Συνέντευξη | Κώστας Μαρτάκης: «Ο Πάνος Κιάμος είναι δοτικός και αφήνει χώρο στους νεότερους συναδέλφους του, τους υποστηρίζει… δεν είναι ατομιστής!»

06/03/2018, 12:37 | Συντάκτης: Σοφία Μπεκιάρη

Ο Κώστας Μαρτάκης είναι σίγουρα ένας από τους πιο όμορφους και γεμάτους θετική ενέργεια καλλιτέχνες της Ελληνικής δισκογραφίας… είναι όμως και ένας πραγματικά ταλαντούχος τραγουδιστής που κινείται με άνεση ανάμεσα στα pop και λαϊκά ακούσματα όλα αυτά τα χρόνια!

Διανύοντας μια άκρως δημιουργική περίοδο, ο Κώστας Μαρτάκης ετοιμάζει το ολοκληρωμένο του άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει από τη νέα του δισκογραφική στέγη «Heaven Music» ενώ παράλληλα βρίσκεται σε πρόβες καθώς από τα τέλη Μαρτίου θα εμφανίζεται στο πλευρό του Πάνου Κιάμου στο Posidonio!

Με αφορμή όλα αυτά τα ευχάριστα γεγονότα που του συμβαίνουν συνάντησε πριν λίγες ημέρες την αρχισυντάκτρια του Tralala.gr, Σοφία Μπεκιάρη για μια συνέντευξη γεμάτη αλήθειες!

Απολαύστε τον αμέσως τώρα…

Κώστα χαίρομαι πραγματικά που σε συναντώ! Είσαι ένας άνθρωπος πάντοτε χαμογελαστός, γεμάτος θετική ενέργεια και μας κάνεις να νιώθουμε πάρα πολύ όμορφα. Το νιώθεις εσύ αυτό;

Δεν το αντιλαμβάνομαι απόλυτα, από την άποψη ότι δεν προσπαθώ να είμαι χαμογελαστός μόνο μπροστά σε κόσμο. Γενικά όταν είμαι έξω ή και στο σπίτι μου είμαι έτσι, αντιμετωπίζω τα πράγματα θετικά, με χαρά. Ακόμα και στα δύσκολα προσπαθώ να δω απ’ αυτό τι μπορώ να δημιουργήσω, να φτιάξω κάτι καλύτερο, να φτιάξω εμένα, να εξελίξω τον εαυτό μου… προσπαθώ να τα σκέφτομαι όλα θετικά. Νομίζω ότι ακόμη και στα πιο άσχημα κάνοντας θετικές σκέψεις, κάτι καλό θα βγει. Η ζωή είναι έτσι…

Είναι εύκολο να προσπαθείς να βλέπεις πάντα την θετική πλευρά των καταστάσεων;

Δεν ξέρω αν είναι εύκολο γενικά για τον κόσμο, έχω ακούσει από γνωστούς μου ότι το έχουν καταφέρει αυτό μετά από ψυχανάλυση. Εγώ μάλλον γεννήθηκα χαρούμενος άνθρωπος, καλοπροαίρετος, καλοδιάθετος και δεν προσπαθώ. Δεν είμαι μες την τρελή χαρά και τις 365 μέρες απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ, αλλά είμαι άνθρωπος που προσπαθώ να τα αντιμετωπίζω όλα θετικά. Τώρα, ας πούμε, έχω πολύ άγχος γιατί ξεκινάμε στο Posidonio μια νέα συνεργασία και πρέπει να ετοιμαστεί σωστά το μαγαζί. Γίνεται μια ωραία ανακαίνιση απ’ τον κύριο Κοντόπουλο σε όλο τον χώρο, στα καμαρίνια και φυσικά θα αναδομηθεί και το πρόγραμμα… Παρόλο που μπορεί να με πιάνει το στομάχι μου πολλές φορές, στο τέλος σκέφτομαι ότι δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από τη δημιουργία και αφού έχουμε δουλειά και κάνουμε κάτι όμορφο και μεγάλο… δεν υπάρχει λόγος άγχους, όλα είναι στο μυαλό.

Μετά από τόσα χρόνια στο χώρο, αγχώνεσαι τόσο πολύ;

Πλάκα – πλάκα πάνε 12 χρόνια! (γέλια)

Ήταν όμορφα;

Ήταν όμορφα, είχαν και δυσκολίες. Είχαν πράγματα που ευτυχώς που τα έζησα… τα εύκολα σε κρατάνε χαλαρό και με καλή ψυχολογία, όμως τα δύσκολα νομίζω σε διδάσκουν. Ακόμα και τα δύσκολα που έχω περάσει νομίζω με έχουν εξελίξει και έχουν συμβάλει στο να είμαι αυτός που είμαι σήμερα.

Αν σου ζητούσα να θυμηθείς μια δυσκολία που πραγματικά σε κατέβαλε, ποια είναι αυτή που σου έρχεται πρώτη στο μυαλό;

Σκεφτόμουνα κάποια στιγμή πάρα πολύ έντονα ότι πρέπει να είμαι απόλυτα σωστός στο πρόγραμμα, να είμαι πολύ τυπικός με αποτέλεσμα να μην το ευχαριστιέμαι. Από ένα σημείο και μετά έκανα προσπάθεια να το ξεπεράσω γιατί αυτή η δουλειά που κάνω πέρα απ’ το ότι είναι δουλειά, είναι κι ευχαρίστηση. Είναι κάτι που αγαπώ, που με γεμίζει σαν άνθρωπο, σαν καλλιτέχνη και στο τέλος της ημέρας πρέπει κι εγώ να περνάω λίγο καλά. Πιστεύω ακράδαντα ότι προτεραιότητα είναι να περνάει καλά ο κόσμος γιατί πληρώνει κι έρχεται να μας δει, δεν έρχεται τζάμπα στα μαγαζιά αλλά πρέπει να περνάω κι εγώ καλά. Ήρθε μια στιγμή που είπα ότι πρέπει να είναι όλα προγραμματισμένα και σωστά, αλλά χρειάζεται να έχω και λίγο χώρο για να αναπνεύσω και να κάνω με όρεξη τη δουλειά μου κι αφέθηκα… το απολαμβάνω περισσότερο τώρα αυτό που κάνω. Είμαι πιο χαλαρός, θα κάνω και την πλάκα μου, θα περάσω καλά… και λάθη να γίνουν, άνθρωποι είμαστε. Θα το διασκεδάσω, μπορεί να σταματήσω το πρόγραμμα και να με πιάσει νευρικό γέλιο!

Έχει πολλές ανασφάλειες το δικό σου το επάγγελμα;

Ανασφάλειες; Εξαρτάται από το τι εννοείς ανασφάλειες, ανασφάλεια μπορεί για παράδειγμα να είναι το ότι έχω άγχος…

Έχουν οι καλλιτέχνες την ανάγκη της επιβεβαίωσης ας πούμε;

Αυτό δεν είναι ακριβώς ανασφάλεια κατ΄ εμέ, είναι άγχος για την επόμενη ημέρα. Στη δουλειά μας κάθε μέρα αποδεικνύουμε τι κάνουμε και κάθε μέρα πρέπει να προσπαθούμε για την επόμενη. Έχουμε στόχους μιας εβδομάδας, ενός μήνα, 6 μηνών, μιας δεκαετίας αλλά κάθε μέρα δίνουμε εξετάσεις, κάθε μέρα σκεφτόμαστε τι λάθος κάναμε ή τι σωστό ώστε την επόμενη μέρα να διατηρήσουμε και να εξελίξουμε τη πορεία μας σαν καλλιτέχνες. Ανασφάλεια μπορεί επίσης να θεωρηθεί το ότι θα βγεις να κοιτάξεις αν είναι γεμάτο το μαγαζί πριν ανέβεις στη σκηνή, ή θα ρίξεις κλεφτή ματιά για να βεβαιωθείς αν διασκεδάζει ο κόσμος, ναι αυτά υπάρχουν… είναι τα άγχη της δουλειάς. Υπάρχουν 2-3 στιγμιότυπα στο πρόγραμμα μου – και στο πρώτο και στο δεύτερο – που τα αφιερώνω στον εαυτό μου και το λέω κιόλας στον κόσμο γιατί είμαι πολύ αληθινός μαζί τους. Αυτά τα τραγούδια τα αφιερώνω σε μένα, είναι δικά μου… θέλω να τα πω για πάρτη μου και εύχομαι να αρέσουν. Όλο το άλλο πρόγραμμα είναι για να περάσει καλά ο κόσμος!

Είναι εύκολη η επικοινωνία του καλλιτέχνη με τον κόσμο; Μεταδίδεται εύκολα το συναίσθημα που θέλεις να μεταφέρεις;

Θεωρώ ότι είναι εύκολη η επικοινωνία μας με τον κόσμο όταν ισχύει αυτό που είπα και πριν… το κάνουμε για να περάσει καλά ο κόσμος αρχικά και μετά για να το ευχαριστηθούμε εμείς. Όσον αφορά το συναίσθημα, νομίζω μεταδίδεται εύκολα αν είναι αληθινό.

Είσαι ένας από τους ομορφότερους καλλιτέχνες που έχει η Ελληνική δισκογραφία. Είναι γεγονός!

Να τα! (γέλια)

Έχεις νιώσει όλα αυτά τα χρόνια εγκλωβισμένος στην εμφάνιση σου;

Εγώ σαν Κώστας ποτέ δεν έμεινα σ’ αυτό, πάντα ήθελα να εστιάζω στα τραγούδια μου, στο performance αυτό που κάνω πάνω στη σκηνή. Ο κόσμος από την άλλη στην αρχή πιο πολύ με έβλεπε παρά με άκουγε και με πολλή δουλειά κατάφερα πια να συμβαίνει το αντίστροφο. Το ότι έμπαινε σε δεύτερη μοίρα το να με ακούσουν κι έμεναν στην εξωτερική μου εμφάνιση, με έκανε να δουλέψω πιο πολύ για να καταφέρω να πείσω ότι δεν ήμουν μόνο αυτό που έβλεπαν αλλά είναι και η φωνή μου… είμαι τραγουδιστής. Τραγουδάω, δίνω την ψυχή μου, δίνω τη καρδιά μου, τα βιώματα μου και χαίρομαι που μετά από 12 χρόνια νιώθω γεμάτος και εκ του αποτελέσματος μάλλον το ‘χω καταφέρει.

Ένιωσες ποτέ ότι αδικήθηκες λόγω της εμφάνισης σου;

Δεν ένιωσα να αδικήθηκα αλλά μπορεί να μην πιστέψανε σε μένα όσο άξιζα. Στην Ελλάδα επικρατεί και λίγο αυτό το «Αυτός είναι ωραίος, θα ανοίξει το στόμα του και δεν θα ξέρει να τραγουδάει». Αρχικά λοιπόν ίσως και να στεναχωριόμουν γιατί ένιωθα πως δεν με άκουγαν πραγματικά. Προσπάθησα όμως και προσπαθώ ακόμη πάρα πολύ, έχω κάνει πολλά μαθήματα και εξακολουθώ και κάνω. Θέλω να είμαι σωστός, το πιστεύω πολύ αυτό που λέω και το τονίζω. Πάντως, δε θεωρώ ότι έχω αδικηθεί πολύ…

Πλέον, μετά από 12 χρόνια παρουσίας στο χώρο του τραγουδιού, αντιμετωπίζεις την καλή σου εξωτερική εμφάνιση ως ένα extra θετικό χαρακτηριστικό σου;

Δεν θεωρώ ότι έχω κάτι παραπάνω από άλλους καλλιτέχνες αλλά – καλώς ή κακώς – απ’ ότι έχουμε καταλάβει αρκετά τα τελευταία χρόνια είναι λίγο οπτικοακουστικό το θέαμα που πρέπει να προσφέρουμε στον κόσμο. Πρέπει ο καλλιτέχνης να σου χτυπάει όμορφα στο μάτι, να μην σου χαλάει την αισθητική αυτό που βλέπεις, που έχεις πάει για να ακούσεις. Βεβαίως και με έχει βοηθήσει η εμφάνισή μου αλλά δούλεψα κιόλας πολύ γιατί πιστεύω ότι η εκάστοτε ομορφιά ανοίγει μία πόρτα αλλά το αν θα καταφέρεις να περάσεις από αυτή την πόρτα, είναι θέμα δουλειάς. Τι να το κάνω εγώ το να είμαι υπερταλαντούχος και να μην δουλεύω παραπάνω για να κρατηθώ σε αυτό το καλό επίπεδο; Πάρε για παράδειγμα το μπάσκετ, θυμάμαι να έχουν χαθεί πολλά μεγάλα ταλέντα που ξέρανε ότι είναι μεγάλα ταλέντα αλλά επαναπαυθήκανε σ’ αυτό και δεν προσπάθησαν παραπάνω… και βλέπεις ανθρώπους που δεν ήταν τόσο ταλαντούχοι αλλά με πολλή δουλειά και με πολύ αγώνα, καταφέραν να γίνουν οι πιο μεγάλοι παίκτες.

Είναι ανδροκρατούμενος ο χώρος σας νομίζω, τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Ναι, αλλά υπάρχουν και γυναίκες που είναι πολύ ισχυρές!!!

Γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό;

Η αλήθεια είναι και με τον Πάνο Κιάμο, και με τον Κωνσταντίνο Αργυρό, και με τον Γιάννη Πλούταρχο, και με τον Νίκο Κουρκούλη, και με τον Νίκο Οικονομόπουλο που έχω δουλέψει όλα αυτά τα χρόνια και ήμασταν δύο άντρες στο σχήμα… για κάποιο λόγο υπήρχανε πάρα πολλές γυναίκες στο μαγαζί! Στις μέρες μας προφανώς λείπει το φλερτ και τα κύρια μέρη που θα φλερτάρει ο κόσμος είναι ή σε κλαμπ ή σε μπουζούκια και σε νυχτερινά μαγαζιά γενικότερα… είναι χώροι που υπάρχουν πολλές γυναίκες και θα έρθουν και πολλοί άντρες για να γίνει παιχνίδι… με τη καλή έννοια οπότε μάλλον γιαυτό συμβαίνει! Ίσως γι’ αυτό οι άντρες είναι πιο πολλοί απ’ τις γυναίκες στη δισκογραφία.

Ας πάμε και στη δισκογραφική μετακίνηση σου στη Heaven Music, είναι κάτι που δεν περιμέναμε. Σου αρέσουν οι αλλαγές; Είναι ανανέωση για σένα;

Γενικά δεν τρελαίνομαι με τις αλλαγές! Κάποια στιγμή όμως καταλαβαίνουμε κι οι ίδιοι ότι έχει έρθει η ώρα μιας μετάβασης σε κάτι καινούριο. Πιστεύω πολύ στις σχέσεις μου με τους ανθρώπους κι ειδικά στις σχέσεις με τους συνεργάτες μου και γι’ αυτό όταν πρέπει να γίνει η αλλαγή, αυτό το «break», δεν θέλω να φτάνω στα άκρα. Αυτή η καλή σχέση που έχω με τους ανθρώπους δεν θέλω να φτάνει σε ρήξη. Προτιμώ να τ’ αφήνω, να πηγαίνω παρακάτω και να συνεχίζουμε να είμαστε φίλοι. Η φιλία και οι ανθρώπινες σχέσεις για μένα είναι πολύ σημαντικές και δεν θέλω να τις βάζω σε κίνδυνο, όχι δημοσιοσχετίστικα… αλλά γιατί πραγματικά αγαπάω τους ανθρώπους που έχω δουλέψει μαζί τους, απλά κάποιες φορές χρειάζεται να γίνει το επόμενο βήμα. Οι κύκλοι κλείνουν κι ανοίγουν καινούριοι! Χαίρομαι γιατί ήταν κοινή απόφαση να προχωρήσουμε σε χωριστούς δρόμους με την προηγούμενη εταιρία μου, δεν υπήρξαν προστριβές και διαφωνίες. Όλα πήραν το δρόμο τους πολύ όμορφα.

Πόσο εύκολη είναι αυτή η αλλαγή για ένα καλλιτέχνη που επί σειρά ετών συνεργάζεται με μια συγκεκριμένη ομάδα;

Ήταν εύκολο γιατί δεν τσακώθηκα… Αν είχα τσακωθεί ή αν είχα «σκοτωθεί», θα μου ήταν δύσκολο. Επειδή ήταν κοινή απόφαση, κάτσαμε κι καταλήξαμε στο ότι πρέπει να υπάρχει εξέλιξη, δεν μου ήταν δύσκολο λοιπόν. Ήδη υπήρχαν συζητήσεις, βοήθησε ο ένας τον άλλο, κι απλά άνοιξε ένας καινούργιος κύκλος…

Ποιες είναι οι προσδοκίες σου από τη Heaven Music και ποιο ήταν το στοιχείο που σε έκανε να πεις το «ναι» και να προσχωρήσεις στο δυναμικό της;

Δεν πιστεύω στα ονόματα των εταιριών, πιστεύω στους ανθρώπους που τις στελεχώνουν. Οι άνθρωποι κάνουν τις μαρκίζες, όχι οι μαρκίζες τους ανθρώπους! Οι προσδοκίες μου είναι να πηγαίνουν ολοένα και καλύτερα τα πράγματα και να συνεχίσω να κάνω αυτό που τόσο αγαπάω, όσο καλύτερα μπορώ. Στη Heaven με τράβηξε το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή τα στελέχη της ήταν απολύτως ειλικρινή μαζί μου, μου έδειξαν ότι πιστεύουν στο brand που λέγεται «Κώστας Μαρτάκης»… γιατί καλώς ή κακώς για τις εταιρίες οι καλλιτέχνες είμαστε ένα brand name… «Νίκος Βέρτης», «Νατάσα Θεοδωρίδου», «Ελένη Φουρέιρα»… υπάρχει αυτό! Ήδη από τους πρώτους μήνες της συνεργασίας μας μου δείξανε έμπρακτα ότι πιστεύουν σε μένα, δεν έμειναν στα λόγια. Χαίρομαι πάρα πολύ γι’ αυτή τη συνεργασία και εύχομαι να είναι μακρά! Εύχομαι στη Heaven να υπάρχει ειλικρίνεια, συνεννόηση, πίστη γι’ αυτό που κάνουμε και από μένα και από την ομάδα μου αλλά και από την ίδια την εταιρία… τα πράγματα έτσι κι αλλιώς είναι πολύ απλά. Δημιουργούμε μουσική για να περνάει καλά ο κόσμος, αυτό είναι όλο. Εμείς κάνουμε τα πράγματα δύσκολα!

Το πιστεύεις αυτό;

Βέβαια! Εμείς σκεφτόμαστε «Πρέπει να αρέσει στο ραδιόφωνο, πρέπει να αρέσει στα clubs, στην τηλεόραση, στις σειρές, στην εταιρία, στον μάνατζερ» και κάνουμε δύσκολα τα πράγματα. Το τραγούδι πρέπει να είναι καλό, γιατί αν είναι θα αρέσει σε όλους… και στον καλλιτέχνη που θα το πει, και στην ομάδα που τον στηρίζει, και κατά κύριο λόγο στον κόσμο.

Βγαίνουν καλά τραγούδια στην εποχή μας;

Πιστεύω πως βγαίνουν! Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι παλιά βγαίνανε ωραία τραγούδια και σήμερα όχι. Υπάρχουν στις μέρες μας πολλοί συνθέτες, τραγουδιστές και μουσικοί που αγαπάνε πραγματικά αυτό που κάνουν και βγάζουν πολύ καλά τραγούδια. Ίσως να μην γίνονται όλα αυτά τα καλά τραγούδια επιτυχίες, δεν είναι εύκολο να κάνεις πάντα το νούμερο ένα hit. Το σημαντικό είναι να έχεις μια μεγάλη «βαλίτσα» καλών τραγουδιών που θα σε ακολουθεί πάντα, να έχεις ρεπερτόριο.

 

Πιστεύεις ότι είσαι από τα «καλά» παιδιά του χώρου; Είσαι καλός σαν συνεργάτης;

Εντάξει, οι καλλιτέχνες κουβαλάμε την τρέλα μας, είμαστε λίγο περίεργοι! Λόγω της καλλιτεχνικής φύσης μας είμαστε λίγο πιο αφαιρετικοί! Προσωπικά όμως θεωρώ ότι πατάω στα πόδια μου! Είμαι σχετικά εύκολος στη συνεργασία, είμαι της άποψης ότι αν υπάρχει μια καθαρή συνεννόηση, δεν υπάρχει λόγος για φασαρίες και προστριβές. Μ’ αρέσουν οι συνεργασίες, αγαπώ τους συναδέλφους μου. Παρόλο που είμαι ήδη 12 χρόνια στο χώρο, μπορώ ακόμα να βγάλω τον εαυτό μου από τα «παπούτσια» του τραγουδιστή και να δω τους καλλιτέχνες ως κοινό. Τους αγαπώ πολύ, αγαπάω πολύ τη δημιουργία, αγαπάω τα ντουέτα και τις όμορφες συνεργασίες. Δε θεωρώ ότι είμαι δύσκολος και ναν ρωτήσεις τους συναδέλφους μου δεν πιστεύω ότι κάποιος θα σου πει κάτι κακό γιατί πραγματικά όταν δουλεύω σε ένα σχήμα, το πρώτο μου μέλημα είναι το καλό του σχήματος. Τι να το κάνω το να είμαι το νούμερο ένα σε ένα σχήμα που δεν πάει καλά; Προτιμώ να κατευνάσω το «εγώ» μου και να συμμετέχω και να συνεργάζομαι καλά με τους ανθρώπους ενός σχήματος που σκίζει! Έτσι λειτουργώ και σκέφτομαι.

Τι καινούριο ετοιμάζεις τώρα με τη νέα σου εταιρία, τη Heaven Music;

Ήδη ετοιμάζουμε τον καινούριο δίσκο από τον οποίο έχετε πάρει μια γεύση εδώ και ενάμιση μήνα περίπου που κυκλοφόρησε το νέο μου single «Μέτρα». Είναι σε μουσική του Γιάννη Φρασέρη και στίχους του Σπύρου Μεταξά και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτή τη συνεργασία. Πρόκειται για μια λαϊκή μπαλάντα, είμαι απόλυτα ευχαριστημένος που και σε αυτή μου την επιλογή να μπω πιο ενεργά σε αυτό το ρεπερτόριο, ο κόσμος ανταποκρίθηκε τόσο ζεστά. Ήταν μια εσωτερική μου ανάγκη και χαίρομαι που ταυτίστηκε κι ο κόσμος μαζί μου. Ο δίσκος πιστεύω πως θα είναι πολύ ωραίος, πολυσυλλεκτικός… με τη συμμετοχή πολύ μεγάλων ονομάτων! Είμαι περήφανος γι’ αυτό, όχι μόνο γιατί με πιστεύουν και με αγαπούν σαν άνθρωπο… αλλά γιατί με πιστεύουν και με αγαπούν και σαν καλλιτέχνη. Μου έχουν δώσει σπουδαίοι συντελεστές πολύ καλά τραγούδια και μόνο ικανοποιημένος μπορώ να νιώθω με αυτό!

Ένας καλλιτέχνης πρέπει να μπορεί να καλύπτει όλα τα είδη;

Δεν ξέρω και δεν μπορώ να σου πω για τους υπόλοιπους καλλιτέχνες, αλλά μπορώ να σου πω για μένα. Δουλεύω πάρα πολύ και το αγαπώ ιδιαίτερα το λαϊκό τραγούδι. Είναι στα ακούσματα μου και είναι εσωτερική μου ανάγκη να του δώσω πλέον μεγαλύτερη βαρύτητα. Η αλήθεια είναι πως πάντα έλεγα λαϊκά τραγούδια και είχα λαϊκό πρόγραμμα στα μαγαζιά όπου εμφανιζόμουν. Χαίρομαι που ο κόσμος δέχεται και αυτές τις επιλογές μου… από ότι φαίνεται τους αρέσει αρκετά γιατί μου ζητάνε ακόμη πιο λαϊκά τραγούδια. Μεγαλώνω, ωριμάζω, ωριμάζει η φωνή μου, οι πεποιθήσεις μου, τα θέλω μου και θέλω να εξελιχθώ. Θεωρώ ότι είναι μια σωστή – χρονικά – περίοδος για να πάω ένα σκαλί παραπάνω.

Μίλησε μου λίγο για τις εμφανίσεις σου στο Posidonio στο πλευρό του Πάνου Κιάμου.

Είμαι ενθουσιασμένος και ανυπόμονος!!! Θα συνεργαστώ με τον Πάνο Κιάμο μετά από δύο χρόνια! Με τον Πάνο έχουν συμβεί τα εξής αξιοπερίεργα … συνεργάστηκα μαζί του στην μεγαλύτερη σεζόν που έχω κάνει ποτέ αλλά και στην μικρότερη λόγω πολλών ατυχιών που συνέβησαν όπως γνωρίζεις και εσύ. Ήθελα πάρα πολύ να μου δοθεί η ευκαιρία να συνεργαστούμε ξανά, περνάμε καλά και τα βρίσκουμε πάρα πολύ… δεν το λέω απλά για να το πω, όπως συνηθίζουν συχνά στο χώρο. Σεβόμαστε τη δουλειά μας και θέλουμε να την κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Ο Πάνος Κιάμος είναι ένας άνθρωπος που θα κάνει τα πάντα για να περάσει καλά ο κόσμος που έρχεται να τον δει στο μαγαζί και είμαι κι εγώ αυτής της φιλοσοφίας… ταιριάζουμε πολύ. Είναι μια επιστροφή και για τους δύο… εγώ επιστρέφω μετά από τέσσερα χρόνια και ο Πάνος μετά από έξι στο Posidonio. Προσωπικά θεωρώ το Posidonio «σπίτι» μου γιατί έχω κάνει τις καλύτερες σεζόν μου εκεί και νομίζω θα γίνει χαμός, θα αναστενάξει η παραλιακή!!!

Πώς είναι σαν συνεργάτης ο Πάνος Κιάμος; Ποιο είναι το στοιχείο που έχεις πάρει από αυτόν και τη συνεργασία σου μαζί του;

Εμένα μ’ αρέσει ο Πάνος γιατί είναι ίσως από τους ελάχιστους καλλιτέχνες που παραμένουν πιστοί στο ρεπερτόριό τους και σε αυτό που κάνουν. Το θαυμάζω πάρα πολύ αυτό! Δεν είναι ένας καλλιτέχνης που ξεκίνησε και κέρδισε την Ελλάδα με ένα συγκεκριμένο στυλ και ρεπερτόριο και μετά επειδή κουράστηκε ή βαρέθηκε, επέλεξε να κάνει κάτι άλλο τελείως ακραίο και άσχετο με αυτό που ήταν αρχικά. Η συνέπειά του είναι αξιοθαύμαστη! Όπως σου είπα και πριν, πραγματικά αγαπάει τον κόσμο του και τον σέβεται. Ύστερα από δική του πρωτοβουλία, στην οποία αμέσως συμφώνησα και εγώ φυσικά, το μαγαζί θα ανακαινιστεί για να γίνει πιο φρέσκο και έτοιμο για τον κόσμο που θα έρθει να απολαύσει από κοντά το σχήμα μας. Αυτό μου δείχνει έναν άνθρωπο που έχει ως προτεραιότητα το κοινό που παρά τις δύσκολες εποχές, έρχεται και πληρώνει για να δει τους καλλιτέχνες που αγαπά. Είναι πρότυπο για μένα ο Πάνος Κιάμος… δύσκολος δεν νομίζω ότι είναι, σκέψου ότι μιλήσαμε από τον Ιανουάριο γι’ αυτή τη συνεργασία και τα βρήκαμε από την πρώτη στιγμή σε όλα, συμφωνήσαμε μονομιάς. Είναι δοτικός και αφήνει χώρο στους νεότερους συναδέλφους του, τους υποστηρίζει και δίνει όλα του τα φώτα, τις αφίσες, μοιράζεται τα λεπτά του πάνω στη σκηνή… δεν είναι ατομιστής. Αυτό κάνει κι εμένα αλλά και όλους όσους συνεργάζονται κάθε σεζόν μαζί του, να νιώσουμε την ασφάλεια που χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουμε καλά στο χώρο της δουλειάς μας.

Πως έχει δομηθεί το πρόγραμμα στο Posidonio και πως θα είναι το δικό σου κομμάτι;

Είναι δύσκολες οι εποχές και πρέπει να σκεφτούμε καλά πως θα δομήσουμε το πρόγραμμα ώστε όλοι όσοι έρθουν να το ευχαριστηθούν με την ψυχή τους. Επειδή θα είναι και καλοκαίρι, θέλουμε να είναι πιο χαλαρά και δροσερά τα πράγματα… Το θετικό είναι ότι γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο και επίσης γνωρίζουμε και το μαγαζί, οπότε έχουμε τα πατήματά μας και θέλουμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα κατά το οποίο ο κόσμος θα απολαμβάνει καλή μουσική, καλά τραγούδια… από τα πιο ήσυχα, μέχρι τα πιο χορευτικά. Λεπτομέρειες άλλες δεν θα σου πω ακόμα, θα τα δείτε όλα κοντά στα τέλη Μαρτίου… θα υπάρξουν και εκπλήξεις! Ο κώδικας επικοινωνίας μας με τον Πάνο λειτουργεί τόσο καλά γιατί ως στόχο μας έχουμε κι οι δύο το να κάνουμε τον κόσμο να διασκεδάσει, να χορέψει και να φύγει έχοντας περάσει μια πολύ όμορφη βραδιά. Ο Πάνος προτρέπει τον κόσμο να ανέβει στα τραπέζια και στη σκηνή, δεν το απαγορεύει ποτέ αυτό και είναι ακόμη ένα στοιχείο που μου αρέσει σε εκείνον ειδικά επειδή βιώνουμε και τόσο δύσκολες εποχές!

Συνέντευξη & Επιμέλεια: Σοφία Μπεκιάρη

Φωτογραφίες: byRon

Απομαγνητοφώνηση: Αθανασία Βογιάρη – Κατερίνα Γκίνη

(Visited 1,179 times, 1 visits today)

Διανύοντας μια άκρως δημιουργική περίοδο, ο Κώστας Μαρτάκης ετοιμάζει το ολοκληρωμένο του άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει από τη νέα του δισκογραφική στέγη «Heaven Music» ενώ παράλληλα βρίσκεται σε πρόβες καθώς από τα τέλη Μαρτίου θα εμφανίζεται στο πλευρό του Πάνου Κιάμου στο Posidonio!

Με αφορμή όλα αυτά τα ευχάριστα γεγονότα που του συμβαίνουν συνάντησε πριν λίγες ημέρες την αρχισυντάκτρια του Tralala.gr, Σοφία Μπεκιάρη για μια συνέντευξη γεμάτη αλήθειες!

Απολαύστε τον αμέσως τώρα…

Κώστα χαίρομαι πραγματικά που σε συναντώ! Είσαι ένας άνθρωπος πάντοτε χαμογελαστός, γεμάτος θετική ενέργεια και μας κάνεις να νιώθουμε πάρα πολύ όμορφα. Το νιώθεις εσύ αυτό;

Δεν το αντιλαμβάνομαι απόλυτα, από την άποψη ότι δεν προσπαθώ να είμαι χαμογελαστός μόνο μπροστά σε κόσμο. Γενικά όταν είμαι έξω ή και στο σπίτι μου είμαι έτσι, αντιμετωπίζω τα πράγματα θετικά, με χαρά. Ακόμα και στα δύσκολα προσπαθώ να δω απ’ αυτό τι μπορώ να δημιουργήσω, να φτιάξω κάτι καλύτερο, να φτιάξω εμένα, να εξελίξω τον εαυτό μου… προσπαθώ να τα σκέφτομαι όλα θετικά. Νομίζω ότι ακόμη και στα πιο άσχημα κάνοντας θετικές σκέψεις, κάτι καλό θα βγει. Η ζωή είναι έτσι…

Είναι εύκολο να προσπαθείς να βλέπεις πάντα την θετική πλευρά των καταστάσεων;

Δεν ξέρω αν είναι εύκολο γενικά για τον κόσμο, έχω ακούσει από γνωστούς μου ότι το έχουν καταφέρει αυτό μετά από ψυχανάλυση. Εγώ μάλλον γεννήθηκα χαρούμενος άνθρωπος, καλοπροαίρετος, καλοδιάθετος και δεν προσπαθώ. Δεν είμαι μες την τρελή χαρά και τις 365 μέρες απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ, αλλά είμαι άνθρωπος που προσπαθώ να τα αντιμετωπίζω όλα θετικά. Τώρα, ας πούμε, έχω πολύ άγχος γιατί ξεκινάμε στο Posidonio μια νέα συνεργασία και πρέπει να ετοιμαστεί σωστά το μαγαζί. Γίνεται μια ωραία ανακαίνιση απ’ τον κύριο Κοντόπουλο σε όλο τον χώρο, στα καμαρίνια και φυσικά θα αναδομηθεί και το πρόγραμμα… Παρόλο που μπορεί να με πιάνει το στομάχι μου πολλές φορές, στο τέλος σκέφτομαι ότι δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από τη δημιουργία και αφού έχουμε δουλειά και κάνουμε κάτι όμορφο και μεγάλο… δεν υπάρχει λόγος άγχους, όλα είναι στο μυαλό.

Μετά από τόσα χρόνια στο χώρο, αγχώνεσαι τόσο πολύ;

Πλάκα – πλάκα πάνε 12 χρόνια! (γέλια)

Ήταν όμορφα;

Ήταν όμορφα, είχαν και δυσκολίες. Είχαν πράγματα που ευτυχώς που τα έζησα… τα εύκολα σε κρατάνε χαλαρό και με καλή ψυχολογία, όμως τα δύσκολα νομίζω σε διδάσκουν. Ακόμα και τα δύσκολα που έχω περάσει νομίζω με έχουν εξελίξει και έχουν συμβάλει στο να είμαι αυτός που είμαι σήμερα.

Αν σου ζητούσα να θυμηθείς μια δυσκολία που πραγματικά σε κατέβαλε, ποια είναι αυτή που σου έρχεται πρώτη στο μυαλό;

Σκεφτόμουνα κάποια στιγμή πάρα πολύ έντονα ότι πρέπει να είμαι απόλυτα σωστός στο πρόγραμμα, να είμαι πολύ τυπικός με αποτέλεσμα να μην το ευχαριστιέμαι. Από ένα σημείο και μετά έκανα προσπάθεια να το ξεπεράσω γιατί αυτή η δουλειά που κάνω πέρα απ’ το ότι είναι δουλειά, είναι κι ευχαρίστηση. Είναι κάτι που αγαπώ, που με γεμίζει σαν άνθρωπο, σαν καλλιτέχνη και στο τέλος της ημέρας πρέπει κι εγώ να περνάω λίγο καλά. Πιστεύω ακράδαντα ότι προτεραιότητα είναι να περνάει καλά ο κόσμος γιατί πληρώνει κι έρχεται να μας δει, δεν έρχεται τζάμπα στα μαγαζιά αλλά πρέπει να περνάω κι εγώ καλά. Ήρθε μια στιγμή που είπα ότι πρέπει να είναι όλα προγραμματισμένα και σωστά, αλλά χρειάζεται να έχω και λίγο χώρο για να αναπνεύσω και να κάνω με όρεξη τη δουλειά μου κι αφέθηκα… το απολαμβάνω περισσότερο τώρα αυτό που κάνω. Είμαι πιο χαλαρός, θα κάνω και την πλάκα μου, θα περάσω καλά… και λάθη να γίνουν, άνθρωποι είμαστε. Θα το διασκεδάσω, μπορεί να σταματήσω το πρόγραμμα και να με πιάσει νευρικό γέλιο!

Έχει πολλές ανασφάλειες το δικό σου το επάγγελμα;

Ανασφάλειες; Εξαρτάται από το τι εννοείς ανασφάλειες, ανασφάλεια μπορεί για παράδειγμα να είναι το ότι έχω άγχος…

Έχουν οι καλλιτέχνες την ανάγκη της επιβεβαίωσης ας πούμε;

Αυτό δεν είναι ακριβώς ανασφάλεια κατ΄ εμέ, είναι άγχος για την επόμενη ημέρα. Στη δουλειά μας κάθε μέρα αποδεικνύουμε τι κάνουμε και κάθε μέρα πρέπει να προσπαθούμε για την επόμενη. Έχουμε στόχους μιας εβδομάδας, ενός μήνα, 6 μηνών, μιας δεκαετίας αλλά κάθε μέρα δίνουμε εξετάσεις, κάθε μέρα σκεφτόμαστε τι λάθος κάναμε ή τι σωστό ώστε την επόμενη μέρα να διατηρήσουμε και να εξελίξουμε τη πορεία μας σαν καλλιτέχνες. Ανασφάλεια μπορεί επίσης να θεωρηθεί το ότι θα βγεις να κοιτάξεις αν είναι γεμάτο το μαγαζί πριν ανέβεις στη σκηνή, ή θα ρίξεις κλεφτή ματιά για να βεβαιωθείς αν διασκεδάζει ο κόσμος, ναι αυτά υπάρχουν… είναι τα άγχη της δουλειάς. Υπάρχουν 2-3 στιγμιότυπα στο πρόγραμμα μου – και στο πρώτο και στο δεύτερο – που τα αφιερώνω στον εαυτό μου και το λέω κιόλας στον κόσμο γιατί είμαι πολύ αληθινός μαζί τους. Αυτά τα τραγούδια τα αφιερώνω σε μένα, είναι δικά μου… θέλω να τα πω για πάρτη μου και εύχομαι να αρέσουν. Όλο το άλλο πρόγραμμα είναι για να περάσει καλά ο κόσμος!

Είναι εύκολη η επικοινωνία του καλλιτέχνη με τον κόσμο; Μεταδίδεται εύκολα το συναίσθημα που θέλεις να μεταφέρεις;

Θεωρώ ότι είναι εύκολη η επικοινωνία μας με τον κόσμο όταν ισχύει αυτό που είπα και πριν… το κάνουμε για να περάσει καλά ο κόσμος αρχικά και μετά για να το ευχαριστηθούμε εμείς. Όσον αφορά το συναίσθημα, νομίζω μεταδίδεται εύκολα αν είναι αληθινό.

Είσαι ένας από τους ομορφότερους καλλιτέχνες που έχει η Ελληνική δισκογραφία. Είναι γεγονός!

Να τα! (γέλια)

Έχεις νιώσει όλα αυτά τα χρόνια εγκλωβισμένος στην εμφάνιση σου;

Εγώ σαν Κώστας ποτέ δεν έμεινα σ’ αυτό, πάντα ήθελα να εστιάζω στα τραγούδια μου, στο performance αυτό που κάνω πάνω στη σκηνή. Ο κόσμος από την άλλη στην αρχή πιο πολύ με έβλεπε παρά με άκουγε και με πολλή δουλειά κατάφερα πια να συμβαίνει το αντίστροφο. Το ότι έμπαινε σε δεύτερη μοίρα το να με ακούσουν κι έμεναν στην εξωτερική μου εμφάνιση, με έκανε να δουλέψω πιο πολύ για να καταφέρω να πείσω ότι δεν ήμουν μόνο αυτό που έβλεπαν αλλά είναι και η φωνή μου… είμαι τραγουδιστής. Τραγουδάω, δίνω την ψυχή μου, δίνω τη καρδιά μου, τα βιώματα μου και χαίρομαι που μετά από 12 χρόνια νιώθω γεμάτος και εκ του αποτελέσματος μάλλον το ‘χω καταφέρει.

Ένιωσες ποτέ ότι αδικήθηκες λόγω της εμφάνισης σου;

Δεν ένιωσα να αδικήθηκα αλλά μπορεί να μην πιστέψανε σε μένα όσο άξιζα. Στην Ελλάδα επικρατεί και λίγο αυτό το «Αυτός είναι ωραίος, θα ανοίξει το στόμα του και δεν θα ξέρει να τραγουδάει». Αρχικά λοιπόν ίσως και να στεναχωριόμουν γιατί ένιωθα πως δεν με άκουγαν πραγματικά. Προσπάθησα όμως και προσπαθώ ακόμη πάρα πολύ, έχω κάνει πολλά μαθήματα και εξακολουθώ και κάνω. Θέλω να είμαι σωστός, το πιστεύω πολύ αυτό που λέω και το τονίζω. Πάντως, δε θεωρώ ότι έχω αδικηθεί πολύ…

Πλέον, μετά από 12 χρόνια παρουσίας στο χώρο του τραγουδιού, αντιμετωπίζεις την καλή σου εξωτερική εμφάνιση ως ένα extra θετικό χαρακτηριστικό σου;

Δεν θεωρώ ότι έχω κάτι παραπάνω από άλλους καλλιτέχνες αλλά – καλώς ή κακώς – απ’ ότι έχουμε καταλάβει αρκετά τα τελευταία χρόνια είναι λίγο οπτικοακουστικό το θέαμα που πρέπει να προσφέρουμε στον κόσμο. Πρέπει ο καλλιτέχνης να σου χτυπάει όμορφα στο μάτι, να μην σου χαλάει την αισθητική αυτό που βλέπεις, που έχεις πάει για να ακούσεις. Βεβαίως και με έχει βοηθήσει η εμφάνισή μου αλλά δούλεψα κιόλας πολύ γιατί πιστεύω ότι η εκάστοτε ομορφιά ανοίγει μία πόρτα αλλά το αν θα καταφέρεις να περάσεις από αυτή την πόρτα, είναι θέμα δουλειάς. Τι να το κάνω εγώ το να είμαι υπερταλαντούχος και να μην δουλεύω παραπάνω για να κρατηθώ σε αυτό το καλό επίπεδο; Πάρε για παράδειγμα το μπάσκετ, θυμάμαι να έχουν χαθεί πολλά μεγάλα ταλέντα που ξέρανε ότι είναι μεγάλα ταλέντα αλλά επαναπαυθήκανε σ’ αυτό και δεν προσπάθησαν παραπάνω… και βλέπεις ανθρώπους που δεν ήταν τόσο ταλαντούχοι αλλά με πολλή δουλειά και με πολύ αγώνα, καταφέραν να γίνουν οι πιο μεγάλοι παίκτες.

Είναι ανδροκρατούμενος ο χώρος σας νομίζω, τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Ναι, αλλά υπάρχουν και γυναίκες που είναι πολύ ισχυρές!!!

Γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό;

Η αλήθεια είναι και με τον Πάνο Κιάμο, και με τον Κωνσταντίνο Αργυρό, και με τον Γιάννη Πλούταρχο, και με τον Νίκο Κουρκούλη, και με τον Νίκο Οικονομόπουλο που έχω δουλέψει όλα αυτά τα χρόνια και ήμασταν δύο άντρες στο σχήμα… για κάποιο λόγο υπήρχανε πάρα πολλές γυναίκες στο μαγαζί! Στις μέρες μας προφανώς λείπει το φλερτ και τα κύρια μέρη που θα φλερτάρει ο κόσμος είναι ή σε κλαμπ ή σε μπουζούκια και σε νυχτερινά μαγαζιά γενικότερα… είναι χώροι που υπάρχουν πολλές γυναίκες και θα έρθουν και πολλοί άντρες για να γίνει παιχνίδι… με τη καλή έννοια οπότε μάλλον γιαυτό συμβαίνει! Ίσως γι’ αυτό οι άντρες είναι πιο πολλοί απ’ τις γυναίκες στη δισκογραφία.

Ας πάμε και στη δισκογραφική μετακίνηση σου στη Heaven Music, είναι κάτι που δεν περιμέναμε. Σου αρέσουν οι αλλαγές; Είναι ανανέωση για σένα;

Γενικά δεν τρελαίνομαι με τις αλλαγές! Κάποια στιγμή όμως καταλαβαίνουμε κι οι ίδιοι ότι έχει έρθει η ώρα μιας μετάβασης σε κάτι καινούριο. Πιστεύω πολύ στις σχέσεις μου με τους ανθρώπους κι ειδικά στις σχέσεις με τους συνεργάτες μου και γι’ αυτό όταν πρέπει να γίνει η αλλαγή, αυτό το «break», δεν θέλω να φτάνω στα άκρα. Αυτή η καλή σχέση που έχω με τους ανθρώπους δεν θέλω να φτάνει σε ρήξη. Προτιμώ να τ’ αφήνω, να πηγαίνω παρακάτω και να συνεχίζουμε να είμαστε φίλοι. Η φιλία και οι ανθρώπινες σχέσεις για μένα είναι πολύ σημαντικές και δεν θέλω να τις βάζω σε κίνδυνο, όχι δημοσιοσχετίστικα… αλλά γιατί πραγματικά αγαπάω τους ανθρώπους που έχω δουλέψει μαζί τους, απλά κάποιες φορές χρειάζεται να γίνει το επόμενο βήμα. Οι κύκλοι κλείνουν κι ανοίγουν καινούριοι! Χαίρομαι γιατί ήταν κοινή απόφαση να προχωρήσουμε σε χωριστούς δρόμους με την προηγούμενη εταιρία μου, δεν υπήρξαν προστριβές και διαφωνίες. Όλα πήραν το δρόμο τους πολύ όμορφα.

Πόσο εύκολη είναι αυτή η αλλαγή για ένα καλλιτέχνη που επί σειρά ετών συνεργάζεται με μια συγκεκριμένη ομάδα;

Ήταν εύκολο γιατί δεν τσακώθηκα… Αν είχα τσακωθεί ή αν είχα «σκοτωθεί», θα μου ήταν δύσκολο. Επειδή ήταν κοινή απόφαση, κάτσαμε κι καταλήξαμε στο ότι πρέπει να υπάρχει εξέλιξη, δεν μου ήταν δύσκολο λοιπόν. Ήδη υπήρχαν συζητήσεις, βοήθησε ο ένας τον άλλο, κι απλά άνοιξε ένας καινούργιος κύκλος…

Ποιες είναι οι προσδοκίες σου από τη Heaven Music και ποιο ήταν το στοιχείο που σε έκανε να πεις το «ναι» και να προσχωρήσεις στο δυναμικό της;

Δεν πιστεύω στα ονόματα των εταιριών, πιστεύω στους ανθρώπους που τις στελεχώνουν. Οι άνθρωποι κάνουν τις μαρκίζες, όχι οι μαρκίζες τους ανθρώπους! Οι προσδοκίες μου είναι να πηγαίνουν ολοένα και καλύτερα τα πράγματα και να συνεχίσω να κάνω αυτό που τόσο αγαπάω, όσο καλύτερα μπορώ. Στη Heaven με τράβηξε το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή τα στελέχη της ήταν απολύτως ειλικρινή μαζί μου, μου έδειξαν ότι πιστεύουν στο brand που λέγεται «Κώστας Μαρτάκης»… γιατί καλώς ή κακώς για τις εταιρίες οι καλλιτέχνες είμαστε ένα brand name… «Νίκος Βέρτης», «Νατάσα Θεοδωρίδου», «Ελένη Φουρέιρα»… υπάρχει αυτό! Ήδη από τους πρώτους μήνες της συνεργασίας μας μου δείξανε έμπρακτα ότι πιστεύουν σε μένα, δεν έμειναν στα λόγια. Χαίρομαι πάρα πολύ γι’ αυτή τη συνεργασία και εύχομαι να είναι μακρά! Εύχομαι στη Heaven να υπάρχει ειλικρίνεια, συνεννόηση, πίστη γι’ αυτό που κάνουμε και από μένα και από την ομάδα μου αλλά και από την ίδια την εταιρία… τα πράγματα έτσι κι αλλιώς είναι πολύ απλά. Δημιουργούμε μουσική για να περνάει καλά ο κόσμος, αυτό είναι όλο. Εμείς κάνουμε τα πράγματα δύσκολα!

Το πιστεύεις αυτό;

Βέβαια! Εμείς σκεφτόμαστε «Πρέπει να αρέσει στο ραδιόφωνο, πρέπει να αρέσει στα clubs, στην τηλεόραση, στις σειρές, στην εταιρία, στον μάνατζερ» και κάνουμε δύσκολα τα πράγματα. Το τραγούδι πρέπει να είναι καλό, γιατί αν είναι θα αρέσει σε όλους… και στον καλλιτέχνη που θα το πει, και στην ομάδα που τον στηρίζει, και κατά κύριο λόγο στον κόσμο.

Βγαίνουν καλά τραγούδια στην εποχή μας;

Πιστεύω πως βγαίνουν! Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι παλιά βγαίνανε ωραία τραγούδια και σήμερα όχι. Υπάρχουν στις μέρες μας πολλοί συνθέτες, τραγουδιστές και μουσικοί που αγαπάνε πραγματικά αυτό που κάνουν και βγάζουν πολύ καλά τραγούδια. Ίσως να μην γίνονται όλα αυτά τα καλά τραγούδια επιτυχίες, δεν είναι εύκολο να κάνεις πάντα το νούμερο ένα hit. Το σημαντικό είναι να έχεις μια μεγάλη «βαλίτσα» καλών τραγουδιών που θα σε ακολουθεί πάντα, να έχεις ρεπερτόριο.

 

Πιστεύεις ότι είσαι από τα «καλά» παιδιά του χώρου; Είσαι καλός σαν συνεργάτης;

Εντάξει, οι καλλιτέχνες κουβαλάμε την τρέλα μας, είμαστε λίγο περίεργοι! Λόγω της καλλιτεχνικής φύσης μας είμαστε λίγο πιο αφαιρετικοί! Προσωπικά όμως θεωρώ ότι πατάω στα πόδια μου! Είμαι σχετικά εύκολος στη συνεργασία, είμαι της άποψης ότι αν υπάρχει μια καθαρή συνεννόηση, δεν υπάρχει λόγος για φασαρίες και προστριβές. Μ’ αρέσουν οι συνεργασίες, αγαπώ τους συναδέλφους μου. Παρόλο που είμαι ήδη 12 χρόνια στο χώρο, μπορώ ακόμα να βγάλω τον εαυτό μου από τα «παπούτσια» του τραγουδιστή και να δω τους καλλιτέχνες ως κοινό. Τους αγαπώ πολύ, αγαπάω πολύ τη δημιουργία, αγαπάω τα ντουέτα και τις όμορφες συνεργασίες. Δε θεωρώ ότι είμαι δύσκολος και ναν ρωτήσεις τους συναδέλφους μου δεν πιστεύω ότι κάποιος θα σου πει κάτι κακό γιατί πραγματικά όταν δουλεύω σε ένα σχήμα, το πρώτο μου μέλημα είναι το καλό του σχήματος. Τι να το κάνω το να είμαι το νούμερο ένα σε ένα σχήμα που δεν πάει καλά; Προτιμώ να κατευνάσω το «εγώ» μου και να συμμετέχω και να συνεργάζομαι καλά με τους ανθρώπους ενός σχήματος που σκίζει! Έτσι λειτουργώ και σκέφτομαι.

Τι καινούριο ετοιμάζεις τώρα με τη νέα σου εταιρία, τη Heaven Music;

Ήδη ετοιμάζουμε τον καινούριο δίσκο από τον οποίο έχετε πάρει μια γεύση εδώ και ενάμιση μήνα περίπου που κυκλοφόρησε το νέο μου single «Μέτρα». Είναι σε μουσική του Γιάννη Φρασέρη και στίχους του Σπύρου Μεταξά και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτή τη συνεργασία. Πρόκειται για μια λαϊκή μπαλάντα, είμαι απόλυτα ευχαριστημένος που και σε αυτή μου την επιλογή να μπω πιο ενεργά σε αυτό το ρεπερτόριο, ο κόσμος ανταποκρίθηκε τόσο ζεστά. Ήταν μια εσωτερική μου ανάγκη και χαίρομαι που ταυτίστηκε κι ο κόσμος μαζί μου. Ο δίσκος πιστεύω πως θα είναι πολύ ωραίος, πολυσυλλεκτικός… με τη συμμετοχή πολύ μεγάλων ονομάτων! Είμαι περήφανος γι’ αυτό, όχι μόνο γιατί με πιστεύουν και με αγαπούν σαν άνθρωπο… αλλά γιατί με πιστεύουν και με αγαπούν και σαν καλλιτέχνη. Μου έχουν δώσει σπουδαίοι συντελεστές πολύ καλά τραγούδια και μόνο ικανοποιημένος μπορώ να νιώθω με αυτό!

Ένας καλλιτέχνης πρέπει να μπορεί να καλύπτει όλα τα είδη;

Δεν ξέρω και δεν μπορώ να σου πω για τους υπόλοιπους καλλιτέχνες, αλλά μπορώ να σου πω για μένα. Δουλεύω πάρα πολύ και το αγαπώ ιδιαίτερα το λαϊκό τραγούδι. Είναι στα ακούσματα μου και είναι εσωτερική μου ανάγκη να του δώσω πλέον μεγαλύτερη βαρύτητα. Η αλήθεια είναι πως πάντα έλεγα λαϊκά τραγούδια και είχα λαϊκό πρόγραμμα στα μαγαζιά όπου εμφανιζόμουν. Χαίρομαι που ο κόσμος δέχεται και αυτές τις επιλογές μου… από ότι φαίνεται τους αρέσει αρκετά γιατί μου ζητάνε ακόμη πιο λαϊκά τραγούδια. Μεγαλώνω, ωριμάζω, ωριμάζει η φωνή μου, οι πεποιθήσεις μου, τα θέλω μου και θέλω να εξελιχθώ. Θεωρώ ότι είναι μια σωστή – χρονικά – περίοδος για να πάω ένα σκαλί παραπάνω.

Μίλησε μου λίγο για τις εμφανίσεις σου στο Posidonio στο πλευρό του Πάνου Κιάμου.

Είμαι ενθουσιασμένος και ανυπόμονος!!! Θα συνεργαστώ με τον Πάνο Κιάμο μετά από δύο χρόνια! Με τον Πάνο έχουν συμβεί τα εξής αξιοπερίεργα … συνεργάστηκα μαζί του στην μεγαλύτερη σεζόν που έχω κάνει ποτέ αλλά και στην μικρότερη λόγω πολλών ατυχιών που συνέβησαν όπως γνωρίζεις και εσύ. Ήθελα πάρα πολύ να μου δοθεί η ευκαιρία να συνεργαστούμε ξανά, περνάμε καλά και τα βρίσκουμε πάρα πολύ… δεν το λέω απλά για να το πω, όπως συνηθίζουν συχνά στο χώρο. Σεβόμαστε τη δουλειά μας και θέλουμε να την κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Ο Πάνος Κιάμος είναι ένας άνθρωπος που θα κάνει τα πάντα για να περάσει καλά ο κόσμος που έρχεται να τον δει στο μαγαζί και είμαι κι εγώ αυτής της φιλοσοφίας… ταιριάζουμε πολύ. Είναι μια επιστροφή και για τους δύο… εγώ επιστρέφω μετά από τέσσερα χρόνια και ο Πάνος μετά από έξι στο Posidonio. Προσωπικά θεωρώ το Posidonio «σπίτι» μου γιατί έχω κάνει τις καλύτερες σεζόν μου εκεί και νομίζω θα γίνει χαμός, θα αναστενάξει η παραλιακή!!!

Πώς είναι σαν συνεργάτης ο Πάνος Κιάμος; Ποιο είναι το στοιχείο που έχεις πάρει από αυτόν και τη συνεργασία σου μαζί του;

Εμένα μ’ αρέσει ο Πάνος γιατί είναι ίσως από τους ελάχιστους καλλιτέχνες που παραμένουν πιστοί στο ρεπερτόριό τους και σε αυτό που κάνουν. Το θαυμάζω πάρα πολύ αυτό! Δεν είναι ένας καλλιτέχνης που ξεκίνησε και κέρδισε την Ελλάδα με ένα συγκεκριμένο στυλ και ρεπερτόριο και μετά επειδή κουράστηκε ή βαρέθηκε, επέλεξε να κάνει κάτι άλλο τελείως ακραίο και άσχετο με αυτό που ήταν αρχικά. Η συνέπειά του είναι αξιοθαύμαστη! Όπως σου είπα και πριν, πραγματικά αγαπάει τον κόσμο του και τον σέβεται. Ύστερα από δική του πρωτοβουλία, στην οποία αμέσως συμφώνησα και εγώ φυσικά, το μαγαζί θα ανακαινιστεί για να γίνει πιο φρέσκο και έτοιμο για τον κόσμο που θα έρθει να απολαύσει από κοντά το σχήμα μας. Αυτό μου δείχνει έναν άνθρωπο που έχει ως προτεραιότητα το κοινό που παρά τις δύσκολες εποχές, έρχεται και πληρώνει για να δει τους καλλιτέχνες που αγαπά. Είναι πρότυπο για μένα ο Πάνος Κιάμος… δύσκολος δεν νομίζω ότι είναι, σκέψου ότι μιλήσαμε από τον Ιανουάριο γι’ αυτή τη συνεργασία και τα βρήκαμε από την πρώτη στιγμή σε όλα, συμφωνήσαμε μονομιάς. Είναι δοτικός και αφήνει χώρο στους νεότερους συναδέλφους του, τους υποστηρίζει και δίνει όλα του τα φώτα, τις αφίσες, μοιράζεται τα λεπτά του πάνω στη σκηνή… δεν είναι ατομιστής. Αυτό κάνει κι εμένα αλλά και όλους όσους συνεργάζονται κάθε σεζόν μαζί του, να νιώσουμε την ασφάλεια που χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουμε καλά στο χώρο της δουλειάς μας.

Πως έχει δομηθεί το πρόγραμμα στο Posidonio και πως θα είναι το δικό σου κομμάτι;

Είναι δύσκολες οι εποχές και πρέπει να σκεφτούμε καλά πως θα δομήσουμε το πρόγραμμα ώστε όλοι όσοι έρθουν να το ευχαριστηθούν με την ψυχή τους. Επειδή θα είναι και καλοκαίρι, θέλουμε να είναι πιο χαλαρά και δροσερά τα πράγματα… Το θετικό είναι ότι γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο και επίσης γνωρίζουμε και το μαγαζί, οπότε έχουμε τα πατήματά μας και θέλουμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα κατά το οποίο ο κόσμος θα απολαμβάνει καλή μουσική, καλά τραγούδια… από τα πιο ήσυχα, μέχρι τα πιο χορευτικά. Λεπτομέρειες άλλες δεν θα σου πω ακόμα, θα τα δείτε όλα κοντά στα τέλη Μαρτίου… θα υπάρξουν και εκπλήξεις! Ο κώδικας επικοινωνίας μας με τον Πάνο λειτουργεί τόσο καλά γιατί ως στόχο μας έχουμε κι οι δύο το να κάνουμε τον κόσμο να διασκεδάσει, να χορέψει και να φύγει έχοντας περάσει μια πολύ όμορφη βραδιά. Ο Πάνος προτρέπει τον κόσμο να ανέβει στα τραπέζια και στη σκηνή, δεν το απαγορεύει ποτέ αυτό και είναι ακόμη ένα στοιχείο που μου αρέσει σε εκείνον ειδικά επειδή βιώνουμε και τόσο δύσκολες εποχές!

Συνέντευξη & Επιμέλεια: Σοφία Μπεκιάρη

Φωτογραφίες: byRon

Απομαγνητοφώνηση: Αθανασία Βογιάρη – Κατερίνα Γκίνη

(Visited 1,179 times, 1 visits today)

Tralala Social Media