Βιογραφία | Ελευθερία Αρβανιτάκη

17/10/2017, 13:54 | Συντάκτης: Σοφία Παφτούνου

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου του 1957 στον Πειραιά και είναι τραγουδίστρια.

Η καριέρα της ξεκίνησε το 1979 όταν γνωρίστηκε και έγινε μέλος στην Οπισθοδρομική Κομπανία, μια μπάντα φοιτητών που έπαιζαν ρεμπέτικα και λαϊκά, ερασιτεχνικά, σε διάφορα κέντρα της Αθήνας. Συνεργάστηκε με πολλούς και σημαντικούς συνθέτες όπως ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Νίκος Πορτοκάλογλου κ.ά. Έχει εμφανιστεί με μεγάλη επιτυχία σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού και έχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες όπως η Ισπανία, το Μεξικό, η Αγγλία, η Γερμανία.

1980

Η Ελευθερία γίνεται μέλος της Οπισθοδρομικής Κομπανίας και κάνει τα πρώτα της βήματα στο τραγούδι.

1981

Κάνει την πρώτη της εμφάνιση στη δισκογραφία συμμετέχοντας στο δίσκο του Βαγγέλη Γερμανού με τίτλο «Τα Μπαράκια».

1982

Κυκλοφορεί ο δίσκος της Οπισθοδρομικής Κομπανίας με τίτλο «Στης Ξανθής, Στο Αιγινήτειο, στο Αρματαγωγό Κώς» σε παραγωγή του Διονύση Σαββόπουλου. Την ίδια χρονιά συμμετέχει στο δίσκο «Κέντρο Διερχομένων» του συνθέτη Νίκου Μαμαγκάκη και του ποιητή Γιάννη Ιωάννου, καθώς και στο δίσκο «Οι Κακές Μας Πράξεις» του συγκροτήματος Χάνομαι γιατί Ρεμβάζω.

1983

Κυκλοφορεί ο ζωντανός δίσκος «Μια Νύχτα με την Οπισθοδρομική Κομπανία». Η Οπισθοδρομική Κομπανία πραγματοποιεί σειρά επιτυχημένων εμφανίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

1984

Κυκλοφορεί η πρώτη της προσωπική δουλειά με τίτλο «Ελευθερία Αρβανιτάκη», όπου ερμηνεύει παλιά τραγούδια του Τσιτσάνη, του Καλδάρα, του Χιώτη, του Χρυσίνη και άλλων. Παράλληλα, κυκλοφορεί και ο τρίτος δίσκος της Οπισθοδρομικής Κομπανίας με τίτλο «Στη μέση της κομπανίας». Την ίδια χρονιά συμμετέχει στο δίσκο του Διονύση Σαββόπουλου με τίτλο «Τραπεζάκια Έξω».

1985

Η Οπισθοδρομική Κομπανία διαλύεται και η Ελευθερία ξεκινάει την προσωπική της διαδρομή στο ελληνικό τραγούδι. Συμμετέχει στο δίσκο του Σταύρου Λογαρίδη «Με τα Φεγγάρια Χάνομαι» σε μουσική και στίχους του Γιώργου Ζήκα. Την ίδια χρονιά γνωρίζεται με το συνθέτη Νίκο Ξυδάκη και συμμετέχει στο soundtrack της ταινίας «Μανία» του Γιώργου Πανουσόπουλου, σε μουσική του Νίκου Ξυδάκη και στίχους του Κώστα Γουδή.

1986

Συναντά το Σταμάτη Σπανουδάκη και μαζί ηχογραφούν το «Κοντραμπάντο» σε μουσική στίχους και ενορχήστρωση του Σταμάτη Σπανουδάκη. Το «Κοντραμπάντο» θεωρείται ακόμα και σήμερα ορόσημο στην ελληνική δισκογραφία, αφού η ιδιότυπη φωνή της Ελευθερίας ανάμεσα στα δυτικότροπα όργανα συνδύασε την παράδοση με την καινοτομία. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και ο δίσκος του Σταύρου Κουγιουμτζή «Τρελοί και ‘Άγγελοι», όπου η Ελευθερία ερμηνεύει το «Κόκκινο Φουστάνι» σε στίχους του Κώστα Κινδύνη.

1987

Μια ακόμα σημαντική δισκογραφικά χρονιά για την Ελευθερία. Μαζί με το συνθέτη Νίκο Ξυδάκη ερμηνεύουν τα τραγούδια του δίσκου «Κοντά στη Δόξα μια Στιγμή», σε μουσική και ενορχήστρωση του συνθέτη και στίχους των Θοδωρή Γκόνη και Εμμανουήλ Ζάχου, καθώς και σε ποίηση του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Η συνεργασία με το Νίκο Ξυδάκη θα συνεχιστεί και θα αποφέρει αξιόλογους καρπούς («Τένεδος», «Το μέλι των γκρεμών», «Ακρωτήριον Ταίναρον»). Συμμετέχει στο δίσκο του Διονύση Σαββόπουλου «Ζήτω το Ελληνικό Τραγούδι», που ακολούθησε την ομότιτλη εκπομπή του Σαββόπουλου στην κρατική τηλεόραση και ηχογραφήθηκε στο ύφος της εκπομπής.

Παρουσιάζει και δισκογραφεί μαζί με τους ‘Aλκηστη Πρωτοψάλτη και Κώστα Γανωτή το πρόγραμμα «Λεωφόρος Α» των Ανδρέα Βουτσινά, Λίνας Νικολακοπούλου και Σταμάτη Κραουνάκη.

1988

Συμμετέχει με δύο τραγούδια στο δίσκο «Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά», μια συλλογή με ζωντανές ηχογραφήσεις από τις βραδιές στο Σείριο του Μάνου Χατζιδάκι την περιόδο 1987-1988.

1989

Συνεργάζεται και πάλι με το Σταμάτη Σπανουδάκη στο δίσκο «Τανιράμα». Συμμετέχει στους δίσκους «Το Κούρεμα» του Διονύση Σαββόπουλου και «Κάπου Ανατολικοδυτικά» του συνθέτη Νότη Μαυρουδή. Το καλοκαίρι του 1990 κάνει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με τη Δήμητρα Γαλάνη και τους Αδερφούς Κατσιμίχα.

1991

Κυκλοφορεί ο ζωντανός δίσκος «Η Νύχτα Κατεβαίνει», σε ενορχήστρωση Κώστα Γανωσέλη, από τις παραστάσεις της Ελευθερίας στον «Απόλλωνα» μαζί με τους Δημήτρη Ζερβουδάκη και Ανθούλα Αλιφραγκή. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και το soundtrack «Αναστασία» από την ομώνυμη σειρά του MEGA, σε μουσική και ενορχήστρωση του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Η Ελευθερία ερμηνεύει τα τρία τραγούδια του δίσκου σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου.

1992

Το καλοκαίρι του 1992 δίνει σειρά συναυλιών στην Ελλάδα μαζί με τους Βασίλη Παϊτέρη, Δημήτρη Ζερβουδάκη και Αφεντούλα Ραζέλη.

1993

Κυκλοφορεί ο δίσκος «Μένω Εκτός», ένας δίσκος καθοριστικός για την πορεία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Στο «Μένω Εκτός» μουσική έγραψαν οι συνθέτες Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Ζήκας, Αντώνης Μιτζέλος, Νίκος Ξυδάκης και Αra Dinkjian και στίχους η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Θοδωρής Γκόνης και ο Γιώργος Ζήκας. Το δίσκο ενορχήστρωσε ο Νίκος Αντύπας, ενώ στην παραγωγή συνεργάστηκαν η Ελευθερία και η Λίνα Νικολακοπούλου.

1994

Η Ελευθερία συνεργάζεται με το συνθέτη Ara Dinkjian στο δίσκο «Τα Κορμιά και Τα Μαχαίρια» σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και του ποιητή Μιχάλη Γκανά και ενορχήστρωση του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς κάνει μεγάλη περιοδεία στην Ελλάδα μαζί με τους Αλκίνοο Ιωαννίδη και Γιάννη Παλαμήδα.

1995

Το καλοκαίρι κάνει μεγάλη περιοδεία στην Ελλάδα και την Κύπρο μαζί με τους Αρμένιους Ara Dinkjian και Arto Tuncboyaciyan, καθώς και με τους Αλκίνοο Ιωαννίδη και Γιάννη Κότσιρα. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και το CD Single «Ζωντανά στους Βράχους – Καλοκαίρι ’95» με τη συμμετοχή των Ara Dinkjian και Arto Tuncboyaciyan. Ήταν το πρώτο CD Single που έγινε πλατινένιο στην Ελλάδα.

1996

Κυκλοφορεί ο δίσκος «Tραγούδια για τους Μήνες» σε μουσική και ενορχήστρωση Δημήτρη Παπαδημητρίου και ποίηση Σαπφούς, Μαρίας Πολυδούρη, Κώστα Καρυωτάκη, Οδυσσέα Ελύτη και Μιχάλη Γκανά. Στην παραγωγή του δίσκου συνεργάζονται οι Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δημήτρης Παπαδημητρίου και Κώστας Καλημέρης.

1997

Το καλοκαίρι περιοδεύει σε Ελλάδα, Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική μαζί με τους Γιάννη Κότσιρα και Μιχάλη Παπαζήση. Το Νοέμβριο φιλοξενείται στο εξώφυλλο του αγγλικού περιοδικού Folk Roots , του πλέον γνωστού περιοδικού για την παγκόσμια ethnic και folk μουσική σκηνή. Είναι η πρώτη Ελληνίδα τραγουδίστρια που γίνεται εξώφυλλο στο περιοδικό, ενώ στη θεματολογία του περιοδικού συμπεριλαμβάνεται τετρασέλιδο άρθρο για την Ελληνίδα ερμηνεύτρια.

1998

Η Ελευθερία και οι συνεργάτες της παρουσιάζουν στο «Σταυρό του Νότου» στην Αθήνα και στο «Μύλο» στη Θεσσαλονίκη τραγούδια – «Εκτός Προγράμματος», τραγούδια, δηλαδή, του παρασκηνίου και των ιδιωτικών στιγμών μιας οικογένειας που περιόδευε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα μέσα σε πούλμαν, καράβια, τραίνα, αεροπλάνα. Η Ελευθερία, λοιπόν, και οι συνεργάτες της Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Βασίλης Γκίνος, Σπύρος Γκούμας, Γιάννης Ζευγώλης, Βαγγέλης Καρίπης, Σωτήρης Λεμονίδης, Αντώνης Μιτζέλος, Μανώλης Πάππος και Θανάσης Σοφράς έπαιξαν και ερμήνευσαν κλασσικά τραγούδια και προσκάλεσαν το κοινό «σε ένα πάρτυ λαϊκό λίγο πριν το 2000!». Το πρόγραμμα ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε διπλό CD με τίτλο «Εκτός Προγράμματος» σε ενορχήστρωση Σωτήρη Λεμονίδη.

Την ίδια χρονιά μαζί με το Δημήτρη Παπαδημητρίου υπογράφει την παραγωγή του δίσκου των πρωτοεμφανιζόμενων Αδερφών Μάκρα με τίτλο «Φωνές Μυστικές». Κυκλοφορεί επίσης ο δίσκος «Χορός με τη Σκιά μου» της Δήμητρας Γαλάνη σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, όπου συμπεριλαμβάνεται το ντουέτο της με τη Δήμητρα Γαλάνη στο τραγούδι «Λιανοτράγουδα» από ζωντανή ηχογράφηση στο Σείριο το 1988.

Σημαντική η χρονιά και για τη διεθνή πορεία της Ελευθερίας. Εμφανίζεται σε 3 διοργανώσεις του φεστιβάλ WOMAD, του μεγαλύτερου ethnic φεστιβάλ στον κόσμο που εμπνεύστηκε ο Peter Gabriel: στο Redding της Αγγλίας τον Ιούλιο, στη Λισσαβώνα της Πορτογαλίας το Σεπτέμβριο και στο Las Palmas των Καναρίων Νήσων το Νοέμβριο. Στη διεθνή της παρουσία συγκαταλέγονται και οι εμφανίσεις της στο Διεθνές Φεστιβάλ της Ιερουσαλήμ τον Μάιο, αλλά και στο ethnic φεστιβάλ SFINKS στο Βέλγιο. Τέλος, το Δεκέμβριο δίνει 2 συναυλίες στο θέατρο Queen Elisabeth Hall στο Λονδίνο.

1999

Τα τραγούδια της Ελευθερίας ταξιδεύουν ανά τον κόσμο με το CD «Eleftheria Arvanitaki – The Very Best of 1989-1998» που κυκλοφορεί ως πρόταση της ιστορικής εταιρείας jazz VERVE και με την ετικέτα της Emarcy. H Ελευθερία είναι η πρώτη Ελληνίδα ερμηνεύτρια που προτείνει στο διεθνές κοινό η VERVE, η οποία έχει στον κατάλογό της ηχογραφήσεις σημαντικών ethnic και jazz καλλιτεχνών ανά τον κόσμο, όπως οι Dizzy Gillespie, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Mercedes Sosa, Night Ark.

Τέσσερις δίσκοι της Ελευθερίας εξάγονται στις ευρωπαϊκές αγορές. Πρόκειται για τους δίσκους «Μένω Εκτός», «Η Νύχτα Κατεβαίνει», «Ζωντανά στους Βράχους – Καλοκαίρι ’95» και «Τα Κορμιά και Τα Μαχαίρια».

Την άνοιξη πραγματοποιεί σειρά εμφανίσεων στην «Ιερά Οδό» στην Αθήνα και στο «ΦΙΞ» στη Θεσσαλονίκη με τον Γιάννη Κότσιρα. Παράλληλα, συμμετέχει σε δύο εμφανίσεις της Cesaria Evora στην Ιερά Οδό τον Μάρτιο, όπου ηχογραφείται το ντουέτο της ξυπόλητης ντίβας από το Πράσινο Ακρωτήρι με την Ελευθερία στο τραγούδι “Sodade” και συμπεριλαμβάνεται στην ελληνική έκδοση του δίσκου «Best of Cesaria Evora». O δίσκος γίνεται χρυσός.

Τον Μάιο η Ελευθερία δίνει μια συναυλία στο θέατρο «La Cigale» του Παρισιού και συμμετέχει σε άλλη μια διοργάνωση του φεστιβάλ WOMAD στο Caceres στην Ισπανία. Τον Ιούλιο συμμετέχει στο International Jazz Festival του Montreux (Μοντρέ) στην Ελβετία, το σημαντικότερο φεστιβάλ για την παγκόσμια jazz και ethnic μουσική. Είναι η πρώτη Ελληνίδα ερμηνεύτρια που παίρνει μέρος σε μια τέτοια διοργάνωση. Συμμετέχει επίσης στο φεστιβάλ Pirineos Sur στα Πυρηναία Όρη. Τον Οκτώβριο δίνει δύο επιτυχημένες συναυλίες σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη και εμφανίζεται στο Town Hall της Nέας Υόρκης και στο Berklee Performance Center της Βοστώνης προσκεκλημένη του World Music Institute. Τέλος, συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Βαρκελώνης για την υποδοχή της νέας χιλιετίας, στα πλαίσια των οποίων δίνει μια πολύ επιτυχημένη συναυλία με τον Ισπανό Carlos Nunez. Είναι η μόνη Ελληνίδα τραγουδίστρια που συμμετέχει στο Millenium End Festival της Βαρκελώνης ανάμεσα σε καλλιτέχνες όπως οι Jose Carreras, Madredeus, Maria Del Mar Bonet και άλλοι.

Την ίδια χρονιά η Ελευθερία παίρνει μέρος και στις συναυλίες σπουδαίων Ελλήνων ερμηνευτών και δημιουργών. Συμμετέχει στην παράσταση της Δόμνας Σαμίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη συναυλία του Χρήστου Νικολόπουλου στο Ηρώδειο και στις δύο συναυλίες του Νίκου Ξυδάκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ανάμεσα στις δισκογραφικές τις συμμετοχές ξεχωρίζει εκείνη στο δίσκο του Αλκίνοου Ιωαννίδη «Ανεμοδείκτης».

2000

Κυκλοφορεί στην Ευρώπη ο δίσκος «Gifted – Women of the World» από την Real World και την Virgin με τη συμμετοχή της Ελευθερίας. Με τα τραγούδια της «Σαπφώ» και «Τα Κορμιά και Τα Μαχαίρια» η Ελευθερία συναντά οχτώ σπουδαίες γυναικείες φωνές από όλο τον κόσμο, όπως η Susana Baca από το Περού και η Αγγλο-Ινδή Sheila Chandra. Την παραγωγή και την ενορχήστρωση του δίσκου κάνει ο Βρετανός Sam Mills.

Τον Οκτώβριο κάνει μια πολύ επιτυχημένη περιοδεία σε πέντε ισπανικές πόλεις (Sevilla, Malaga, Murcia, Vigo, Donostia), αλλά και μια κορυφαία συναυλία στο θέατρο Royal Festival Hall του Λονδίνου. Το Νοέμβριο παίρνει μέρος στη σειρά εκδηλώσεων με τίτλο “Giubileo della Terra (Ιωβηλαίο της Γης)” στη Ρώμη, εκδηλώσεις που είναι υπό την αιγίδα του Βατικανού. Η συμμετοχή της στις εκδηλώσεις του Ιωβηλαίου στη Ρώμη μεταδίδεται από την ιταλική τηλεόραση (RAI) όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Την ίδια χρονιά συμμετέχει στη συναυλία του συνθέτη Νίκου Ξυδάκη και στη συναυλία του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Ηρώδειο.

2001

Την άνοιξη κυκλοφορεί ο δίσκος της «Εκπομπή», τον οποίο υπογράφουν μουσικά οι Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Σωκράτης Μάλαμας, Ara Dinkjian, Ismael Lo (Σενεγάλη), Teofilo Chantre (Πράσινο Ακρωτήρι), Dulce Pontes (Πορτογαλία), Γιώτα Κοτσέτα και Σωτήρης Λεμονίδης – ο οποίος ενορχηστρώνει και το δίσκο – και στιχουργικά ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, ο ‘Aλκης Αλκαίος και η Μυρτώ Κοντοβά. Η «Εκπομπή» κυκλοφορεί σε ειδική αγγλική έκδοση από την Verve στην Ευρώπη, αλλά και σε ισπανική έκδοση ειδικά για την Ιβηρική Χερσόνησο.

Από αρχές Φεβρουαρίου ως τα μέσα Μαΐου πραγματοποιεί επίσης μια σειρά πολύ επιτυχημένων παραστάσεων στο Διογένης Studio στην Αθήνα με την Ελένη Πέτα. Τον Μάιο δίνει δύο συναυλίες στην Ισπανία (Μαδρίτη, Λα Κορούνια) και τρεις συναυλίες στην Αμερική (Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Μπάφαλο). Τον Ιούνιο συμμετέχει στο φεστιβάλ WOMAD στην Αθήνα, καθώς και στο Zeltfestival του Mainz στη Γερμανία. Tον Ιούλιο δίνει μια συναυλία στην Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Τζαζ της Πόλης, καθώς και στο Stimmen Festival στη Γερμανία.

Παράλληλα με τις προσωπικές της συναυλίες και συμμετοχές στα διεθνή αυτά μουσικά φεστιβάλ, ενώνει το καλοκαίρι τις δυνάμεις της με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και πραγματοποιούν μεγάλη περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο. Στη δισκογραφία ξεχωρίζει η συμμετοχή της με δύο τραγούδια στο δίσκο «Μπραζιλέρο» του Νίκου Πορτοκάλογλου από την ομώνυμη ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα.

2002

Στις αρχές Μαρτίου κάνει μια πολύ επιτυχημένη προσωπική περιοδεία στην Ισπανία με πέντε παραστάσεις (Βαρκελώνη, Τενερίφη, Μαδρίτη, Σαραγόσα, Σαλαμάνκα) σε μερικά από τα ομορφότερα θέατρα της Ιβηρικής Χερσονήσου. Αμέσως μετά ξεκινά σειρά πολύ ξεχωριστών προσωπικών παραστάσεων στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο στην Αθήνα . 11 από τις καλύτερες στιγμές του προγράμματος της Ελευθερίας στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο ηχογραφήθηκαν και κυκλοφορούν με τον τίτλο «Live» από την Universal Music. Επίσης, κυκλοφορούν σε ειδική ισπανική έκδοση από την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Resistencia οι δίσκοι της Ελευθερίας «Τα κορμιά και τα μαχαίρια» και «Εκτός Προγράμματος».

Το καλοκαίρι κάνει περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο και έχει πολύ σημαντική συναυλιακή παρουσία και εκτός Ελλάδος. Τον Ιούνιο δίνει τρεις συναυλίες στην κεντρική Ευρώπη: Λονδίνο / Barbican Centre, ‘Aαχεν / Burg Wilhemstein Theatre, Βρυξέλλες / Palais des Beaux Arts. Tον Ιούλιο παίρνει μέρος στο φεστιβάλ «Καλοκαίρι στην Πόλη» της Μαδρίτης, ενός θεσμού που δεσπόζει στα πολιτιστικά δρώμενα της ισπανικής πρωτεύουσας και που συγκεντρώνει πολύ σημαντικές συμμετοχές όπως Brian Ferry, BB King, Philip Glass, Caetano Veloso. To Σεπτέμβριο συμμετέχει στο φεστιβάλ Getxo στη Χώρα των Βάσκων και το Νοέμβριο δίνει μια συναυλία στο Γιοχάνσεσμπουργκ σε συνεργασία με το γραφείο Απόδημου Ελληνισμού.

Κεντρικές είναι οι συμμετοχές της στις παραστάσεις του Νίκου Ξυδάκη και Δημήτρη Παπαδημητρίου στη μουσική σκηνή «Αερικό» τον Απρίλιο, στη συναυλία για τα 50 χρόνια του συνθέτη Μίμη Πλέσσα στο Ηρώδειο τον Μάιο , στις παραστάσεις του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου με τίτλο «Η Πόλη Πίσω από τη Θάλασσα» στο Ηρώδειο και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με αφορμή τα εγκαίνια της Νέας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας τον Οκτώβριο και στις παραστάσεις του Νίκου Ξυδάκη στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο στην Αθήνα το Νοέμβριο.

2003

Από τις 12 Δεκεμβρίου του 2002 έως τις 9 Μαρτίου 2003 εμφανίστηκε στο VOX , ένα νέο χώρο στην Αθήνα που φτιάχτηκε για την Ελευθερία από τον επιχειρηματία Ηλία Μαρουσούλη , με φιλοξενούμενο το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Την επιμέλεια του χώρου είχε ο Μανόλης Παντελιδάκης. Την ίδια παράσταση παρουσίασαν και στο « Fix Community » της Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο και Μάιο.

Τον Ιούνιο κυκλοφόρησε στην Ευρώπη ο δίσκος “LIVE” από την Universal Music . Πρόκειται για μια εμπλουτισμένη έκδοση του ζωντανού δίσκου της Ελευθερίας Αρβανιτάκη από τις παραστάσεις της στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Είναι μια έκδοση σχεδιασμένη για την Ευρώπη.

Στις 25 και 26 Ιουλίου έδωσε δύο πολύ επιτυχημένες παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου στα πλαίσια του Μουσικού Ιουλίου του 2003 και υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Αθηνών. Ήταν δύο μαγικές βραδιές όπου η Ελευθερία ερμήνευσε τα τραγούδια από τους δίσκους της «Τα κορμιά και τα μαχαίρια» και «Τραγούδια για τους μήνες». Toν Οκτώβριο έδωσε τρεις πολύ επιτυχημένες συναυλίες στην Ισπανία ( Caceres , Salamanca , Vigo ), ενώ το Νοέμβριο πραγματοποίησε περιοδεία στη Γερμανία (Μόναχο, Μάινζ, Κολωνία, Ανόβερο, Στουτγάρδη).

2004

Τον Ιούλιο κυκλοφορεί ο δίσκος της Ελευθερίας Αρβανιτάκη με τίτλο «Όλα στο φώς», ένας δίσκος πολλυσυλλεκτικός τον οποίο υπογράφουν αρκετοί συνθέτες, στιχουργοί και τραγουδοποιοί: Αντώνης Ανδρικάκης, Αντώνης Βαρδής, Ελεάνα Βραχάλη, Δήμητρα Γαλάνη, Λίνα Δημοπούλου, Γιώργος Ζήκας, Νίκος Ζούδιαρης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Σταμάτης Κραουνάκης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Νίκος Ξυδάκης, Θοδωρής Παπαδόπουλος, Μανώλης Πάππος, Λήδα Ρουμάνη, Τάκης Σιμώτας, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Γεωργία Χιτζίδου, ενώ ένα από τα τραγούδια είναι βασισμένο σε ποίηση Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Την ενορχήστρωση του δίσκου υπογράφει ο ‘Aκης Κατσουπάκης και στη διεύθυνση παραγωγής η Ελευθερία Αρβανιτάκη συνεργάζεται με τον Γιώργο Κυβέλο. Μαζί με το δίσκο κυκλοφορεί και bonus dvd στο οποίο καταγράφεται το «ταξίδι» της δημιουργίας του δίσκου.

Ο Ιούνιος βρίσκει την Ελευθερία Αρβανιτάκη να συμμετέχει στην παράσταση «Ωρίων» του μεγάλου Αμερικανού συνθέτη Philip Glass. H παγκόσμια πρώτη της παράστασης του Philip Glass η οποία κινείται γύρω από τις παραδόσεις των πέντε ηπείρων δόθηκε στο Ηρώδειο στις 3 Ιουνίου, έγινε και μια δεύτερη παράσταση στο Ηρώδειο στις 4 Ιουνίου και μετά ταξίδεψε στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη (7& 8 Ιουνίου), στο Φεστιβάλ της Ραβένας στην Ιταλία (10 Ιουνίου), στη Λυών στη Γαλλία (12 Ιουνίου) και στο Barbican Hall στο Λονδίνο (14 Ιουνίου). Στο έργο «Ωρίων», το οποίο ο Philip Glass συνέθεσε μετά από πρόταση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, εκτός από την Ελευθερία Αρβανιτάκη που ερμήνευσε μοναδικά το παραδοσιακό «Τζιβαέρι», συμμετείχε το σύνολο Philip Glass Ensemble αλλά και διάσημοι σολίστες από όλο τον κόσμο: Wu Man (Κίνα – κινέζικο λαούτο, Ashley MacIsaac (Καναδάς – βιολί), Foday Musa Suso (Γκάμπια- κόρα), Uakti (μουσικό συγκρότημα από την Βραζιλία), Marc Atkins (Αυστραλία – ντιτζεριντού), Gaurav Mazumdar (Ινδία – σιτάρ, σε ένα έργο του Ραβί Σανκάρ).

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη επίσης πήρε μέρος στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Τον Φεβρουάριο ξεκίνησε μια νέα σειρά εμφανίσεων στο VOX. Μαζί της ήταν η Μελίνα Ασλανίδου και ο Ησαΐας Ματιάμπα. Το πρόγραμμα ενορχήστρωσε ο Γιώργος Ζαχαρίου και τα σκηνικά ήταν του Μανώλη Παντελιδάκη. Οι πολύ επιτυχημένες της παραστάσεις στο VOX ταξίδεψαν και στη σκηνή του FIX στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο και τον Μάιο. Τον Μάιο έδωσε και δύο συναυλίες στα πλαίσια του εναρκτήριου κύκλου εκδηλώσεων του Κέντρου Τεχνών Χαλανδρίου.

Τον Ιανουάριο κυκλοφόρησε το CD Single «Ελευθερία Αρβανιτάκη/Τρία Τραγούδια». Το single περιλαμβάνει ένα ολοκαίνουριο τραγούδι που έγραψε ο Σταμάτης Κραουνάκης για την Ελευθερία με τίτλο «Πάω να πιάσω ουρανό» και ενορχήστρωσε ο ‘Aκης Κατσουπάκης, αλλά και το τραγούδι των Νίκου Κυπουργού και Αφροδίτης Μάνου «Τέλος δεν υπάρχει εδώ» από το soundtrack της ταίνιας «Οξυγόνο» των Ρέππα-Παπαθανασίου και το τραγούδι «Οι φίλοι μου δε σ’ αγαπούν» σε μουσική Γιώργου Ανδρέου και στίχους Θοδωρή Αθερίδη το οποίο ερμήνευσε η Ελευθερία για την παράσταση «Από έρωτα» του Θοδωρή Αθερίδη.

2005

Τον Δεκέμβριο κυκλοφορεί το άλμπουμ «Δρόμοι Παράλληλοι». Πρόκειται για μια 2πλη συλλογή – απάνθισμα των συμμετοχών της Ελευθερίας Αρβανιτάκη σε δίσκους και projects άλλων καλλιτεχνών. Είναι μια συλλογή που παρουσιάζει την δισκογραφική πορεία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη από τα «Μπαράκια» του Βαγγέλη Γερμανού ως και την πολύ πρόσφατη συνεργασία της με το γκρουπ Ρόδες, έχοντας στο ενδιάμεσό της το who is who της σύγχρονης ελληνικής τραγουδοποιίας (Ν. Μαμαγκάκης, Ν. Ξυδάκης, Δ. Παπαδημητρίου, Δ. Σαββόπουλος, Στ. Κουγιουμτζής, Ν. Πορτοκάλογλου, Δ. Γαλάνη, Ε. Ρεμπούτσικα, Γ.Ζήκας κα.). Στο δίσκο συμπεριλαμβάνονται 3 εκλεκτές live ανέκδοτες στιγμές («Σκλάβα», «Άδεια μου αγκαλιά», «Ανάθεμά σε»), καθώς και 2 καινούριες ηχογραφήσεις με τραγούδια που δεν υπήρχαν στην μέχρι τώρα δισκογραφία της («Κρύβομαι στο αντίο» και «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου» του Μάνου Χατζιδάκι) σε εκπληκτικές μουσικές προσεγγίσεις.

Tον Σεπτέμβριο κυκλοφορεί ο δίσκος «POSTER» σε στίχους και μουσική του Νίκου Ζούδιαρη. 2 τραγούδια με τη φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και 3 με τη φωνή του Νίκου Ζούδιαρη συνθέτουν αυτό το πολύ ιδιαίτερο concept album που μιλάει για μια σχέση, μια πόλη και την σχέση τους. Το τραγούδι «Μέτρησα» με τη φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη ξεχωρίζει από την πρώτη στιγμή.

To καλοκαίρι η Ελευθερία Αρβανιτάκη έδωσε 4 συναυλίες στην Ισπανία (Μαδρίτη, Γρανάδα, Βαρκελώνη, Μάλαγα), παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο κοινό της Ισπανίας τα τραγούδια του τελευταίου της δίσκου “Όλα στο φως”, που κυκλοφορεί στην Ισπανία, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, σε ειδική έκδοση. Και οι 4 συναυλίες ήταν sold out! Επίσης, τον Ιούνιο βρέθηκε και πάλι στο πλευρό του Φίλιπ Γκλας για τη συνέχιση της περιοδείας του “Ωρίωνα” και την παγκόσμια πρώτη της παράστασης στις ΗΠΑ. Παράλληλα, κυκλοφόρησε και σε ζωντανή ηχογράφηση από τις παραστάσεις της Αθήνας τον Ιούνιο του 2004 το CD “Orion” με την Ελευθερία να ερμηνεύει μοναδικά το “Τζιβαέρι” σε ενορχήστρωση Φίλιπ Γκλας.

Από το Νοέμβριο του 2004 έως τις αρχές Μαρτίου 2005 πραγματοποίησε μια σειρά επιτυχημένων εμφανίσεων στο «Βοτανικό» στην Αθήνα μαζί με την Χαρούλα Αλεξίου. H παράσταση ταξίδεψε και στη Θεσσαλονίκη στην «Πύλη Αξιού» τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Η συνάντηση των δύο μεγάλων ερμηνευτριών ήταν αναμφισβήτητα η συνεργασία της χρονιάς.

2006

Τον Οκτώβριο κυκλοφόρησε ο δίσκος «Γρήγορα η ώρα πέρασε». Η Ελευθερία Αρβανιτάκη είναι η βασική ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Νίκου Ξυδάκη βασισμένα σε ποίηση Σαπφούς (απόδοση Οδυσσέα Ελύτη), Κώστα Καρυωτάκη, Διονύση Καψάλη, αλλά και σε ένα χορικό του Ευριππίδη (απόδοση Κ.Χ.Μύρης). Μετά από 20 χρόνια συνεργασίας η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Νίκος Ξυδάκης παρουσιάζουν έναν ολοκληρωμένο δίσκο και το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Την ενορχήστρωση υπογράφει ο Βασίλης Κετεντζόγλου. Μοναδική ήταν η παρουσία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και στις 2 παραστάσεις του Νίκου Ξυδάκη στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου με τίτλο «Θρήνοι Γυναικών», που πραγματοποιήθηκαν επίσης τον Ιούλιο. Το καλοκαίρι η Ελευθερία Αρβανιτάκη πραγματοποίησε μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Μαζί της ήταν ο Μάνος Πυροβολάκης.

Τον Ιούλιο έδωσε μια πολύ σπουδαία συναυλία στην πόλη Λόρκα της Ισπανίας μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Μούρθια. Την ενορχήστρωση των τραγουδιών της Ελευθερίας έκανε ο Νίκος Πλατύρραχος, ενώ την Συμφωνική της Μούρθια διηύθυνε ο Μίλτος Λογιάδης. Στη συναυλία ακούστηκαν τραγούδια από όλη την προσωπική δισκογραφία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και το κοινό, που γέμισε το υπέροχο κάστρο της Λόρκα, ήταν γεμάτο ενθουσιασμό. Την 1η και 2η Ιουνίου η Ελευθερία Αρβανιτάκη ερμήνευσε στο Ηρώδειο τα κινηματογραφικά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι ανοίγοντας τον κύκλο εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών. Ήταν δύο μοναδικές βραδιές. Οι ενορχηστρώσεις ήταν του Νίκου Κυπουργού, ενώ η διεύθυνση της ορχήστρας του Λουκά Καρυτινού. Στις συναυλίες συμμετείχε και ο Βασιλικός.

Ο δίσκος «Δρόμοι Παράλληλοι» κυκλοφορεί στην Ευρώπη σε μονή έκδοση με τίτλο “Stis akres ap’ ta matia sou” / “To the edges of your eyes”. Τον Απρίλιο κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά σε ειδική έκδοση με bonus dvd την συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στο Θέατρο Βράχων το καλοκαίρι του 1995 με την συμμετοχή των Ara Dinkjian και Arto Tuncboyaciyian.

2007

Τον Δεκέμβριο του 2007 κυκλοφόρησε ο δίσκος «ΔΥΝΑΤΑ 1986-2007» ένα διπλό άλμπουμ που περιέχει 27 από τα καλύτερα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει μέχρι σήμερα η Ελευθερία Αρβανιτάκη, σε νέα ψηφιακή ηχητική επεξεργασία (remastering) που έγινε σε ένα από τα κορυφαία στούντιο στον κόσμο, το Sterling Sound Studios NY. Το άλμπουμ έγινε πλατινένιο ενώ το νέο τραγούδι της «Μην ορκίζεσαι» που περιλαμβάνεται σε αυτή τη συλλογή βρίσκεται σταθερά στην κορυφή του ελληνικού δείκτη ραδιοφωνικών μεταδόσεων. Τον ίδιο μήνα ξεκίνησε μια σειρά πολύ επιτυχημένων εμφανίσεων στο μουσικό θέατρο ΡΕΞ στην Αθήνα μαζί με την Δήμητρα Γαλάνη που χαρακτηρίστηκε από το κοινό και τους κριτικούς ως η “συνάντηση της χρονιάς”.

Τον Οκτώβριο πήρε μέρος στις εκδηλώσεις του “Forum Universal de las Culturas”, ενός πολύ σημαντικού παγκόσμιου θεσμού που διοργανώνεται κάθε τρία χρόνια. Φέτος φιλοξενήθηκε στην πόλη Monterrey του Μεξικό, όπου η Ελευθερία Αρβανιτάκη έδωσε δύο αξέχαστες προσωπικές συναυλίες.

Tους μήνες Απρίλιο και Μάιο παρουσιάζει για πρώτη φορά ζωντανά με το Νίκο Ξυδάκη το δίσκο «Γρήγορα η ώρα πέρασε» σε Θεσσαλονίκη (Principal) και Αθήνα (Gazarte). Στο πρόγραμμα συμμετέχει 16μελής ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του μαέστρου και συνθέτη Νίκου Πλατύραχου. Όπως και ο δίσκος, οι παραστάσεις έκαναν τη διαφορά και αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

2008

Τον Απρίλιο πραγματοποίησε μίνι-περιοδεία σε 4 ισπανικές πόλεις (Καστεγιόν, Λα Κορούνια, Σαραγόσα και Σαν Σεμπαστιάν). Η Ελευθερία Αρβανιτάκη κατάφερε να απογειώσει το κοινό και στις 4 πόλεις και αποθεώθηκε από τους Ισπανούς. Οι παραστάσεις ήταν sold out. Το καλοκαίρι περιόδευσε σε Ελλάδα και Κύπρο μαζί με την Δήμητρα Γαλάνη με πολλή μεγάλη επιτυχία. Τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο πραγματοποίησε περιοδεία στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη (Άμστερνταμ, Ουτρέχτη, Ελσίνκι, Λονδίνο, Βρυξέλλες) με μεγάλη επιτυχία.

Το Νοέμβριο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το άλμπουμ με τίτλο “Και τα μάτια κι η καρδιά”. Είναι ένας δίσκος που “γεννήθηκε” στη Μαδρίτη σε συνεργασία με τον σπουδαίο Ισπανό παραγωγό και συνθέτη Javier Limon. Τα τραγούδια του δίσκου υπογράφουν στιχουργικά οι Λ.Νικολακοπούλου, Μιχ. Γκανάς, Ν.Μωραΐτης, Κ.Φασουλάς, Σμ. Παπαδοπούλου, Λ. Ρουμάνη και μουσικά οι Θ.Παπαδόπουλος, Γ.Μήτσης, Π.Πέτρου,Ζέλικο Γιοξίμοβιτς,Γ.Καραδήμος.

Tο Νοέμβριο συνέχισε τις πολύ επιτυχημένες της εμφανίσεις με την Δήμητρα Γαλάνη στην μουσική σκηνή «Φιξ» της Θεσσαλονίκης. Ο κύκλος αυτής της σπουδαίας συνεργασίας ολοκληρώθηκε τέλη του Γενάρη 2009. Το 2010 εμφανίστηκε “πρόσωπο με πρόσωπο” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ το καλοκαίρι πραγματοποίησε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα παρέα με την Τάνια Τσανακλίδου.

Το χειμώνα του 2012, η επίσκεψή μας στη «χώρα των θαυμάτων» έγινε πραγματικότητα μέσα από τη φωνή και την παρουσία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Για μια ακόμα φορά το μαγικό όχημα της μουσικής μας ταξίδεψε μέσα από τα μοναδικά της τραγούδια – αυτά που ξέρουμε και αγαπάμε όλο και πιο πολύ. Η Ελευθερία παρατείνει τις εμφανίσεις της στο Gazarte και τον Φεβρουάριο, με ολοκαίνουριο τραγούδι στο πρόγραμμά της, “Το άρωμα” σε μουσική Νίκου Αντύπα και στίχους Νίκου Μωραίτη, από τον επερχόμενο δίσκο της.

Το 2013 κυκλοφορεί ένα που ακούει στον τίτλο “Ζήσε”, το οποίο πλαισιώνει την νέα σειρά του Mega, που έχει τίτλο «Με τα παντελόνια κάτω».

Τους στίχους του τραγουδιού υπογράφει ο Νίκος Μωραϊτης, ενώ τη μουσική ο Bertrand Soulier.

Το τραγούδι «Ζήσε» θα φιλοξενείται στη νέα της δισκογραφική δουλειά που θα κυκλοφορήσει υπό τον τίτλο “Ιστορίες”.

Toν Σεπτέμβριο του 2013 η αγαπημένη τραγουδίστρια βρίσκεται στο στούντιο για να ηχογραφήσει δυο ολοκαίνουργια τραγούδια που θα ντύνουν μουσικά μια νέα τηλεοπτική σειρά στην Κύπρο με τίτλο «Πέτρινο Ποτάμι».

Μαζί με τον συνθέτη Κώστα Κακογιάννη ηχογράφησαν δυο καινούργια τραγούδια για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς. Το πρώτο τραγούδι σε στίχους του Πάμπου Κουζάλη έχει τίτλο «Το νυφικό» και το δεύτερο σε στίχους της Κόριννας Αβρααμίδου έχει τίτλο «Πέτρινο ποτάμι».

Η συνεργασία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη με τον Κώστα Κακογιάννη θα συνεχιστεί με σκοπό την ηχογράφηση ενός τρίτου τραγουδιού στην κυπριακή διάλεκτο!

 

Δισκογραφία

 • Ελευθερία Αρβανιτάκη (1984)
 • Κοντραμπάντο (1986), μουσική Σταμάτης Σπανουδάκης
 • Τανιράμα (1989), Σταμάτης Σπανουδάκης
 • Μένω Εκτός (1991)
 • Αναστασία (1993), μουσική Δημήρης Παπαδημητρίου
 • Η νύχτα κατεβαίνει (1993), ζωντανή ηχογράφηση
 • Τα κορμιά και τα μαχαίρια (1994), μουσική Ara Dinkjian
 • Ζωντανά στους βράχους – Καλοκαίρι 95 (1995)
 • Μεγάλες επιτυχίες (1995)
 • Τραγούδια για τους μήνες (1996), μελοποιημένα ποιήματα σε σύνθεση Δ. Παπαδημητρίου
 • Εκτός προγράμματος (1998)
 • The very best of 1989-1998 (1999)
 • Τραγούδια για τους μήνες – Η γ’ πλευρά του δίσκου (2000)
 • Εκπομπή (2001)
 • Live από το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο (2002)
 • Eleftheria Arvanitaki Live (2003)
 • Τρία Τραγούδια (2004)
 • Όλα στο φώς (2004)
 • Δρόμοι Παράλληλοι (2005), συλλογή με της συμμετοχές της τραγουδίστριας σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών
 • Δρομοι Παράλληλοι – Διεθνής Εκδοση (2006)
 • Γρήγορα η ώρα πέρασε (2006), ποίηση της Σαπφώς σε σύνθεση Νίκου Ξυδάκη
 • ΔΥΝΑΤΑ 1986-2007 (2007)
 • Και τα μάτια κι η καρδιά (2008)
 • Πρόσωπο με πρόσωπο (2010)

 Επιμέλεια – προσαρμογή: Σοφία Παφτούνου, Ελένη Κεφαλληνού

(Visited 25,437 times, 1 visits today)

Η καριέρα της ξεκίνησε το 1979 όταν γνωρίστηκε και έγινε μέλος στην Οπισθοδρομική Κομπανία, μια μπάντα φοιτητών που έπαιζαν ρεμπέτικα και λαϊκά, ερασιτεχνικά, σε διάφορα κέντρα της Αθήνας. Συνεργάστηκε με πολλούς και σημαντικούς συνθέτες όπως ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Νίκος Πορτοκάλογλου κ.ά. Έχει εμφανιστεί με μεγάλη επιτυχία σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού και έχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες όπως η Ισπανία, το Μεξικό, η Αγγλία, η Γερμανία.

1980

Η Ελευθερία γίνεται μέλος της Οπισθοδρομικής Κομπανίας και κάνει τα πρώτα της βήματα στο τραγούδι.

1981

Κάνει την πρώτη της εμφάνιση στη δισκογραφία συμμετέχοντας στο δίσκο του Βαγγέλη Γερμανού με τίτλο «Τα Μπαράκια».

1982

Κυκλοφορεί ο δίσκος της Οπισθοδρομικής Κομπανίας με τίτλο «Στης Ξανθής, Στο Αιγινήτειο, στο Αρματαγωγό Κώς» σε παραγωγή του Διονύση Σαββόπουλου. Την ίδια χρονιά συμμετέχει στο δίσκο «Κέντρο Διερχομένων» του συνθέτη Νίκου Μαμαγκάκη και του ποιητή Γιάννη Ιωάννου, καθώς και στο δίσκο «Οι Κακές Μας Πράξεις» του συγκροτήματος Χάνομαι γιατί Ρεμβάζω.

1983

Κυκλοφορεί ο ζωντανός δίσκος «Μια Νύχτα με την Οπισθοδρομική Κομπανία». Η Οπισθοδρομική Κομπανία πραγματοποιεί σειρά επιτυχημένων εμφανίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

1984

Κυκλοφορεί η πρώτη της προσωπική δουλειά με τίτλο «Ελευθερία Αρβανιτάκη», όπου ερμηνεύει παλιά τραγούδια του Τσιτσάνη, του Καλδάρα, του Χιώτη, του Χρυσίνη και άλλων. Παράλληλα, κυκλοφορεί και ο τρίτος δίσκος της Οπισθοδρομικής Κομπανίας με τίτλο «Στη μέση της κομπανίας». Την ίδια χρονιά συμμετέχει στο δίσκο του Διονύση Σαββόπουλου με τίτλο «Τραπεζάκια Έξω».

1985

Η Οπισθοδρομική Κομπανία διαλύεται και η Ελευθερία ξεκινάει την προσωπική της διαδρομή στο ελληνικό τραγούδι. Συμμετέχει στο δίσκο του Σταύρου Λογαρίδη «Με τα Φεγγάρια Χάνομαι» σε μουσική και στίχους του Γιώργου Ζήκα. Την ίδια χρονιά γνωρίζεται με το συνθέτη Νίκο Ξυδάκη και συμμετέχει στο soundtrack της ταινίας «Μανία» του Γιώργου Πανουσόπουλου, σε μουσική του Νίκου Ξυδάκη και στίχους του Κώστα Γουδή.

1986

Συναντά το Σταμάτη Σπανουδάκη και μαζί ηχογραφούν το «Κοντραμπάντο» σε μουσική στίχους και ενορχήστρωση του Σταμάτη Σπανουδάκη. Το «Κοντραμπάντο» θεωρείται ακόμα και σήμερα ορόσημο στην ελληνική δισκογραφία, αφού η ιδιότυπη φωνή της Ελευθερίας ανάμεσα στα δυτικότροπα όργανα συνδύασε την παράδοση με την καινοτομία. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και ο δίσκος του Σταύρου Κουγιουμτζή «Τρελοί και ‘Άγγελοι», όπου η Ελευθερία ερμηνεύει το «Κόκκινο Φουστάνι» σε στίχους του Κώστα Κινδύνη.

1987

Μια ακόμα σημαντική δισκογραφικά χρονιά για την Ελευθερία. Μαζί με το συνθέτη Νίκο Ξυδάκη ερμηνεύουν τα τραγούδια του δίσκου «Κοντά στη Δόξα μια Στιγμή», σε μουσική και ενορχήστρωση του συνθέτη και στίχους των Θοδωρή Γκόνη και Εμμανουήλ Ζάχου, καθώς και σε ποίηση του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Η συνεργασία με το Νίκο Ξυδάκη θα συνεχιστεί και θα αποφέρει αξιόλογους καρπούς («Τένεδος», «Το μέλι των γκρεμών», «Ακρωτήριον Ταίναρον»). Συμμετέχει στο δίσκο του Διονύση Σαββόπουλου «Ζήτω το Ελληνικό Τραγούδι», που ακολούθησε την ομότιτλη εκπομπή του Σαββόπουλου στην κρατική τηλεόραση και ηχογραφήθηκε στο ύφος της εκπομπής.

Παρουσιάζει και δισκογραφεί μαζί με τους ‘Aλκηστη Πρωτοψάλτη και Κώστα Γανωτή το πρόγραμμα «Λεωφόρος Α» των Ανδρέα Βουτσινά, Λίνας Νικολακοπούλου και Σταμάτη Κραουνάκη.

1988

Συμμετέχει με δύο τραγούδια στο δίσκο «Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά», μια συλλογή με ζωντανές ηχογραφήσεις από τις βραδιές στο Σείριο του Μάνου Χατζιδάκι την περιόδο 1987-1988.

1989

Συνεργάζεται και πάλι με το Σταμάτη Σπανουδάκη στο δίσκο «Τανιράμα». Συμμετέχει στους δίσκους «Το Κούρεμα» του Διονύση Σαββόπουλου και «Κάπου Ανατολικοδυτικά» του συνθέτη Νότη Μαυρουδή. Το καλοκαίρι του 1990 κάνει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με τη Δήμητρα Γαλάνη και τους Αδερφούς Κατσιμίχα.

1991

Κυκλοφορεί ο ζωντανός δίσκος «Η Νύχτα Κατεβαίνει», σε ενορχήστρωση Κώστα Γανωσέλη, από τις παραστάσεις της Ελευθερίας στον «Απόλλωνα» μαζί με τους Δημήτρη Ζερβουδάκη και Ανθούλα Αλιφραγκή. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και το soundtrack «Αναστασία» από την ομώνυμη σειρά του MEGA, σε μουσική και ενορχήστρωση του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Η Ελευθερία ερμηνεύει τα τρία τραγούδια του δίσκου σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου.

1992

Το καλοκαίρι του 1992 δίνει σειρά συναυλιών στην Ελλάδα μαζί με τους Βασίλη Παϊτέρη, Δημήτρη Ζερβουδάκη και Αφεντούλα Ραζέλη.

1993

Κυκλοφορεί ο δίσκος «Μένω Εκτός», ένας δίσκος καθοριστικός για την πορεία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Στο «Μένω Εκτός» μουσική έγραψαν οι συνθέτες Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Ζήκας, Αντώνης Μιτζέλος, Νίκος Ξυδάκης και Αra Dinkjian και στίχους η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Θοδωρής Γκόνης και ο Γιώργος Ζήκας. Το δίσκο ενορχήστρωσε ο Νίκος Αντύπας, ενώ στην παραγωγή συνεργάστηκαν η Ελευθερία και η Λίνα Νικολακοπούλου.

1994

Η Ελευθερία συνεργάζεται με το συνθέτη Ara Dinkjian στο δίσκο «Τα Κορμιά και Τα Μαχαίρια» σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και του ποιητή Μιχάλη Γκανά και ενορχήστρωση του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς κάνει μεγάλη περιοδεία στην Ελλάδα μαζί με τους Αλκίνοο Ιωαννίδη και Γιάννη Παλαμήδα.

1995

Το καλοκαίρι κάνει μεγάλη περιοδεία στην Ελλάδα και την Κύπρο μαζί με τους Αρμένιους Ara Dinkjian και Arto Tuncboyaciyan, καθώς και με τους Αλκίνοο Ιωαννίδη και Γιάννη Κότσιρα. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και το CD Single «Ζωντανά στους Βράχους – Καλοκαίρι ’95» με τη συμμετοχή των Ara Dinkjian και Arto Tuncboyaciyan. Ήταν το πρώτο CD Single που έγινε πλατινένιο στην Ελλάδα.

1996

Κυκλοφορεί ο δίσκος «Tραγούδια για τους Μήνες» σε μουσική και ενορχήστρωση Δημήτρη Παπαδημητρίου και ποίηση Σαπφούς, Μαρίας Πολυδούρη, Κώστα Καρυωτάκη, Οδυσσέα Ελύτη και Μιχάλη Γκανά. Στην παραγωγή του δίσκου συνεργάζονται οι Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δημήτρης Παπαδημητρίου και Κώστας Καλημέρης.

1997

Το καλοκαίρι περιοδεύει σε Ελλάδα, Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική μαζί με τους Γιάννη Κότσιρα και Μιχάλη Παπαζήση. Το Νοέμβριο φιλοξενείται στο εξώφυλλο του αγγλικού περιοδικού Folk Roots , του πλέον γνωστού περιοδικού για την παγκόσμια ethnic και folk μουσική σκηνή. Είναι η πρώτη Ελληνίδα τραγουδίστρια που γίνεται εξώφυλλο στο περιοδικό, ενώ στη θεματολογία του περιοδικού συμπεριλαμβάνεται τετρασέλιδο άρθρο για την Ελληνίδα ερμηνεύτρια.

1998

Η Ελευθερία και οι συνεργάτες της παρουσιάζουν στο «Σταυρό του Νότου» στην Αθήνα και στο «Μύλο» στη Θεσσαλονίκη τραγούδια – «Εκτός Προγράμματος», τραγούδια, δηλαδή, του παρασκηνίου και των ιδιωτικών στιγμών μιας οικογένειας που περιόδευε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα μέσα σε πούλμαν, καράβια, τραίνα, αεροπλάνα. Η Ελευθερία, λοιπόν, και οι συνεργάτες της Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Βασίλης Γκίνος, Σπύρος Γκούμας, Γιάννης Ζευγώλης, Βαγγέλης Καρίπης, Σωτήρης Λεμονίδης, Αντώνης Μιτζέλος, Μανώλης Πάππος και Θανάσης Σοφράς έπαιξαν και ερμήνευσαν κλασσικά τραγούδια και προσκάλεσαν το κοινό «σε ένα πάρτυ λαϊκό λίγο πριν το 2000!». Το πρόγραμμα ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε διπλό CD με τίτλο «Εκτός Προγράμματος» σε ενορχήστρωση Σωτήρη Λεμονίδη.

Την ίδια χρονιά μαζί με το Δημήτρη Παπαδημητρίου υπογράφει την παραγωγή του δίσκου των πρωτοεμφανιζόμενων Αδερφών Μάκρα με τίτλο «Φωνές Μυστικές». Κυκλοφορεί επίσης ο δίσκος «Χορός με τη Σκιά μου» της Δήμητρας Γαλάνη σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, όπου συμπεριλαμβάνεται το ντουέτο της με τη Δήμητρα Γαλάνη στο τραγούδι «Λιανοτράγουδα» από ζωντανή ηχογράφηση στο Σείριο το 1988.

Σημαντική η χρονιά και για τη διεθνή πορεία της Ελευθερίας. Εμφανίζεται σε 3 διοργανώσεις του φεστιβάλ WOMAD, του μεγαλύτερου ethnic φεστιβάλ στον κόσμο που εμπνεύστηκε ο Peter Gabriel: στο Redding της Αγγλίας τον Ιούλιο, στη Λισσαβώνα της Πορτογαλίας το Σεπτέμβριο και στο Las Palmas των Καναρίων Νήσων το Νοέμβριο. Στη διεθνή της παρουσία συγκαταλέγονται και οι εμφανίσεις της στο Διεθνές Φεστιβάλ της Ιερουσαλήμ τον Μάιο, αλλά και στο ethnic φεστιβάλ SFINKS στο Βέλγιο. Τέλος, το Δεκέμβριο δίνει 2 συναυλίες στο θέατρο Queen Elisabeth Hall στο Λονδίνο.

1999

Τα τραγούδια της Ελευθερίας ταξιδεύουν ανά τον κόσμο με το CD «Eleftheria Arvanitaki – The Very Best of 1989-1998» που κυκλοφορεί ως πρόταση της ιστορικής εταιρείας jazz VERVE και με την ετικέτα της Emarcy. H Ελευθερία είναι η πρώτη Ελληνίδα ερμηνεύτρια που προτείνει στο διεθνές κοινό η VERVE, η οποία έχει στον κατάλογό της ηχογραφήσεις σημαντικών ethnic και jazz καλλιτεχνών ανά τον κόσμο, όπως οι Dizzy Gillespie, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Mercedes Sosa, Night Ark.

Τέσσερις δίσκοι της Ελευθερίας εξάγονται στις ευρωπαϊκές αγορές. Πρόκειται για τους δίσκους «Μένω Εκτός», «Η Νύχτα Κατεβαίνει», «Ζωντανά στους Βράχους – Καλοκαίρι ’95» και «Τα Κορμιά και Τα Μαχαίρια».

Την άνοιξη πραγματοποιεί σειρά εμφανίσεων στην «Ιερά Οδό» στην Αθήνα και στο «ΦΙΞ» στη Θεσσαλονίκη με τον Γιάννη Κότσιρα. Παράλληλα, συμμετέχει σε δύο εμφανίσεις της Cesaria Evora στην Ιερά Οδό τον Μάρτιο, όπου ηχογραφείται το ντουέτο της ξυπόλητης ντίβας από το Πράσινο Ακρωτήρι με την Ελευθερία στο τραγούδι “Sodade” και συμπεριλαμβάνεται στην ελληνική έκδοση του δίσκου «Best of Cesaria Evora». O δίσκος γίνεται χρυσός.

Τον Μάιο η Ελευθερία δίνει μια συναυλία στο θέατρο «La Cigale» του Παρισιού και συμμετέχει σε άλλη μια διοργάνωση του φεστιβάλ WOMAD στο Caceres στην Ισπανία. Τον Ιούλιο συμμετέχει στο International Jazz Festival του Montreux (Μοντρέ) στην Ελβετία, το σημαντικότερο φεστιβάλ για την παγκόσμια jazz και ethnic μουσική. Είναι η πρώτη Ελληνίδα ερμηνεύτρια που παίρνει μέρος σε μια τέτοια διοργάνωση. Συμμετέχει επίσης στο φεστιβάλ Pirineos Sur στα Πυρηναία Όρη. Τον Οκτώβριο δίνει δύο επιτυχημένες συναυλίες σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη και εμφανίζεται στο Town Hall της Nέας Υόρκης και στο Berklee Performance Center της Βοστώνης προσκεκλημένη του World Music Institute. Τέλος, συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Βαρκελώνης για την υποδοχή της νέας χιλιετίας, στα πλαίσια των οποίων δίνει μια πολύ επιτυχημένη συναυλία με τον Ισπανό Carlos Nunez. Είναι η μόνη Ελληνίδα τραγουδίστρια που συμμετέχει στο Millenium End Festival της Βαρκελώνης ανάμεσα σε καλλιτέχνες όπως οι Jose Carreras, Madredeus, Maria Del Mar Bonet και άλλοι.

Την ίδια χρονιά η Ελευθερία παίρνει μέρος και στις συναυλίες σπουδαίων Ελλήνων ερμηνευτών και δημιουργών. Συμμετέχει στην παράσταση της Δόμνας Σαμίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη συναυλία του Χρήστου Νικολόπουλου στο Ηρώδειο και στις δύο συναυλίες του Νίκου Ξυδάκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ανάμεσα στις δισκογραφικές τις συμμετοχές ξεχωρίζει εκείνη στο δίσκο του Αλκίνοου Ιωαννίδη «Ανεμοδείκτης».

2000

Κυκλοφορεί στην Ευρώπη ο δίσκος «Gifted – Women of the World» από την Real World και την Virgin με τη συμμετοχή της Ελευθερίας. Με τα τραγούδια της «Σαπφώ» και «Τα Κορμιά και Τα Μαχαίρια» η Ελευθερία συναντά οχτώ σπουδαίες γυναικείες φωνές από όλο τον κόσμο, όπως η Susana Baca από το Περού και η Αγγλο-Ινδή Sheila Chandra. Την παραγωγή και την ενορχήστρωση του δίσκου κάνει ο Βρετανός Sam Mills.

Τον Οκτώβριο κάνει μια πολύ επιτυχημένη περιοδεία σε πέντε ισπανικές πόλεις (Sevilla, Malaga, Murcia, Vigo, Donostia), αλλά και μια κορυφαία συναυλία στο θέατρο Royal Festival Hall του Λονδίνου. Το Νοέμβριο παίρνει μέρος στη σειρά εκδηλώσεων με τίτλο “Giubileo della Terra (Ιωβηλαίο της Γης)” στη Ρώμη, εκδηλώσεις που είναι υπό την αιγίδα του Βατικανού. Η συμμετοχή της στις εκδηλώσεις του Ιωβηλαίου στη Ρώμη μεταδίδεται από την ιταλική τηλεόραση (RAI) όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Την ίδια χρονιά συμμετέχει στη συναυλία του συνθέτη Νίκου Ξυδάκη και στη συναυλία του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Ηρώδειο.

2001

Την άνοιξη κυκλοφορεί ο δίσκος της «Εκπομπή», τον οποίο υπογράφουν μουσικά οι Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Σωκράτης Μάλαμας, Ara Dinkjian, Ismael Lo (Σενεγάλη), Teofilo Chantre (Πράσινο Ακρωτήρι), Dulce Pontes (Πορτογαλία), Γιώτα Κοτσέτα και Σωτήρης Λεμονίδης – ο οποίος ενορχηστρώνει και το δίσκο – και στιχουργικά ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, ο ‘Aλκης Αλκαίος και η Μυρτώ Κοντοβά. Η «Εκπομπή» κυκλοφορεί σε ειδική αγγλική έκδοση από την Verve στην Ευρώπη, αλλά και σε ισπανική έκδοση ειδικά για την Ιβηρική Χερσόνησο.

Από αρχές Φεβρουαρίου ως τα μέσα Μαΐου πραγματοποιεί επίσης μια σειρά πολύ επιτυχημένων παραστάσεων στο Διογένης Studio στην Αθήνα με την Ελένη Πέτα. Τον Μάιο δίνει δύο συναυλίες στην Ισπανία (Μαδρίτη, Λα Κορούνια) και τρεις συναυλίες στην Αμερική (Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Μπάφαλο). Τον Ιούνιο συμμετέχει στο φεστιβάλ WOMAD στην Αθήνα, καθώς και στο Zeltfestival του Mainz στη Γερμανία. Tον Ιούλιο δίνει μια συναυλία στην Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Τζαζ της Πόλης, καθώς και στο Stimmen Festival στη Γερμανία.

Παράλληλα με τις προσωπικές της συναυλίες και συμμετοχές στα διεθνή αυτά μουσικά φεστιβάλ, ενώνει το καλοκαίρι τις δυνάμεις της με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και πραγματοποιούν μεγάλη περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο. Στη δισκογραφία ξεχωρίζει η συμμετοχή της με δύο τραγούδια στο δίσκο «Μπραζιλέρο» του Νίκου Πορτοκάλογλου από την ομώνυμη ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα.

2002

Στις αρχές Μαρτίου κάνει μια πολύ επιτυχημένη προσωπική περιοδεία στην Ισπανία με πέντε παραστάσεις (Βαρκελώνη, Τενερίφη, Μαδρίτη, Σαραγόσα, Σαλαμάνκα) σε μερικά από τα ομορφότερα θέατρα της Ιβηρικής Χερσονήσου. Αμέσως μετά ξεκινά σειρά πολύ ξεχωριστών προσωπικών παραστάσεων στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο στην Αθήνα . 11 από τις καλύτερες στιγμές του προγράμματος της Ελευθερίας στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο ηχογραφήθηκαν και κυκλοφορούν με τον τίτλο «Live» από την Universal Music. Επίσης, κυκλοφορούν σε ειδική ισπανική έκδοση από την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Resistencia οι δίσκοι της Ελευθερίας «Τα κορμιά και τα μαχαίρια» και «Εκτός Προγράμματος».

Το καλοκαίρι κάνει περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο και έχει πολύ σημαντική συναυλιακή παρουσία και εκτός Ελλάδος. Τον Ιούνιο δίνει τρεις συναυλίες στην κεντρική Ευρώπη: Λονδίνο / Barbican Centre, ‘Aαχεν / Burg Wilhemstein Theatre, Βρυξέλλες / Palais des Beaux Arts. Tον Ιούλιο παίρνει μέρος στο φεστιβάλ «Καλοκαίρι στην Πόλη» της Μαδρίτης, ενός θεσμού που δεσπόζει στα πολιτιστικά δρώμενα της ισπανικής πρωτεύουσας και που συγκεντρώνει πολύ σημαντικές συμμετοχές όπως Brian Ferry, BB King, Philip Glass, Caetano Veloso. To Σεπτέμβριο συμμετέχει στο φεστιβάλ Getxo στη Χώρα των Βάσκων και το Νοέμβριο δίνει μια συναυλία στο Γιοχάνσεσμπουργκ σε συνεργασία με το γραφείο Απόδημου Ελληνισμού.

Κεντρικές είναι οι συμμετοχές της στις παραστάσεις του Νίκου Ξυδάκη και Δημήτρη Παπαδημητρίου στη μουσική σκηνή «Αερικό» τον Απρίλιο, στη συναυλία για τα 50 χρόνια του συνθέτη Μίμη Πλέσσα στο Ηρώδειο τον Μάιο , στις παραστάσεις του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου με τίτλο «Η Πόλη Πίσω από τη Θάλασσα» στο Ηρώδειο και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με αφορμή τα εγκαίνια της Νέας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας τον Οκτώβριο και στις παραστάσεις του Νίκου Ξυδάκη στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο στην Αθήνα το Νοέμβριο.

2003

Από τις 12 Δεκεμβρίου του 2002 έως τις 9 Μαρτίου 2003 εμφανίστηκε στο VOX , ένα νέο χώρο στην Αθήνα που φτιάχτηκε για την Ελευθερία από τον επιχειρηματία Ηλία Μαρουσούλη , με φιλοξενούμενο το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Την επιμέλεια του χώρου είχε ο Μανόλης Παντελιδάκης. Την ίδια παράσταση παρουσίασαν και στο « Fix Community » της Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο και Μάιο.

Τον Ιούνιο κυκλοφόρησε στην Ευρώπη ο δίσκος “LIVE” από την Universal Music . Πρόκειται για μια εμπλουτισμένη έκδοση του ζωντανού δίσκου της Ελευθερίας Αρβανιτάκη από τις παραστάσεις της στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Είναι μια έκδοση σχεδιασμένη για την Ευρώπη.

Στις 25 και 26 Ιουλίου έδωσε δύο πολύ επιτυχημένες παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου στα πλαίσια του Μουσικού Ιουλίου του 2003 και υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Αθηνών. Ήταν δύο μαγικές βραδιές όπου η Ελευθερία ερμήνευσε τα τραγούδια από τους δίσκους της «Τα κορμιά και τα μαχαίρια» και «Τραγούδια για τους μήνες». Toν Οκτώβριο έδωσε τρεις πολύ επιτυχημένες συναυλίες στην Ισπανία ( Caceres , Salamanca , Vigo ), ενώ το Νοέμβριο πραγματοποίησε περιοδεία στη Γερμανία (Μόναχο, Μάινζ, Κολωνία, Ανόβερο, Στουτγάρδη).

2004

Τον Ιούλιο κυκλοφορεί ο δίσκος της Ελευθερίας Αρβανιτάκη με τίτλο «Όλα στο φώς», ένας δίσκος πολλυσυλλεκτικός τον οποίο υπογράφουν αρκετοί συνθέτες, στιχουργοί και τραγουδοποιοί: Αντώνης Ανδρικάκης, Αντώνης Βαρδής, Ελεάνα Βραχάλη, Δήμητρα Γαλάνη, Λίνα Δημοπούλου, Γιώργος Ζήκας, Νίκος Ζούδιαρης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Σταμάτης Κραουνάκης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Νίκος Ξυδάκης, Θοδωρής Παπαδόπουλος, Μανώλης Πάππος, Λήδα Ρουμάνη, Τάκης Σιμώτας, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Γεωργία Χιτζίδου, ενώ ένα από τα τραγούδια είναι βασισμένο σε ποίηση Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Την ενορχήστρωση του δίσκου υπογράφει ο ‘Aκης Κατσουπάκης και στη διεύθυνση παραγωγής η Ελευθερία Αρβανιτάκη συνεργάζεται με τον Γιώργο Κυβέλο. Μαζί με το δίσκο κυκλοφορεί και bonus dvd στο οποίο καταγράφεται το «ταξίδι» της δημιουργίας του δίσκου.

Ο Ιούνιος βρίσκει την Ελευθερία Αρβανιτάκη να συμμετέχει στην παράσταση «Ωρίων» του μεγάλου Αμερικανού συνθέτη Philip Glass. H παγκόσμια πρώτη της παράστασης του Philip Glass η οποία κινείται γύρω από τις παραδόσεις των πέντε ηπείρων δόθηκε στο Ηρώδειο στις 3 Ιουνίου, έγινε και μια δεύτερη παράσταση στο Ηρώδειο στις 4 Ιουνίου και μετά ταξίδεψε στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη (7& 8 Ιουνίου), στο Φεστιβάλ της Ραβένας στην Ιταλία (10 Ιουνίου), στη Λυών στη Γαλλία (12 Ιουνίου) και στο Barbican Hall στο Λονδίνο (14 Ιουνίου). Στο έργο «Ωρίων», το οποίο ο Philip Glass συνέθεσε μετά από πρόταση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, εκτός από την Ελευθερία Αρβανιτάκη που ερμήνευσε μοναδικά το παραδοσιακό «Τζιβαέρι», συμμετείχε το σύνολο Philip Glass Ensemble αλλά και διάσημοι σολίστες από όλο τον κόσμο: Wu Man (Κίνα – κινέζικο λαούτο, Ashley MacIsaac (Καναδάς – βιολί), Foday Musa Suso (Γκάμπια- κόρα), Uakti (μουσικό συγκρότημα από την Βραζιλία), Marc Atkins (Αυστραλία – ντιτζεριντού), Gaurav Mazumdar (Ινδία – σιτάρ, σε ένα έργο του Ραβί Σανκάρ).

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη επίσης πήρε μέρος στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Τον Φεβρουάριο ξεκίνησε μια νέα σειρά εμφανίσεων στο VOX. Μαζί της ήταν η Μελίνα Ασλανίδου και ο Ησαΐας Ματιάμπα. Το πρόγραμμα ενορχήστρωσε ο Γιώργος Ζαχαρίου και τα σκηνικά ήταν του Μανώλη Παντελιδάκη. Οι πολύ επιτυχημένες της παραστάσεις στο VOX ταξίδεψαν και στη σκηνή του FIX στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο και τον Μάιο. Τον Μάιο έδωσε και δύο συναυλίες στα πλαίσια του εναρκτήριου κύκλου εκδηλώσεων του Κέντρου Τεχνών Χαλανδρίου.

Τον Ιανουάριο κυκλοφόρησε το CD Single «Ελευθερία Αρβανιτάκη/Τρία Τραγούδια». Το single περιλαμβάνει ένα ολοκαίνουριο τραγούδι που έγραψε ο Σταμάτης Κραουνάκης για την Ελευθερία με τίτλο «Πάω να πιάσω ουρανό» και ενορχήστρωσε ο ‘Aκης Κατσουπάκης, αλλά και το τραγούδι των Νίκου Κυπουργού και Αφροδίτης Μάνου «Τέλος δεν υπάρχει εδώ» από το soundtrack της ταίνιας «Οξυγόνο» των Ρέππα-Παπαθανασίου και το τραγούδι «Οι φίλοι μου δε σ’ αγαπούν» σε μουσική Γιώργου Ανδρέου και στίχους Θοδωρή Αθερίδη το οποίο ερμήνευσε η Ελευθερία για την παράσταση «Από έρωτα» του Θοδωρή Αθερίδη.

2005

Τον Δεκέμβριο κυκλοφορεί το άλμπουμ «Δρόμοι Παράλληλοι». Πρόκειται για μια 2πλη συλλογή – απάνθισμα των συμμετοχών της Ελευθερίας Αρβανιτάκη σε δίσκους και projects άλλων καλλιτεχνών. Είναι μια συλλογή που παρουσιάζει την δισκογραφική πορεία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη από τα «Μπαράκια» του Βαγγέλη Γερμανού ως και την πολύ πρόσφατη συνεργασία της με το γκρουπ Ρόδες, έχοντας στο ενδιάμεσό της το who is who της σύγχρονης ελληνικής τραγουδοποιίας (Ν. Μαμαγκάκης, Ν. Ξυδάκης, Δ. Παπαδημητρίου, Δ. Σαββόπουλος, Στ. Κουγιουμτζής, Ν. Πορτοκάλογλου, Δ. Γαλάνη, Ε. Ρεμπούτσικα, Γ.Ζήκας κα.). Στο δίσκο συμπεριλαμβάνονται 3 εκλεκτές live ανέκδοτες στιγμές («Σκλάβα», «Άδεια μου αγκαλιά», «Ανάθεμά σε»), καθώς και 2 καινούριες ηχογραφήσεις με τραγούδια που δεν υπήρχαν στην μέχρι τώρα δισκογραφία της («Κρύβομαι στο αντίο» και «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου» του Μάνου Χατζιδάκι) σε εκπληκτικές μουσικές προσεγγίσεις.

Tον Σεπτέμβριο κυκλοφορεί ο δίσκος «POSTER» σε στίχους και μουσική του Νίκου Ζούδιαρη. 2 τραγούδια με τη φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και 3 με τη φωνή του Νίκου Ζούδιαρη συνθέτουν αυτό το πολύ ιδιαίτερο concept album που μιλάει για μια σχέση, μια πόλη και την σχέση τους. Το τραγούδι «Μέτρησα» με τη φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη ξεχωρίζει από την πρώτη στιγμή.

To καλοκαίρι η Ελευθερία Αρβανιτάκη έδωσε 4 συναυλίες στην Ισπανία (Μαδρίτη, Γρανάδα, Βαρκελώνη, Μάλαγα), παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο κοινό της Ισπανίας τα τραγούδια του τελευταίου της δίσκου “Όλα στο φως”, που κυκλοφορεί στην Ισπανία, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, σε ειδική έκδοση. Και οι 4 συναυλίες ήταν sold out! Επίσης, τον Ιούνιο βρέθηκε και πάλι στο πλευρό του Φίλιπ Γκλας για τη συνέχιση της περιοδείας του “Ωρίωνα” και την παγκόσμια πρώτη της παράστασης στις ΗΠΑ. Παράλληλα, κυκλοφόρησε και σε ζωντανή ηχογράφηση από τις παραστάσεις της Αθήνας τον Ιούνιο του 2004 το CD “Orion” με την Ελευθερία να ερμηνεύει μοναδικά το “Τζιβαέρι” σε ενορχήστρωση Φίλιπ Γκλας.

Από το Νοέμβριο του 2004 έως τις αρχές Μαρτίου 2005 πραγματοποίησε μια σειρά επιτυχημένων εμφανίσεων στο «Βοτανικό» στην Αθήνα μαζί με την Χαρούλα Αλεξίου. H παράσταση ταξίδεψε και στη Θεσσαλονίκη στην «Πύλη Αξιού» τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Η συνάντηση των δύο μεγάλων ερμηνευτριών ήταν αναμφισβήτητα η συνεργασία της χρονιάς.

2006

Τον Οκτώβριο κυκλοφόρησε ο δίσκος «Γρήγορα η ώρα πέρασε». Η Ελευθερία Αρβανιτάκη είναι η βασική ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Νίκου Ξυδάκη βασισμένα σε ποίηση Σαπφούς (απόδοση Οδυσσέα Ελύτη), Κώστα Καρυωτάκη, Διονύση Καψάλη, αλλά και σε ένα χορικό του Ευριππίδη (απόδοση Κ.Χ.Μύρης). Μετά από 20 χρόνια συνεργασίας η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Νίκος Ξυδάκης παρουσιάζουν έναν ολοκληρωμένο δίσκο και το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Την ενορχήστρωση υπογράφει ο Βασίλης Κετεντζόγλου. Μοναδική ήταν η παρουσία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και στις 2 παραστάσεις του Νίκου Ξυδάκη στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου με τίτλο «Θρήνοι Γυναικών», που πραγματοποιήθηκαν επίσης τον Ιούλιο. Το καλοκαίρι η Ελευθερία Αρβανιτάκη πραγματοποίησε μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Μαζί της ήταν ο Μάνος Πυροβολάκης.

Τον Ιούλιο έδωσε μια πολύ σπουδαία συναυλία στην πόλη Λόρκα της Ισπανίας μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Μούρθια. Την ενορχήστρωση των τραγουδιών της Ελευθερίας έκανε ο Νίκος Πλατύρραχος, ενώ την Συμφωνική της Μούρθια διηύθυνε ο Μίλτος Λογιάδης. Στη συναυλία ακούστηκαν τραγούδια από όλη την προσωπική δισκογραφία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και το κοινό, που γέμισε το υπέροχο κάστρο της Λόρκα, ήταν γεμάτο ενθουσιασμό. Την 1η και 2η Ιουνίου η Ελευθερία Αρβανιτάκη ερμήνευσε στο Ηρώδειο τα κινηματογραφικά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι ανοίγοντας τον κύκλο εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών. Ήταν δύο μοναδικές βραδιές. Οι ενορχηστρώσεις ήταν του Νίκου Κυπουργού, ενώ η διεύθυνση της ορχήστρας του Λουκά Καρυτινού. Στις συναυλίες συμμετείχε και ο Βασιλικός.

Ο δίσκος «Δρόμοι Παράλληλοι» κυκλοφορεί στην Ευρώπη σε μονή έκδοση με τίτλο “Stis akres ap’ ta matia sou” / “To the edges of your eyes”. Τον Απρίλιο κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά σε ειδική έκδοση με bonus dvd την συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στο Θέατρο Βράχων το καλοκαίρι του 1995 με την συμμετοχή των Ara Dinkjian και Arto Tuncboyaciyian.

2007

Τον Δεκέμβριο του 2007 κυκλοφόρησε ο δίσκος «ΔΥΝΑΤΑ 1986-2007» ένα διπλό άλμπουμ που περιέχει 27 από τα καλύτερα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει μέχρι σήμερα η Ελευθερία Αρβανιτάκη, σε νέα ψηφιακή ηχητική επεξεργασία (remastering) που έγινε σε ένα από τα κορυφαία στούντιο στον κόσμο, το Sterling Sound Studios NY. Το άλμπουμ έγινε πλατινένιο ενώ το νέο τραγούδι της «Μην ορκίζεσαι» που περιλαμβάνεται σε αυτή τη συλλογή βρίσκεται σταθερά στην κορυφή του ελληνικού δείκτη ραδιοφωνικών μεταδόσεων. Τον ίδιο μήνα ξεκίνησε μια σειρά πολύ επιτυχημένων εμφανίσεων στο μουσικό θέατρο ΡΕΞ στην Αθήνα μαζί με την Δήμητρα Γαλάνη που χαρακτηρίστηκε από το κοινό και τους κριτικούς ως η “συνάντηση της χρονιάς”.

Τον Οκτώβριο πήρε μέρος στις εκδηλώσεις του “Forum Universal de las Culturas”, ενός πολύ σημαντικού παγκόσμιου θεσμού που διοργανώνεται κάθε τρία χρόνια. Φέτος φιλοξενήθηκε στην πόλη Monterrey του Μεξικό, όπου η Ελευθερία Αρβανιτάκη έδωσε δύο αξέχαστες προσωπικές συναυλίες.

Tους μήνες Απρίλιο και Μάιο παρουσιάζει για πρώτη φορά ζωντανά με το Νίκο Ξυδάκη το δίσκο «Γρήγορα η ώρα πέρασε» σε Θεσσαλονίκη (Principal) και Αθήνα (Gazarte). Στο πρόγραμμα συμμετέχει 16μελής ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του μαέστρου και συνθέτη Νίκου Πλατύραχου. Όπως και ο δίσκος, οι παραστάσεις έκαναν τη διαφορά και αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

2008

Τον Απρίλιο πραγματοποίησε μίνι-περιοδεία σε 4 ισπανικές πόλεις (Καστεγιόν, Λα Κορούνια, Σαραγόσα και Σαν Σεμπαστιάν). Η Ελευθερία Αρβανιτάκη κατάφερε να απογειώσει το κοινό και στις 4 πόλεις και αποθεώθηκε από τους Ισπανούς. Οι παραστάσεις ήταν sold out. Το καλοκαίρι περιόδευσε σε Ελλάδα και Κύπρο μαζί με την Δήμητρα Γαλάνη με πολλή μεγάλη επιτυχία. Τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο πραγματοποίησε περιοδεία στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη (Άμστερνταμ, Ουτρέχτη, Ελσίνκι, Λονδίνο, Βρυξέλλες) με μεγάλη επιτυχία.

Το Νοέμβριο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το άλμπουμ με τίτλο “Και τα μάτια κι η καρδιά”. Είναι ένας δίσκος που “γεννήθηκε” στη Μαδρίτη σε συνεργασία με τον σπουδαίο Ισπανό παραγωγό και συνθέτη Javier Limon. Τα τραγούδια του δίσκου υπογράφουν στιχουργικά οι Λ.Νικολακοπούλου, Μιχ. Γκανάς, Ν.Μωραΐτης, Κ.Φασουλάς, Σμ. Παπαδοπούλου, Λ. Ρουμάνη και μουσικά οι Θ.Παπαδόπουλος, Γ.Μήτσης, Π.Πέτρου,Ζέλικο Γιοξίμοβιτς,Γ.Καραδήμος.

Tο Νοέμβριο συνέχισε τις πολύ επιτυχημένες της εμφανίσεις με την Δήμητρα Γαλάνη στην μουσική σκηνή «Φιξ» της Θεσσαλονίκης. Ο κύκλος αυτής της σπουδαίας συνεργασίας ολοκληρώθηκε τέλη του Γενάρη 2009. Το 2010 εμφανίστηκε “πρόσωπο με πρόσωπο” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ το καλοκαίρι πραγματοποίησε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα παρέα με την Τάνια Τσανακλίδου.

Το χειμώνα του 2012, η επίσκεψή μας στη «χώρα των θαυμάτων» έγινε πραγματικότητα μέσα από τη φωνή και την παρουσία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Για μια ακόμα φορά το μαγικό όχημα της μουσικής μας ταξίδεψε μέσα από τα μοναδικά της τραγούδια – αυτά που ξέρουμε και αγαπάμε όλο και πιο πολύ. Η Ελευθερία παρατείνει τις εμφανίσεις της στο Gazarte και τον Φεβρουάριο, με ολοκαίνουριο τραγούδι στο πρόγραμμά της, “Το άρωμα” σε μουσική Νίκου Αντύπα και στίχους Νίκου Μωραίτη, από τον επερχόμενο δίσκο της.

Το 2013 κυκλοφορεί ένα που ακούει στον τίτλο “Ζήσε”, το οποίο πλαισιώνει την νέα σειρά του Mega, που έχει τίτλο «Με τα παντελόνια κάτω».

Τους στίχους του τραγουδιού υπογράφει ο Νίκος Μωραϊτης, ενώ τη μουσική ο Bertrand Soulier.

Το τραγούδι «Ζήσε» θα φιλοξενείται στη νέα της δισκογραφική δουλειά που θα κυκλοφορήσει υπό τον τίτλο “Ιστορίες”.

Toν Σεπτέμβριο του 2013 η αγαπημένη τραγουδίστρια βρίσκεται στο στούντιο για να ηχογραφήσει δυο ολοκαίνουργια τραγούδια που θα ντύνουν μουσικά μια νέα τηλεοπτική σειρά στην Κύπρο με τίτλο «Πέτρινο Ποτάμι».

Μαζί με τον συνθέτη Κώστα Κακογιάννη ηχογράφησαν δυο καινούργια τραγούδια για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς. Το πρώτο τραγούδι σε στίχους του Πάμπου Κουζάλη έχει τίτλο «Το νυφικό» και το δεύτερο σε στίχους της Κόριννας Αβρααμίδου έχει τίτλο «Πέτρινο ποτάμι».

Η συνεργασία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη με τον Κώστα Κακογιάννη θα συνεχιστεί με σκοπό την ηχογράφηση ενός τρίτου τραγουδιού στην κυπριακή διάλεκτο!

 

Δισκογραφία

 • Ελευθερία Αρβανιτάκη (1984)
 • Κοντραμπάντο (1986), μουσική Σταμάτης Σπανουδάκης
 • Τανιράμα (1989), Σταμάτης Σπανουδάκης
 • Μένω Εκτός (1991)
 • Αναστασία (1993), μουσική Δημήρης Παπαδημητρίου
 • Η νύχτα κατεβαίνει (1993), ζωντανή ηχογράφηση
 • Τα κορμιά και τα μαχαίρια (1994), μουσική Ara Dinkjian
 • Ζωντανά στους βράχους – Καλοκαίρι 95 (1995)
 • Μεγάλες επιτυχίες (1995)
 • Τραγούδια για τους μήνες (1996), μελοποιημένα ποιήματα σε σύνθεση Δ. Παπαδημητρίου
 • Εκτός προγράμματος (1998)
 • The very best of 1989-1998 (1999)
 • Τραγούδια για τους μήνες – Η γ’ πλευρά του δίσκου (2000)
 • Εκπομπή (2001)
 • Live από το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο (2002)
 • Eleftheria Arvanitaki Live (2003)
 • Τρία Τραγούδια (2004)
 • Όλα στο φώς (2004)
 • Δρόμοι Παράλληλοι (2005), συλλογή με της συμμετοχές της τραγουδίστριας σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών
 • Δρομοι Παράλληλοι – Διεθνής Εκδοση (2006)
 • Γρήγορα η ώρα πέρασε (2006), ποίηση της Σαπφώς σε σύνθεση Νίκου Ξυδάκη
 • ΔΥΝΑΤΑ 1986-2007 (2007)
 • Και τα μάτια κι η καρδιά (2008)
 • Πρόσωπο με πρόσωπο (2010)

 Επιμέλεια – προσαρμογή: Σοφία Παφτούνου, Ελένη Κεφαλληνού

(Visited 25,437 times, 1 visits today)

Tralala Social Media