλλιώς πάνω στο κομμάτι της δισκογραφίας, λίγο πιο ποιοτικά πράγματα θα ακούτε από εμένα από δω και πέρα.

Εξήγησέ μου αυτό το… «πιο ποιοτικά».

Υπάρχουν εύκολα τραγούδια, τα οποία λειτουργούν πολύ δυνατά για ένα-δυο μήνες, υπάρχουν και κομμάτια που μένουν. Έχω επιλέξει να κάνω κομμάτια που θα μείνουν. Πολλές φορές δεν το ξέρεις αυτό αλλά όταν μιλάω με την εταιρεία και τους συνεργάτες μου και λέμε ότι θα βγάλουμε ένα κομμάτι το οποίο το πιστεύουμε οι περισσότεροι, νομίζω ότι θα κρατήσει και περισσότερο.

Σε βοήθησε, πιστεύεις, το γεγονός πως κατά την διάρκεια της στρατιωτικής σου θητείας αποστασιοποιήθηκες από τον χώρο; Μπόρεσες να σκεφτείς λίγο πιο καθαρά;

Σίγουρα! Όταν είσαι μέσα δεν μπορείς να το δεις, δεν μπορείς να διακρίνεις τίποτα… ούτε ότι γίνεσαι καλύτερος, ούτε τα λάθη που μπορεί να κάνεις. Όταν μένεις απ’ έξω και τα βλέπεις και συ ως θεατής και κάθεσαι και σκέφτεσαι πού κάνεις λάθη ή πού έχεις κινηθεί σωστά, έχεις χαράξει τη σωστή πορεία.

Πες μου κάτι που σκέφτηκες εκείνη την περίοδο και κατάλαβες πως χρειαζόταν αλλαγή.

Έπρεπε να αλλάξω νυχτερινή στέγη!

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο αυτό στην εξέλιξή σου;

Βεβαίως, γιατί ήμουν σταθερά σε ένα μαγαζί για πάρα πολλά χρόνια και θεωρούσα ότι ναι μεν υπήρχε επιτυχία αλλά ήταν σταθερή. Δεν υπήρχε το κάτι παραπάνω.

Είναι εύκολο για έναν καλλιτέχνη – ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο όπως τώρα – να ρισκάρει και να κάνει αλλαγές;

Είναι πολύ φορτισμένα τα πράγματα, πολύ περίεργή ψυχολογία… Πάρα πολύ δύσκολα φεύγεις από κάτι σίγουρο και πας στο αβέβαιο μόνος σου. Θεωρώ ότι μου βγαίνει σε καλό και ευχαριστώ το Θεό γι’ αυτό.

sakis-arseniou-interview-2016-03

Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο όπως αυτή, ο ανταγωνισμός μεταξύ των καλλιτεχνών είναι πιο έντονος από πριν ή σας ανάγκασε να λειτουργήσετε περισσότερο συναδελφικά;

Παλιότερα υπήρχαν πιο πολλοί καλλιτέχνες στην πρώτη γραμμή αλλά ήταν διαφορετικά τελείως τα πράγματα στη δισκογραφία και στα ραδιόφωνα… υπήρχαν δισκοπωλεία κτλ. Τώρα τα πράγματα έχουν σφίξει αρκετά, μπορεί να υπάρχει ο ανταγωνισμός που αναφέρεις, μπορεί και όχι. Ο καλός νομίζω διακρίνεται πάντα.

Κατά το πέρασμα των ετών που βρίσκεσαι στο χώρο, ένιωσες ποτέ ότι κάποιος προσπάθησε να σου βάλει… «τρικλοποδιά»; Και αν ναι πώς το αντιμετώπισες και πόση υπομονή θέλει;

Θέλει πολύ υπομονή, γερό στομάχι και ψυχραιμία. Δεν θέλει βεβιασμένες κινήσεις, θέλει να είσαι ήρεμος. Νομίζω ότι το καθετί στη ζωή μου και στων άλλων θέλει την κατάλληλη διαχείριση και τρόπο.

Πες μου ένα χαρακτηριστικό του Σάκη, ως άνθρωπος.

Είμαι πολύ αγχωτικός τύπος, ανήσυχος και ονειροπόλος. Μπορώ όμως να σου πω ότι παράλληλα σκέφτομαι πάντα θετικά.

Αυτό είναι καλό όμως!

Καλό είναι! Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει όνειρα και στόχους, διαφορετικά δεν υπάρχει ουσία.

Πόσο έχεις αναγκαστεί να αλλάξεις από τότε που ξεκίνησες μέχρι σήμερα;

Ούτε πολύ, ούτε λίγο. Αναθεωρείς και γενικά αυτό συμβαίνει για να γίνεσαι καλύτερος, άρα πρέπει να το εκμεταλλεύεσαι σωστά. Τώρα μετά από όσα έχω βιώσει στο χώρο αυτό, δεν μετανιώνω για τίποτα και προσπαθώ να μην αλλοιώσω την προσωπικότητα μου.

Το καταφέρνεις αυτό;

Το προσπαθώ και είμαι πολύ ευθύς… Πολλές φορές αυτό είναι κακό γιατί ζούμε στην Ελλάδα όπου όλο το σύστημα θέλει να ακούει πάντα αυτό που του αρέσει. Μπορεί να έχω χάσει και να χάσω πράγματα από την ευθύτητα μου, άλλα έχω κερδίσει και πάρα πολλά ώστε να μην χάσω τον εαυτό μου.

Επικρατεί γενικά η άποψη ότι πρέπει να συμφωνείτε και να πηγαίνετε με τα… «νερά» όσων πρέπει εσείς οι καλλιτέχνες. Ισχύει αυτό;

Φυσικά, δεν το συζητάμε!

sakis-arseniou-interview-2016-09

Υπήρξε ποτέ στιγμή που να εναντιώθηκες και να έκανες αυτό που πραγματικά ήθελες, μη σκεπτόμενος τυχόν αρνητικές συνέπειες;

Ναι και αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι είχα δίκιο. Δεν χρειάστηκε να μου το πουν γιατί δεν με ενδιέφερε, προσωπικά το ήξερα.

Σε ενδιαφέρει σαν άνθρωπο το «τι θα πει ο κόσμος»;

Για μένα δεν υπάρχει αυτό, γιατί και τώρα που καθόμαστε εδώ μπορούν να ειπωθούν πολλά. Όταν θα φύγουμε από εδώ, ο καθένας μπορεί να μεταφέρει ό,τι θέλει όπως το θέλει. Στην Ελλάδα ό,τι δηλώσεις είσαι και δεν αλλάζει εύκολα αυτό.

Είσαι νέος και δημιουργικός άνθρωπος. Πόσο σε αγχώνει η καθημερινότητά σου σε αυτή την Ελλάδα, του 2016, που η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη και δύσκολη;

Πορεύομαι όπως είναι τα πράγματα, πάντα προσπαθώ να κάνω αυτό που είναι καλύτερο για μένα και τους γύρω μου, οικογένεια και φίλους.

Οικονομικά σε έχει επηρεάσει όλο αυτό;

Όλους μας!

Έχεις αναγκαστεί να κάνεις περικοπές;

Εννοείται, έχω περιορίσει τα προσωπικά μου έξοδα. Θα είναι ψέμα, όμως, να πω πως ακόμη και σήμερα η δουλειά μας δεν έχει καλά χρήματα. Δεν μπορώ να μένω ανεπηρέαστος, ξοδεύω για εκείνα που είναι πραγματικά χρήσιμα και προσπαθώ να έχω κάτι στην άκρη για περιπτώσεις ανάγκης.

Άρα θεωρείς ότι οικονομικά ο χώρος σας είναι ευνοημένος.

Σίγουρα, είναι καλοπληρωμένος ο χώρος αλλά δεν είναι ο μόνος. Ένας μεγαλοδικηγόρος ή ένας πολύ καλός γιατρός πληρώνονται επίσης πολύ καλά. Έτσι και με τους καλλιτέχνες… Με τη διαφορά όμως πως η δουλειά μας έχει και πάρα πολλά έξοδα.

sakis-arseniou-interview-2016-02

Θα ‘λεγε κανείς πως οι καλές απολαβές του επαγγέλματος μπορεί να λειτουργήσουν και σαν κίνητρο για να ασχοληθεί κόσμος με αυτό.

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου τραγουδά καλά. Σίγουρα μέσα στην κρίση μπορεί να λειτουργήσει έτσι αυτό που περιγράφεις, ωστόσο πρέπει να σου πω ότι δεν ξέρω αν θα συμβούλευα κάποιον να ασχοληθεί με τη δουλειά μας. Είναι δύσκολος ο χώρος, χρειάζεται γερό στομάχι και μεγάλη αντοχή και ανοχή.

Λόγω της κρίσης βγήκαν, πιστεύεις, πολλοί περισσότεροι καινούριοι τραγουδιστές;

Μα φυσικά, κάθε μέρα ξεπετάγονται νέοι άνθρωποι στο χώρο οι οποίοι από το πουθενά, παίρνουν τεράστια προβολή. Δεν είναι ότι δεν τους αξίζει, αλλά συμβαίνει πολύ γρήγορα όλο αυτό και το καταλαβαίνει κι ο κόσμος ενώ στη συνέχεια είναι πολύ πιθανό να εξαφανιστούν.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό για έναν καλλιτέχνη σήμερα; Η καλή φωνή ή οι σωστές δημόσιες σχέσεις;

Το να πηγαίνει με τα «νερά» του συστήματος! Κι αυτό σημαίνει χίλια πράγματα…

Τι θυσίες είσαι διατεθειμένος να κάνεις ώστε να πετύχεις τους στόχους σου;

Μπορώ να κάνω πολλές θυσίες αλλά σταματώ εκεί που αρχίζει να θίγεται η προσωπικότητά μου. Σου το είπα και πριν, δεν θέλω να χάσω τον εαυτό μου. Θέλω να βλέπω μετά από χρόνια την όποια πορεία έχω κάνει μέχρι τότε και να ξέρω πως τουλάχιστον ό,τι έκανα, το κατάφερα με την αξία μου και με αντιπροσώπευε πραγματικά. Θέλω τα βήματά μου να δείχνουν ποιος είμαι σαν καλλιτέχνης, αλλά και σαν άνθρωπος.

Έτσι χτίζεις και πιο γερές βάσεις για την μετέπειτα πορεία σου…

Εννοείται αυτό! Δεν κατακρίνω κάποιον που θα προτιμήσει να προβάλλει κάτι άλλο πέρα από την μουσική του και τη δουλειά του για να είναι στη δημοσιότητα. Ο καθένας κάνει αυτό που πιστεύει ότι τον αντιπροσωπεύει… σκεφτόμαστε διαφορετικά.

Υπάρχει κάτι που να σε ενοχλεί πολύ στην ελληνική δισκογραφία εν έτη 2016;

Με ενοχλεί το ότι έχουν «πετάξει» εντελώς έξω το μπουζούκι. Ακούω ζεϊμπέκικα στα ραδιόφωνα με κιθάρα… Όλο το λαϊκό στοιχείο το έχουμε βάλει στην άκρη. Έχουν αλλάξει πολλά σε όλα τα Μέσα και δεν ξέρω που θα φτάσει όλο αυτό. Αναγκαζόμαστε οι καλλιτέχνες να μπαίνουμε στη λογική του αν θα παίξει αυτό το τραγούδι που θα κυκλοφορήσουμε. Προσωπικά, προσαρμόζομαι αναλόγως γιατί πάντα έχω αυτό το άγχος.

sakis-arseniou-interview-2016-06

Άρα «υποκύπτεις» κι εσύ σε αυτό το σκεπτικό, προσαρμόζεσαι προκειμένου να παίξουν τα ραδιόφωνα τη δουλειά σου.

Προφανώς. Πολλές φορές έχω σκεφτεί ότι άλλο πράγμα ήθελα να παρουσιάσω και τελικά αλλιώς μου βγήκε, ομολογώ ότι για έναν καλλιτέχνη δεν είναι τιμητικό αυτό. Υπάρχει έντονη πίεση και δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς αν θες να απευθυνθείς στο ευρύ κοινό. Δόξα το θεό τα τελευταία χρόνια έχω κοντά μου ανθρώπους που με βοηθούν να συνδυάζω όσα επιβάλλει η εποχή, με όσα εκφράζουν εμένα τον ίδιο.

Πες μου ένα τραγούδι συναδέλφου σου που άκουσες τελευταία και σου άρεσε πολύ.

Είναι πολλά, καθημερινά ακούω τραγούδια που θαυμάζω. Μου αρέσει πολύ η δισκογραφία του Νίκου Οικονομόπουλου. Του αξίζει η επιτυχία που απολαμβάνει, του αξίζει η αγάπη του κόσμου και δουλεύει σκληρά για να βρίσκεται στο τόσο υψηλό αυτό επίπεδο.

Από τα φετινά μουσικά σχήματα, υπάρχει κάποιο που να σε εντυπωσίασε;

Δεν έχω προλάβει να πάω σε πολλά σχήματα ακόμη. Πήγα στην «Αυτοκίνηση» και είδα τον Stan αλλά και στο «Club 22» για να απολαύσω τον Πάνο Κιάμο και τον Νίκο Κουρκούλη.

Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά σχήματα.

Ακριβώς είναι τελείως διαφορετικά αλλά και στα δύο πέρασα πάρα πολύ ωραία.

Με αφορμή τον Stan που έκανε το μεγάλο βήμα φέτος και ηγείται για πρώτη φορά ενός σχήματος, έχεις σκεφτεί κι εσύ να κάνεις κάτι ανάλογο; Να βγεις μπροστά και αναλάβεις τα ηνία;

Το σχήμα δεν είναι μόνο η ταμπέλα απ’ έξω και το ποιος θα φαίνεται πρώτος εκεί. Μέσα στο «γήπεδο» φαίνεται ποιος ηγείται πραγματικά. Όταν βγαίνεις πάνω στην πίστα και καταφέρνεις να κάνεις τον κόσμο να περνά καλά, εκεί είναι που διεκδικείς το να είσαι αυτό που λέμε… «το πρώτο όνομα». Ο κόσμος δεν κοιτάει τις μαρκίζες, ποιος είναι πρώτος, δεύτερος ή τρίτος. Υπήρχε ένα σχήμα στην Θεσσαλονίκη παλαιότερα στο οποίο υπήρχε μία κοπέλα που έβγαινε, έλεγε δύο τραγούδια και τέλος. Πίστεψε με, αυτή η κοπέλα έπαιρνε όλο το χειροκρότημα κι αυτήν περίμενε να δει ο κόσμος.

Μου έχουν πει πολλοί συνάδελφοί σου ότι όταν δεν είσαι πρώτο όνομα, είσαι πιο χαλαρός και κερδίζεις τις εντυπώσεις ίσως γιατί δεν έχεις κι όλο το άγχος που συνοδεύει τον… «πρώτο».

Το θεωρώ χαζό αυτό. Όταν είσαι σίγουρος για τη δουλειά σου και την προετοιμασία σου, δεν υπάρχει άγχος. Εγώ δεν έχω άγχος ούτε στις πρεμιέρες…

sakis-arseniou-interview-2016-07

Είσαι ο πρώτος που μου το λέει αυτό!

Έχω ένταση, δεν έχω άγχος. Νιώθω άβολα τα πρώτα λεπτά αλλά μετά είμαι σαν στο σπίτι μου!

Ας πάμε λίγο στο νέο τραγούδι σου που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό. Λέγεται «Μ’ ακούς»…

Το «Μ’ ακούς» είναι σε μουσική του Κωνσταντίνου Γαλανού και στίχους του Γιάννη Μαλλιά. Είναι λίγο διαφορετικό από τις προηγούμενες κυκλοφορίες μου, είναι ένα χασάπικο… το τόλμησα! Δεν υπήρχε στα ραδιόφωνα αυτό το ύφος και γι’ αυτό ήταν ρίσκο για μένα. Χασάπικα καλά σήμερα βγάζει μόνο ο Πλούταρχος… Μέχρι τώρα από όσο έχω καταλάβει αρέσει στον κόσμο, το γουστάρει και χαίρομαι ιδιαίτερα.

Σου έχει εμπιστευθεί τραγούδια του και ο Βασίλης Καρράς. Πόσο εύκολο ήταν αυτό;

Είμαι πολύ χαρούμενες κι ευγνώμων. Εκτός από τεράστιος καλλιτέχνης είναι κι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, κέρδισε τον θαυμασμό μου σε κάθε επίπεδο. Έχω πάρει πάρα πολλά από κείνον, από κουβέντες μας, από την επικοινωνία μας… από όλα.

Είναι ένα άνθρωπος που δεν δίνει τραγούδια του συχνά. Τι πιστεύεις ότι τον έκανε να σε εμπιστευθεί;

Γούσταρε να μου δώσει τραγούδια του κι εγώ φυσικά δεν θα μπορούσα παρά να το δεχθώ μετά χαράς! Είναι να θέλει ο Βασίλης Καρράς…

Ξέρω ότι θαυμάζεις πολύ τον Νότη Σφακιανάκη. Είναι κι ο Βασίλης Καρράς ένας από αυτούς τους καλλιτέχνες που αγαπάς;

Φυσικά! Αυτό το δίδυμο είναι το αγαπημένο μου! Τους εύχομαι να σκίσουν φέτος στο Teatro…

Κλείνοντας, θέλω να σε ρωτήσω τι άλλο ετοιμάζεις επαγγελματικά;

Βγήκε τώρα το clip του «Μ’ ακούς» υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Alex Konstantinidi. Το θεωρώ σημαντικό κομμάτι, όταν υπάρχει η εικόνα… συμπληρώνεται το αποτέλεσμα.

Είναι εύκολο σήμερα να γυριστεί ένα video clip;

Από οικονομικής πλευράς δεν είναι τόσο εύκολο. Πλέον επιθυμώ να έχει κάτι να πει αυτό που παρουσιάζω στα video clips μου. Πέρα από τα χρήματα, η δυσκολία των clips έγκειται και στην έμπνευση ή την ιδέα γύρω από το concept.

sakis-arseniou-interview-2016-04

Τι θέλεις να σου ευχηθούμε να σου συμβεί μέχρι την επόμενη φορά που θα σε δούμε!

Υγεία πάνω από όλα! Ευτυχία κι ύστερα επιτυχίες…

Περισσότερες θαυμάστριες να σου ευχηθούμε; (γέλια)

Θα ήταν ψέμα να σου πω ότι δεν με ευχαριστεί αυτό! Είναι φυσικό κι επόμενο λόγω της δουλειάς που κάνουμε. Το αποδέχομαι και μου αρέσει.

Μια σταθερή σχέση στη ζωή σου σήμερα, πιστεύεις ότι μπορεί να έκανε και κακό στην καριέρα σου; Έχεις σκεφτεί αν θα ενοχλούσε τις θαυμάστριες σου αυτό;

Όχι δεν το σκέφτηκα ποτέ έτσι. Σίγουρα κάποια στιγμή θέλω να κάνω οικογένεια, αλλά πρέπει πρώτα να βρεθεί η κατάλληλη, αυτή που θα αντέξει την καθημερινότητα και τα ωράριά μου. Θέλει πολλή δύναμη για μία γυναίκα να βρίσκεται στο πλευρό ενός τραγουδιστή.

sakis-arseniou-interview-2016-08

Ευχαριστούμε το «Penarrubia» All Day Café – Restaurant, Λεωφόρος Ποσειδώνος 43, Άλιμος, Καλαμάκι, για την άψογη φιλοξενία που μας χάρισε!

Συνέντευξη & Επιμέλεια: Σοφία Μπεκιάρη
Φωτογραφίες: Δημήτρης Δαλακλής
Απομαγνητοφώνηση: Αθανασία Βογιάρη – Κατερίνα Γκίνη – Χριστίνα Σαμπάνη

(Visited 1,580 times, 1 visits today)

Tralala Social Media