Συνέντευξη | Γιώργος Κορδέλλας, Λεωνίδας Κακούρης, Παρασκευάς Θεοδωράκης, Βίκυ Καρατζόγλου: Οι συντελεστές της παράστασης – αφιέρωμα στο Νικόλα Άσιμο “Αγαπάω κι Αδιαφορώ” μίλησαν αποκλειστικά στο tralala.gr!
Το μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στο Νικόλα Άσιμο που σκηνοθετεί ο Γιώργος Κορδέλλας πρόκειται για μια σύνθεση θεατροποιημένων αφηγήσεων από κείμενα που περιέχονται στο μοναδικό βιβλίο του Άσιμου, “Αναζητώντας Κροκανθρώπους”. Τα αποσπάσματα του βιβλίου αποδίδονται στον ρόλο του “Έτσι” από τον Λεωνίδα Κακούρη και μία επιλογή από τα καλύτερα τραγούδια του καλλιτέχνη ερμηνεύονται από τον Παρασκευά Θεοδωράκη και την Βίκυ Καρατζόγλου. Η παράσταση, που δεν πρέπει να χάσετε, θα επαναληφθεί στο Club του “Σταυρού του Νότου” τις Δευτέρες 10 & 17 Μαρτίου, ευκαιρία λοιπόν για να θυμηθούν οι παλαιότεροι ή οι νεότεροι να μάθουν τον χαρισματικό “Μπαγάσα” και να προβληματιστούν με το μουσικό και συγγραφικό υλικό που μας άφησε πίσω.
Με αφορμή το αφιέρωμα στο Νικόλα Άσιμο, οι συντελεστές Γιώργος Κορδέλλας, Λεωνίδας Κακούρης, Παρασκευάς Θεοδωράκης & Βίκυ Καρατζόγλου μίλησαν αποκλειστικά στο tralala.gr για την ξεχωριστή αυτή παράσταση στην οποία συμμετέχουν, για την προσωπικότητα του Νικόλα Άσιμου, για το αν ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία..
Γιώργος Κορδέλλας
Μια παράσταση-αφιέρωμα στο Νικόλα Άσιμο πραγματοποιείται στο Club του “Σταυρού του Νότου” υπό τις δικές σας σκηνοθετικές οδηγίες. Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση αυτή, αλλά και για τη γέννηση της ιδέας.
Είναι ένα μικρό αφιέρωμα σε έναν ιδιαίτερο και αντισυμβατικό τραγουδοποιό, που άφησε έντονα τα ίχνη του στο ελληνικό τραγούδι, με άμεσο, προκλητικό, αλλά και ποιητικό και λυρικό λόγο. Έναν δημιουργό που κινήθηκε αυτόνομα και μοναχικά, και κατέθεσε τη δική του, αφτιασίδωτη έκφραση. Η παράσταση γεννήθηκε από τη σκέψη να παντρέψουμε τα τραγούδια του με τον καταγραμμένο λόγο του, να αφήσουμε να μιλήσει ο ίδιος μέσα από τα γραπτά και τους στίχους του, χωρίς να προσθέσουμε ούτε μία ξένη λέξη. Πάνω σ’ αυτό το σκεπτικό χτίσαμε την παράσταση, επιλέγοντας τραγούδια από όλες τις εποχές του και θεατροποιώντας αυτοβιογραφικά του αποσπάσματα όπως τα αφηγείται ο ίδιος στο βιβλίο του “Αναζητώντας Κροκανθρώπους”.
Η παράσταση φέρει τον τίτλο από το τραγούδι του Άσιμου “Αγαπάω κι Αδιαφορώ”. Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο; Σε σκηνοθετικό επίπεδο, πού θελήσατε να δώσετε έμφαση;
Ναι, το τραγούδι αυτό είναι ένα από τα διαμάντια που μας άφησε. Όταν πρωτοπαρουσιάσαμε τη δουλειά, τον Οκτώβρη, είχαμε τον τίτλο “Είμαστε Τρομοκράτες”. Ήταν επίσης από κομμάτι του Νικόλα, που το παρουσιάζουμε και τώρα με συμμετοχή του κοινού στις ερωταποκρίσεις του “Έτσι”. Η τωρινή παράσταση όμως έχει διαφοροποιηθεί αρκετά. Την εμπλουτίσαμε με περισσότερα θεατρικά κομμάτια, έγινε λίγο πιο προσωπογραφική, θα έλεγα. Έτσι άλλαξε και ο τίτλος. Αυτή η σκιαγράφηση της προσωπικότητας του Νικόλα μέσα από το έργο του χωρίς καμιά πρόθεση “αγιοποίησης”, είναι ο άξονας στον οποίο κινηθήκαμε.
Ο Νικόλας Άσιμος ήταν ένας τραγουδοποιός που δεν επιθυμούσε να του “κολλούν ταμπέλες” κι έζησε σε μια πόλη που τον αγάπησε μόνο όταν τον έχασε. Πώς θα σκιαγραφούσατε την προσωπικότητα αυτού του ανθρώπου;
Ο Νικόλας ήταν ένας πεισματάρης, εύστροφος και εφευρετικός. Αν έβαζε κάτι στο μυαλό του, θα το έκανε οπωσδήποτε, χωρίς να λογαριάζει τίποτε. Δεν αυτολογοκρινόταν, έλεγε πάντα αυτό που πίστευε κάθε φορά και ήταν απόλυτος. Συχνά προκαλούσε, του άρεσε να ασχολούνται οι άλλοι μαζί του, αν και δεν το παραδεχόταν. Προς το τέλος είχε αρχίσει να πιστεύει πως ήταν ένα είδος μύστη, που κατείχε μια μυστική γνώση που τον ξεχώριζε από τους κοινούς θνητούς. Αλλά αυτά όταν πια είχε αρχίσει να ξεφεύγει.
Ο Νικόλας ήταν ένας πεισματάρης, εύστροφος και εφευρετικός. Αν έβαζε κάτι στο μυαλό του, θα το έκανε οπωσδήποτε, χωρίς να λογαριάζει τίποτε.
Είστε υπέρ της άποψης ότι τα πολιτιστικά πράγματα στην Ελλάδα ανθούν σε περιόδους κρίσης ή όχι;
Σε κάθε εποχή ανθούν διάφορα πράγματα. Η ποιότητα και το περιεχόμενο διαφέρουν. Κάθε έκφραση, κάθε δημιουργία είναι γέννημα της κοινωνικής πραγματικότητας που τα γέννησε. Η κοινωνία διαμορφώνει τους δημιουργούς και οι δημιουργοί την κοινωνία. Είναι αλληλένδετα.
Εκτός από την παρούσα παράσταση, ετοιμάζετε και κάτι άλλο για τη συνέχεια;
Έχω γράψει ένα μυθιστόρημα με τίτλο “Σαώ”, που εκδίδεται από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης και θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα.
Κάντε μας μια ευχή για τους αναγνώστες μας.
Θα το πω με τα λόγια του Νικόλα: Να “μη μας τρομάζουν οι πληγές, στις χρυσές στιγμές μας πλάι και αυτές”.
Λεωνίδας Κακούρης
Μιλήστε μας για τη συμμετοχή σας και τον ρόλο σας στην παράσταση – αφιέρωμα στο Νικόλα Άσιμο. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αποδώσει ένας ηθοποιός αποσπάσματα από κείμενα του Άσιμου;
Είναι κάτι που χαίρομαι ιδιαίτερα. Ο Νικόλας Άσιμος “είναι” ένας καλλιτέχνης που αγαπώ. Όσο για την προσέγγιση δε σκέφτηκα το βαθμό δυσκολίας ή ευκολίας. Ήταν ένας δρόμος που απαιτούσε ώρες δουλειάς, μελέτης και σκέψης. Αυτό όμως ήταν κάτι που μου έδινε ευχαρίστηση για κάθε μικρή κατάκτηση και πείσμα απέναντι στην όποια δυσκολία. Σε τέτοιες περιπτώσεις το να είσαι ηθοποιός σε δικαιώνει με ένα τρόπο για την ανασφάλεια της δουλειάς. Και ειδικά στις μέρες μας όπου κάθε δουλειά “τρίζει”… Δεν μπορεί κανένας “τόνος” να την μετατρέψει σε δουλεία. Μένει μόνο η χαρά της δημιουργίας και ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.
Πείτε μας μια έναν στίχο-φράση του Άσιμου που σας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον.
Για να τυπώσεις μια έγχρωμη σημαία χρειάζεσαι “Κεφάλαια”. Για να τη διαδώσεις. Αυτά μπορείς να τα κάνεις στους δρόμους. Δεν μπορείς να τα προεκτείνεις παραπέρα. Όποιος πήρε το μήνυμα το πήρε …
Για να τυπώσεις μια έγχρωμη σημαία χρειάζεσαι “Κεφάλαια”. Για να τη διαδώσεις. Αυτά μπορείς να τα κάνεις στους δρόμους. Δεν μπορείς να τα προεκτείνεις παραπέρα.
Πιστεύετε πως θα υπάρχει κάποια στιγμή μια αλλαγή προς το καλύτερο ή έχουμε κι άλλο δρόμο προς το χειρότερο με όλα αυτά που περνάμε στην χώρα αυτή;
Το ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή αλλαγή προς το καλύτερο είναι αναπόφευκτο. Το θέμα είναι πότε θα συμβεί αυτό. Γιατί αν εννοείς με το “κι άλλο δρόμο προς το χειρότερο” ότι περνάνε τα δύσκολα, θα πω ότι μάλλον μέχρι τώρα “κούρδιζαν” απλώς τα όργανα. Και τώρα σε αυτή τη φάση μπαίνουμε στην “εισαγωγή” του κομματιού. Το μέλλον θα δείξει τη συνέχεια ή τη “διακοπή”. Με λίγα λόγια η αίσθηση μου είναι ότι τα δύσκολα τώρα ξεκινάνε.
Μετά τις παραστάσεις στο Σταυρό του Νότου ετοιμάζετε μήπως και κάτι άλλο;
Ναι, κάνω πρόβες για μια κωμωδία που θα ανέβει στο Θέατρο “Αργώ” στις 6 Μαρτίου. Το έργο ονομάζεται «Μπλουμ»(All New People) και είναι του Zach Braff.
Κάντε μας μια ευχή για τους αναγνώστες μας.
Στους “αναγνώστες” μας εύχομαι να διατηρήσουν την ικανότητα τους στο “διάβασμα” να μπορούν να “διαβάζουν’’ την πραγματικότητα και να μη χάνονται στο ξεφύλλισμα…αα… Και να συνεχίσουν να ερωτεύονται!!!
Παρασκευάς Θεοδωράκης
Σας συναντάμε στο Σταυρό του Νότου σε ένα αφιέρωμα στο Νικόλα Άσιμο. Πως νιώθετε που συμμετέχετε στην παράσταση αυτή; Τι έχετε ετοιμάσει για τον κόσμο που θα επιλέξει να δει την παράσταση αυτή;
Είναι μία πολύ σπουδαία παράσταση! Αισθάνομαι πολύ τυχερός που συμμετέχω και γνωρίζω μέσα από αυτή τη μουσικό-θεατρο-κινηματογραφική παράσταση τον Νικόλα Άσιμο. Κατά βάση παρουσιάζουμε την ζωή του καλλιτέχνη μέσα από τα τραγούδια του και ορισμένα θεατροποιημένα αποσπάσματα του βιβλίου του «Αναζητώντας Κροκανθρώπους».
Ο Νικόλας Άσιμος ήταν ένας αντισυμβατικός άνθρωπος. Ποια η δική σας γνώμη για τον ιδιαίτερο αυτόν καλλιτέχνη;
Έρχομαι από μια νεώτερη γενιά που δεν πρόλαβε να ζήσει τις τότε καταστάσεις. Διαβάζοντας τα βιβλία του και μελετώντας τα τραγούδια του παρατηρώ έναν άνθρωπο πολύ διαβασμένο, πολυδιάστατο που δε φοβήθηκε να φωνάξει την γνώμη του με πάθος και αυτό είναι που με κάνει να αισθάνομαι δέος για αυτόν. Κάνοντας μια επίκληση στην αυθεντία εν ονόματι Κατερίνα Γώγου, ο Νικόλας Άσιμος ήταν ο ελεύθερος σκοπευτής της κοινωνίας.
Ο Νικόλας Άσιμος ήταν ο ελεύθερος σκοπευτής της κοινωνίας.
Πόσο διαφορετικά βιώνει ο θεατής τις παραστάσεις, σήμερα που ζει τα δυσκολότερα;
Νομίζω ότι ο θεατής σήμερα θα βγει έξω για να διασκεδάσει περισσότερο, παρά να ψυχαγωγηθεί θέλοντας έτσι να ξεχάσει τα δυσάρεστα. Υπάρχει βέβαια και ο θεατής που θα γεμίσει πνευματικά και σε αυτούς ελπίζουμε! Έτσι ώστε ο κόσμος να γίνει καλύτερος.
Τα δικά σας επόμενα επαγγελματικά σχέδια; Μετά το τέλος των παραστάσεων έχετε προγραμματίσει την επόμενη δουλειά σας;
Έχουμε ένα συγκρότημα μαζί με τον Δημήτρη Χατζηδημητρίου, που παίζει στην παράσταση και λεγόμαστε on the road. Άσχετα με το όνομα, παίζουμε ελληνικά τραγούδια! Φέτος βγάλαμε έναν live δίσκο που λέγετε On The Road Live και μπορεί κάποιος να τον βρει ή να τον ακούσει στο www.ontheroad-live.gr. Πρόσφατα κάναμε το πρώτο live μας στον Σταυρό του Νότου με το σχήμα ” On the road + Αργύρης Λούλατζης”, που εκτός των άλλων, παρουσιάζουμε τραγούδια από το δίσκο. Σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλα. Όποιος θέλει μπορεί να ενημερώνετε για τις live εμφανίσεις μας μέσω της σελίδα μας στο facebook, On the road – Paraskevas Theodorakis & Dimitris Chatzidimitriou. Μπορεί επίσης να μας βρει και στις παραστάσεις του Νίκου Ζιώγαλα, με τον οποίο έχουμε την τύχη να συνεργαζόμαστε τα τελευταία 4 χρόνια!
Κάντε μας μια ευχή για τους αναγνώστες μας.
Να διαβάζουν, να ενημερώνονται και να φωνάζουν την γνώμη τους με πάθος και να διεκδικούν έναν καλύτερο κόσμο.. Venceremos !!!
Βίκυ Καρατζόγλου
Πως αισθάνεται μια καλλιτέχνιδα που συμμετέχει σε μια τέτοια παράσταση και ερμηνεύει τραγούδια του Νικόλα Άσιμου;
Νιώθω μεγάλη χαρά που συμμετέχω στην παράσταση αυτή, κυρίως γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να εμβαθύνω και να γνωρίσω την ιδιαίτερη προσωπικότητα αυτού του ανθρώπου. Τα τραγούδια του Άσιμου, πιο επίκαιρα από ποτέ, κατορθώνουν να με προβληματίσουν και έρχονται να επιβεβαιώσουν τις σκέψεις μου για όλα αυτά που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό.
Με ποια συναισθήματα θα θέλατε να φύγει ο κόσμος, αφού παρακολουθήσει την παράσταση “Αγαπάω κι Αδιαφορώ”;
Θα ‘θελα να καταφέρουμε να κάνουμε το κοινό να προβληματιστεί και να καταλάβει ότι οι λύσεις στα προβλήματα μας δεν έρχονται από τον καναπέ. Πρέπει όλοι μας να είμαστε ενεργοί πολίτες και να διεκδικούμε τα θέλω μας και τα όνειρα μας, όπως άλλωστε προσπάθησε να κάνει και Άσιμος με τον δικό του τρόπο.
Ο Νικόλας Άσιμος ακολούθησε μια προσωπική πορεία, «δίχως παντιέρες, δίχως ιδέες, δίχως καβάντζα καμιά». Ποια η δική σας άποψη για τον άνθρωπο αυτόν;
Θεωρώ ότι Άσιμος ακολούθησε τον δύσκολο δρόμο. Θέλει δύναμη και τόλμη να ξεφύγεις από αυτά που σου έχουν μάθει για να ζεις. Αυτός ο άνθρωπος το κατάφερε. Τι να πούμε τώρα όλοι εμείς;
Ο Άσιμος ακολούθησε τον δύσκολο δρόμο. Θέλει δύναμη και τόλμη να ξεφύγεις από αυτά που σου έχουν μάθει για να ζεις…
Στην τωρινή κοινωνική και οικονομική συγκυρία, θεωρείτε πως οι προσεγμένες και καλοστημένες μουσικές παραστάσεις μπορούν να αποτελέσουν μια διέξοδο;
Ναι, φυσικά και το πιστεύω, η τέχνη πάντα είχε και θα έχει αυτόν τον ρόλο. Αν σταματούσα να το πιστεύω θα σταματούσα να κάνω και αυτήν την δουλειά.
Θα ήθελα να μας πείτε σε τι φάση σας πετυχαίνουμε δισκογραφικά αλλά και σε επίπεδο επερχόμενων ζωντανών εμφανίσεων;
Αυτόν τον καιρό είμαι στο στούντιο και ετοιμάζω τον προσωπικό μου δίσκο, που θα κυκλοφορήσει μετά το Πάσχα από τη δισκογραφική εταιρεία «ΑΥΛΟΣ». Αμέσως μετά, τον Μάιο, θα έχω την χαρά να ξαναβρίσκομαι στον Σταυρό του Νότου (club), για να παρουσιάσω αυτή τη δουλειά μαζί με αγαπημένους φίλους.
Κλείνοντας θα θέλαμε μια ευχή σας για τους αναγνώστες μας.
Να έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν αυτήν την παράσταση. Γιατί θα έχουν πολλά να σκεφτούν και να πάρουν. Ίσως αυτό είναι ότι χρειαζόμαστε αυτές τις δύσκολες εποχές…ένα «ξεκούνημα»..!
Συνέντευξη στη Βάσια Κρασανού