Συνέντευξη: Θάνος Καλλίρης – Μέρος Β

28/11/2009, 11:25

    Αν ξεκινούσες τώρα την καριέρα σου κι ήσουνα ένας 20χρονος νέος γεμάτος όνειρα και φιλοδοξίες, θα πήγαινες σ’ ένα παιχνίδι τύπου X–Factor ή Fame Story; Δεν ξέρω. Δεν θα τ’ απέκλεια και δεν κατακρίνω αυτούς που πάνε, γιατί […]

 


 

Αν ξεκινούσες τώρα την καριέρα σου κι ήσουνα ένας 20χρονος νέος γεμάτος όνειρα και φιλοδοξίες, θα πήγαινες σ’ ένα παιχνίδι τύπου XFactor ή Fame Story;

Δεν ξέρω. Δεν θα τ’ απέκλεια και δεν κατακρίνω αυτούς που πάνε, γιατί είναι μία από τις ελάχιστες διόδους στο να βγούνε παραέξω. Είναι μία δύσκολη απόφαση. Αυτό που δεν μ’ αρέσει είναι που όλα αυτά τα παιδιά γίνονται ένα καταναλωτικό προϊόν, εκμεταλλεύσιμο για ένα χρόνο και μετά κλωτσιά και έξω. Και πολλές φορές δεν εξαρτάται απ’ αυτούς. Κάποιοι δεν αξίζουνε. Κάποιοι άλλοι παίρνουν μια φωτιά δημοσιοσχετίστικη για λίγο καιρό και μετά ξεφουσκώνουν, ίσως γιατί τελικά δεν είχαν τίποτα ιδιαίτερο. Και υπάρχουν και κάποιοι που δεν μπορούν να το ελέγξουν, γιατί δένονται πάνω σε μία μηχανή που είναι τόσο τεράστιο το γρανάζι της που αυτοί δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

Αν σου κάνανε πρόταση να συμμετάσχεις στην κριτική επιτροπή, θα πήγαινες;

Ναι, θα πήγαινα. Αυτό χρειάζεται κάποια γαλόνια, και τα ‘χω τα γαλόνια. Είμαι μουσικός, είμαι συνθέτης, είμαι ενορχηστρωτής και είμαι τραγουδιστής. Είμαι δημιουργός κι έχω και κάποια εμπειρία στην πλάτη μου, γιατί να μην μπορώ να κρίνω;

Είναι όμως αυτά τα προσόντα που ψάχνουν οι παραγωγοί; Μήπως προτιμούνε κάποιον ιντριγκαδόρο και δολοπλόκο, που να δημιουργεί και το κατάλληλο «κλίμα» ώστε να τραβήξει τηλεθέαση;

Αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Εγώ θα προτιμούσα να είμαι το καλό παιδί και να είναι ο άλλος ο κακός! (γέλια) Δεν θα αρνιόμουνα, αλλά πιστεύω ότι δεν θα με παίρνανε ακριβώς επειδή δεν είμαι ιντριγκαδόρος.

 

Οι δισκογραφικές εταιρίες αισχροκερδίσανε εις βάρος του κόσμου και των καλλιτεχνών.

 

Από τους νέους καλλιτέχνες ξεχωρίζεις κανέναν;

Διακρίνω κυρίως τραγούδια και όχι καλλιτέχνη. Πολλές φορές μ’ αρέσει ένα συγκεκριμένο τραγούδι και δεν μ’ ενδιαφέρει αν το λέει π.χ. ο Μύρωνας Στρατής ή η Έλενα Παπαρίζου. Επίσης μ’ αρέσει η χροιά μιας φωνής άσχετα αν το τραγούδι που ερμηνεύει είναι εύκολο ή δύσκολο. Π.χ. μ’ αρέσει η φωνή του Αντώνη Ρέμου, αλλά μ’ αρέσει και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, γιατί είναι κοντά στα δικά μου τα πρότυπα.

Υπάρχει τραγούδι άλλου καλλιτέχνη που να σου άρεσε τόσο πολύ ώστε να το ζήλεψες;

Μου έχει συμβεί πολλές φορές. Τώρα θυμάμαι χαρακτηριστικά το «Έτσι Ξαφνικά»4 του Αντώνη Βαρδή που τραγούδησε ο Ρέμος αλλά και το «Είσαι το τσιγάρο που κρατώ και να ανάψω σκέφτομαι»5 που ερμήνευσε ο ίδιος. Αλλά θα σου πω κι ένα απλό pop τραγούδι, που το λέει ένας νεαρός που δεν έχει δείξει ακόμα δείγμα καριέρας, το «Μα πάνω απ’ όλα , θέλω να με θέλεις κι εσύ»6 και το οποίο θα ‘θελα να το ‘χα πει εγώ.

4: Η μουσική του τραγουδιού είναι του Αντώνη Βαρδή και οι στίχοι της Γιούλας Γεωργίου. Η πρώτη εκτέλεση περιλαμβάνεται στο δίσκο του Αντώνη Ρέμου «Καιρός… Να Πάμε Παρακάτω», που κυκλοφόρησε το 1998.

5: Ο πραγματικός τίτλος του τραγουδιού είναι «Θα ‘Θελα Να ‘Σουν Εδώ». Η μουσική είναι του Αντώνη Βαρδή και οι στίχοι του Σαράντη Αλιβιζάτου. Περιλαμβάνεται στο δίσκο του Αντώνη Βαρδή «Στην Ελλάς Του 2000», που κυκλοφόρησε το 1995.

6: Πρόκειται για το τραγούδι «Πάνω Απ’ Όλα» που ερμηνεύει ο Μύρωνας Στρατής. Η μουσική είναι του Μύρωνα Στρατή και οι στίχοι της Βίκυς Γεροθόδωρου (σύζυγος του βετεράνου ποδοσφαιριστή Δημήτρη Σαραβάκου). Περιλαμβάνεται στο ομώνυμο single που κυκλοφόρησε το 2009.

 

Θα πήγαινα στο X-Factor αλλά, δεν θα με παίρνανε επειδή δεν είμαι ιντριγκαδόρος. Τα παιδιά του X-Factor γίνονται ένα καταναλωτικό προϊόν, και μετά κλωτσιά και έξω.

 

Απ’ τα δικά σου τραγούδια, υπάρχει κάποιο που το αγαπούσες πάρα πολύ αλλά να μην πέρασε στο κοινό;

Είναι 2-3 τραγούδια που τα πίστευα και δεν μπόρεσαν να βγουν στην επιφάνεια γιατί έκλεψε τη δόξα κάποιο άλλο. Ένα που μου ‘ρχεται τώρα είναι το «Μονάχα Την Ψυχή Σου», το οποίο έδωσε και τον τίτλο στον τέταρτο προσωπικό μου δίσκο (1996). Τους στίχους του τραγουδιού έγραψε η Ναταλία Γερμανού. Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ ωραίο τραγούδι και είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό.

Το τραγουδάς στις ζωντανές σου εμφανίσεις;

Όχι! Το τραγούδι το γνωρίζουν πολλοί δεδομένου ότι εκείνος ο δίσκος πούλησε κοντά 50.000 αντίτυπα, σχεδόν πλατινένιος δηλαδή, αλλά υπάρχει άλλο πρόβλημα ξέρεις. Έχω κάνει 38 video-clips, δηλαδή έχω 38 πασίγνωστα τραγούδια-επιτυχίες και μερικά ακόμα που έγιναν επιτυχίες αλλά δεν γυρίστηκαν σε video-clip, όπως το «Έρωτα, Έρωτά Μου» που είπαμε με την Καίτη Γαρμπή, το «Άλλα Φαντάστηκα» του Φοίβου κ.α. Βέβαια δεν λέω και τα 38 τραγούδια, γιατί αν τα υπολογίσεις επί 3 λεπτά το καθένα βγαίνουν 2 ώρες non-stop μόνο με δικά μου τραγούδια ενώ υπάρχει και άλλος καλλιτέχνης που πρέπει να τραγουδήσει. Οπότε διαλέγω τις πιο μεγάλες επιτυχίες μου και κάποιες άλλες τις περνάω εν είδει ποτ-πουρί. Έχω κι ένα άλλο τραγούδι στο δίσκο «Μονάχα Την Ψυχή Σου», το «Ο Βασιλιάς Που Αγαπάει» που είναι εκπληκτικής γραφής. Οι στίχοι είναι του Γιάννη Δόξα και καταγράφεται ο πόνος μιας γυναίκας. Είναι ένα εκπληκτικό κομμάτι, βασισμένο σε ιταλικό τραγούδι (το «Donna Con Te» της Anna Oxa), και είμαι πολύ περήφανος που το είπα. Αλλά τελικά ήταν άλλα που ξεχώρισαν. Είχα το «Αγάπη Καλοκαιρινή», το «Όσες Φορές» κ.α. Ήταν περίπου 5 τραγούδια που ξεχώρισαν.

Υπάρχει τραγούδι σου που έγινε επιτυχία χωρίς να το περιμένεις;

Ναι, το «Αγάπη Καλοκαιρινή»! Ενώ εμείς είχαμε βγάλει σαν single το τραγούδι «Ξύλινα Σπαθιά», ένα σοβαρό pop τραγούδι που το γυρίσαμε και σε video-clip, όλα τα ραδιόφωνα παίζανε το «Αγάπη Καλοκαιρινή»! Εγώ δεν το περίμενα γιατί το θεωρούσα πιο γλυκανάλατο και πιο ελαφρύ. Δεν το υπολόγιζα στην αρχή και έγινε μεγάλη επιτυχία εντελώς από μόνο του, χωρίς τίποτα!

Θα σου πω τίτλους από τρία τραγούδια σου που έγιναν επιτυχίες και θα ήθελα να μας πεις μια σύντομη ιστορία γύρω από το τραγούδι. Ξεκινάω με το «Όχι, Όχι Το Μωρό Μου».

Στο «Όχι, Όχι Το Μωρό Μου» έχω γράψει τη μουσική και μάλιστα η εισαγωγή του τραγουδιού, αυτό το μελωδικό intro, έχει προκύψει από μία μελωδία που είχα γράψει για άλλο κομμάτι σε άλλο ρυθμό και κατά λάθος το έβαλα να παίξει στο computer στο ρυθμό του «Όχι, Όχι Το Μωρό Μου». Όταν το άκουσα μου άρεσε και το κράτησα. Γι’ αυτό και η μελωδία της εισαγωγής δεν θυμίζει καθόλου το τραγούδι εκτός από το γεγονός ότι έβαλα τις συγχορδίες του ρεφρέν. Τη μουσική την έπαιξα στο synthesizer, στον ήχο του ακορντεόν, και την πήγα στη Sony όπου είχα αρχίσει να συνεργάζομαι με τον Γιάννη Δόξα, που γράφει πάρα πολύ ωραίους στίχους. Του ζήτησα να δοκιμάσει να γράψει στίχους στη μουσική μου και τελικά μου έφερε το «Όχι, Όχι Το Μωρό Μου». Το λάτρεψα! Μόλις το είδα, είπα «Ουάου!». Είδα τις εικόνες αυτές με το σταυρό, τις πριγκίπισσες, βασιλιάδες, παιδιά, όνειρα και δράκους, και έπαθα πλάκα. Ήταν εκπληκτικό στιχουργικό δώρο.

Γράφεις πρώτα τη μουσική και μετά μπαίνουν οι στίχοι;

Κοίτα, εμένα το φόρτε μου είναι η μουσική και μετά ο στίχος. Αλλά σε πολλά τραγούδια που έχουν γίνει επιτυχίες έχω γράψει και τα δύο, π.χ. «Φύγε απ’ τη ζωή μου, είσαι η καταστροφή μου», «Γιορτάζω» και πολλά άλλα. Συνήθως γράφω πρώτα τη μουσική αλλά έχει τύχει να γράψω και πρώτα τον στίχο. Πολλές φορές έχει τύχει να τα γράψω και ταυτόχρονα. Ας πούμε, το «Φύγε απ’ τη ζωή μου, είσαι η καταστροφή μου» το έβγαλα τραγουδώντας μέσα στο αυτοκίνητο, την εποχή που έγραφα τον πρώτο μου προσωπικό δίσκο.

Είχε συμβεί κανένα γεγονός και σ’ έκανε να το τραγουδήσεις αυθόρμητα;

Όχι, ήρθε από μόνο του!

http://www.youtube.com/watch?v=QpWNOtVsupc

Το τραγούδι «Το Νου Σου Κύριε Οδηγέ»;

Αυτό απ’ ότι ξέρεις είναι από ιταλικό τραγούδι, το «La Solitudine» (Η μοναξιά) της Laura Pausini, το οποίο είχε κερδίσει στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο το 1993. Όταν το άκουσα για πρώτη φορά μου άρεσε πάρα πολύ. Εκείνο τον καιρό η Ναταλία Γερμανού μέσω της δουλειάς της εξασφάλιζε πολλά CD, και μία μέρα έφερε το single του τραγουδιού στο σπίτι. Εγώ φυσικά ξετρελάθηκα και σκέφτηκα να κάνω το τραγούδι στα ελληνικά, οπότε απευθύνθηκα –σε ποιον άλλον- στον Γιάννη Δόξα. Ο Γιάννης το άκουσε το τραγούδι, του άρεσε, και μου είπε πως θα προσπαθήσει να γράψει στίχους. Μία μέρα, λοιπόν, λαμβάνω με φαξ τους στίχους με την επικεφαλίδα «Το Νου Σου Κύριε Οδηγέ». Χωρίς να τους διαβάσω πήρα το single, το οποίο μάλιστα περιείχε και μία instrumental εκτέλεση, κι έτσι ξεκίνησα να τραγουδάω απευθείας τους στίχους πάνω στη μουσική. Όταν, όμως, έφτασα στο στίχο που λέει «Σαββατοκύριακο στο Luna Park μαζί με τα παιδιά, να με ρωτάνε αν την αγαπάω ακόμα την μαμά» με πήραν τα κλάματα. Συγκινήθηκα πολύ, παρά το γεγονός ότι δεν είχα βιώσει καμία τέτοια εμπειρία. Για μένα ήταν κάτι συγκλονιστικό. Οι στίχοι του Γιάννη Δόξα είναι ίσως από τους καλύτερους που έχουν γραφτεί ποτέ.

Το «Κάποιο Καλοκαίρι»;

Το τραγούδι αυτό δεν το έγραψα εγώ. Το έγραψε ο Φοίβος σε στίχους της Ναταλίας Γερμανού, και το είπα εγώ. Ήτανε το 1994. Τον Φοίβο τον γνώριζα πολύ πριν γίνει γνωστός. Μάλιστα θα σου πω και κάτι που πολύ λίγοι το ξέρουν. Το 1992 λοιπόν –τόσο παλιά- στο video-clip του τραγουδιού «Φεύγω», ένα ασπρόμαυρο κλιπ που είχα κάνει και όπου εμφανίζεται η Ναταλία Γερμανού ως μπαργούμαν, εμφανίζεται και ο Φοίβος! Ήταν αυτός που έπαιζε drums!

http://www.youtube.com/watch?v=HEU5x9IwHAM

Αν δεν ήσουν μουσικός/τραγουδιστής τι επάγγελμα θα ήθελες να κάνεις;

Θα ήθελα να ήμουν σκηνοθέτης κινηματογραφικών ταινιών ή φωτογράφος.

Ποιες είναι οι αγαπημένες σου ταινίες;

Είμαι ένας φανατικός σινεφίλ (με μέσο όρο θέασης ταινιών περίπου  5 την εβδομάδα, στο σινεμά ή DVD στο σπίτι) αλλά και ξένων καλών σειρών (Lost, Prison Break, Flash Forward, κ.λπ.) που μου είναι αδύνατον να σου πω. Η απάντηση έχει τουλάχιστον 100 ταινίες διαφόρων ειδών και εποχών για να πω ότι με εκφράζει κάπως!

Τέλος, τί αποκόμισες ως εμπειρία ή στάση ζωής στα 3 χρόνια που ήσουν πρόεδρος στο ”Χαμόγελο του Παιδιού”;

Όσον αφορά το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι λίγες οι λέξεις για να εκφραστώ. Δεν είναι τα 3 χρόνια. Είμαι ιδρυτικό μέλος και παραμένω ακόμα στο Δ.Σ. του Συλλόγου και θα είμαι πάντα δίπλα του. Είμαι πολύ περήφανος που έβαλα κι εγώ ένα λιθαράκι κι έτσι μια ιδέα ενός πονεμένου αλλά σοφού και φιλεύσπλαχνου παιδιού έγινε, από παιδικό όραμα, ένας τεράστιος σύλλογος με τεράστιο έργο και προσφορά στην ελληνική κοινωνία.

Θάνο, εκ μέρους του tralala σ’ ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη.

Εγώ σ’ ευχαριστώ και σε προσκαλώ να έρθεις να μας δεις στο Ghost House!

Πράγματι, δύο εβδομάδες αργότερα τον ξαναείδα για να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι τον χαμό που γίνεται στο μαγαζί. Ο Θάνος Καλλίρης πλαισιωμένος από μία υπέροχη μπάντα απογειώνει τα τραγούδια του αλλά και μας τραγουδάει από το «Lady (Hear Me Tonight)» των Modjo μέχρι το «My Way» του Frank Sinatra και από το «Love Is Gone» του David Guetta μέχρι το «Should I Stay Or Should I Go» των Clash, ενώ για την εισαγωγή του «Αγαπούλα Μου Γεια» επιλέγει ένα medley από το «Kashmir» των Led Zeppelin και το «Owner Of A Lonely Heart» των Yes! Αν αξίζει να πάτε; Αναμφίβολα ναι! Και με το παραπάνω. Γιατί εκτός από τις επιτυχίες του Θάνου Καλλίρη και του Μιχάλη Ρακιντζή θα ακούσετε live τραγούδια όπως τα (πάρτε βαθιά ανάσα):

«A View To A Kill» (Duran Duran), «I Kissed A Girl» (Katy Perry), «Hold the Line» (Toto), «Sweet Dreams» (Eurythmics), «Relax» (Frankie Goes To Hollywood), «Fighter» (Christina Aguilera), «Beat It» (Michael Jackson), «Jump» (Van Halen), «Here I Go Again» (Whitesnake), «Living On A Prayer» (Bon Jovi) και πολλά άλλα!

 


 

Αν ξεκινούσες τώρα την καριέρα σου κι ήσουνα ένας 20χρονος νέος γεμάτος όνειρα και φιλοδοξίες, θα πήγαινες σ’ ένα παιχνίδι τύπου XFactor ή Fame Story;

Δεν ξέρω. Δεν θα τ’ απέκλεια και δεν κατακρίνω αυτούς που πάνε, γιατί είναι μία από τις ελάχιστες διόδους στο να βγούνε παραέξω. Είναι μία δύσκολη απόφαση. Αυτό που δεν μ’ αρέσει είναι που όλα αυτά τα παιδιά γίνονται ένα καταναλωτικό προϊόν, εκμεταλλεύσιμο για ένα χρόνο και μετά κλωτσιά και έξω. Και πολλές φορές δεν εξαρτάται απ’ αυτούς. Κάποιοι δεν αξίζουνε. Κάποιοι άλλοι παίρνουν μια φωτιά δημοσιοσχετίστικη για λίγο καιρό και μετά ξεφουσκώνουν, ίσως γιατί τελικά δεν είχαν τίποτα ιδιαίτερο. Και υπάρχουν και κάποιοι που δεν μπορούν να το ελέγξουν, γιατί δένονται πάνω σε μία μηχανή που είναι τόσο τεράστιο το γρανάζι της που αυτοί δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

Αν σου κάνανε πρόταση να συμμετάσχεις στην κριτική επιτροπή, θα πήγαινες;

Ναι, θα πήγαινα. Αυτό χρειάζεται κάποια γαλόνια, και τα ‘χω τα γαλόνια. Είμαι μουσικός, είμαι συνθέτης, είμαι ενορχηστρωτής και είμαι τραγουδιστής. Είμαι δημιουργός κι έχω και κάποια εμπειρία στην πλάτη μου, γιατί να μην μπορώ να κρίνω;

Είναι όμως αυτά τα προσόντα που ψάχνουν οι παραγωγοί; Μήπως προτιμούνε κάποιον ιντριγκαδόρο και δολοπλόκο, που να δημιουργεί και το κατάλληλο «κλίμα» ώστε να τραβήξει τηλεθέαση;

Αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Εγώ θα προτιμούσα να είμαι το καλό παιδί και να είναι ο άλλος ο κακός! (γέλια) Δεν θα αρνιόμουνα, αλλά πιστεύω ότι δεν θα με παίρνανε ακριβώς επειδή δεν είμαι ιντριγκαδόρος.

 

Οι δισκογραφικές εταιρίες αισχροκερδίσανε εις βάρος του κόσμου και των καλλιτεχνών.

 

Από τους νέους καλλιτέχνες ξεχωρίζεις κανέναν;

Διακρίνω κυρίως τραγούδια και όχι καλλιτέχνη. Πολλές φορές μ’ αρέσει ένα συγκεκριμένο τραγούδι και δεν μ’ ενδιαφέρει αν το λέει π.χ. ο Μύρωνας Στρατής ή η Έλενα Παπαρίζου. Επίσης μ’ αρέσει η χροιά μιας φωνής άσχετα αν το τραγούδι που ερμηνεύει είναι εύκολο ή δύσκολο. Π.χ. μ’ αρέσει η φωνή του Αντώνη Ρέμου, αλλά μ’ αρέσει και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, γιατί είναι κοντά στα δικά μου τα πρότυπα.

Υπάρχει τραγούδι άλλου καλλιτέχνη που να σου άρεσε τόσο πολύ ώστε να το ζήλεψες;

Μου έχει συμβεί πολλές φορές. Τώρα θυμάμαι χαρακτηριστικά το «Έτσι Ξαφνικά»4 του Αντώνη Βαρδή που τραγούδησε ο Ρέμος αλλά και το «Είσαι το τσιγάρο που κρατώ και να ανάψω σκέφτομαι»5 που ερμήνευσε ο ίδιος. Αλλά θα σου πω κι ένα απλό pop τραγούδι, που το λέει ένας νεαρός που δεν έχει δείξει ακόμα δείγμα καριέρας, το «Μα πάνω απ’ όλα , θέλω να με θέλεις κι εσύ»6 και το οποίο θα ‘θελα να το ‘χα πει εγώ.

4: Η μουσική του τραγουδιού είναι του Αντώνη Βαρδή και οι στίχοι της Γιούλας Γεωργίου. Η πρώτη εκτέλεση περιλαμβάνεται στο δίσκο του Αντώνη Ρέμου «Καιρός… Να Πάμε Παρακάτω», που κυκλοφόρησε το 1998.

5: Ο πραγματικός τίτλος του τραγουδιού είναι «Θα ‘Θελα Να ‘Σουν Εδώ». Η μουσική είναι του Αντώνη Βαρδή και οι στίχοι του Σαράντη Αλιβιζάτου. Περιλαμβάνεται στο δίσκο του Αντώνη Βαρδή «Στην Ελλάς Του 2000», που κυκλοφόρησε το 1995.

6: Πρόκειται για το τραγούδι «Πάνω Απ’ Όλα» που ερμηνεύει ο Μύρωνας Στρατής. Η μουσική είναι του Μύρωνα Στρατή και οι στίχοι της Βίκυς Γεροθόδωρου (σύζυγος του βετεράνου ποδοσφαιριστή Δημήτρη Σαραβάκου). Περιλαμβάνεται στο ομώνυμο single που κυκλοφόρησε το 2009.

 

Θα πήγαινα στο X-Factor αλλά, δεν θα με παίρνανε επειδή δεν είμαι ιντριγκαδόρος. Τα παιδιά του X-Factor γίνονται ένα καταναλωτικό προϊόν, και μετά κλωτσιά και έξω.

 

Απ’ τα δικά σου τραγούδια, υπάρχει κάποιο που το αγαπούσες πάρα πολύ αλλά να μην πέρασε στο κοινό;

Είναι 2-3 τραγούδια που τα πίστευα και δεν μπόρεσαν να βγουν στην επιφάνεια γιατί έκλεψε τη δόξα κάποιο άλλο. Ένα που μου ‘ρχεται τώρα είναι το «Μονάχα Την Ψυχή Σου», το οποίο έδωσε και τον τίτλο στον τέταρτο προσωπικό μου δίσκο (1996). Τους στίχους του τραγουδιού έγραψε η Ναταλία Γερμανού. Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ ωραίο τραγούδι και είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό.

Το τραγουδάς στις ζωντανές σου εμφανίσεις;

Όχι! Το τραγούδι το γνωρίζουν πολλοί δεδομένου ότι εκείνος ο δίσκος πούλησε κοντά 50.000 αντίτυπα, σχεδόν πλατινένιος δηλαδή, αλλά υπάρχει άλλο πρόβλημα ξέρεις. Έχω κάνει 38 video-clips, δηλαδή έχω 38 πασίγνωστα τραγούδια-επιτυχίες και μερικά ακόμα που έγιναν επιτυχίες αλλά δεν γυρίστηκαν σε video-clip, όπως το «Έρωτα, Έρωτά Μου» που είπαμε με την Καίτη Γαρμπή, το «Άλλα Φαντάστηκα» του Φοίβου κ.α. Βέβαια δεν λέω και τα 38 τραγούδια, γιατί αν τα υπολογίσεις επί 3 λεπτά το καθένα βγαίνουν 2 ώρες non-stop μόνο με δικά μου τραγούδια ενώ υπάρχει και άλλος καλλιτέχνης που πρέπει να τραγουδήσει. Οπότε διαλέγω τις πιο μεγάλες επιτυχίες μου και κάποιες άλλες τις περνάω εν είδει ποτ-πουρί. Έχω κι ένα άλλο τραγούδι στο δίσκο «Μονάχα Την Ψυχή Σου», το «Ο Βασιλιάς Που Αγαπάει» που είναι εκπληκτικής γραφής. Οι στίχοι είναι του Γιάννη Δόξα και καταγράφεται ο πόνος μιας γυναίκας. Είναι ένα εκπληκτικό κομμάτι, βασισμένο σε ιταλικό τραγούδι (το «Donna Con Te» της Anna Oxa), και είμαι πολύ περήφανος που το είπα. Αλλά τελικά ήταν άλλα που ξεχώρισαν. Είχα το «Αγάπη Καλοκαιρινή», το «Όσες Φορές» κ.α. Ήταν περίπου 5 τραγούδια που ξεχώρισαν.

Υπάρχει τραγούδι σου που έγινε επιτυχία χωρίς να το περιμένεις;

Ναι, το «Αγάπη Καλοκαιρινή»! Ενώ εμείς είχαμε βγάλει σαν single το τραγούδι «Ξύλινα Σπαθιά», ένα σοβαρό pop τραγούδι που το γυρίσαμε και σε video-clip, όλα τα ραδιόφωνα παίζανε το «Αγάπη Καλοκαιρινή»! Εγώ δεν το περίμενα γιατί το θεωρούσα πιο γλυκανάλατο και πιο ελαφρύ. Δεν το υπολόγιζα στην αρχή και έγινε μεγάλη επιτυχία εντελώς από μόνο του, χωρίς τίποτα!

Θα σου πω τίτλους από τρία τραγούδια σου που έγιναν επιτυχίες και θα ήθελα να μας πεις μια σύντομη ιστορία γύρω από το τραγούδι. Ξεκινάω με το «Όχι, Όχι Το Μωρό Μου».

Στο «Όχι, Όχι Το Μωρό Μου» έχω γράψει τη μουσική και μάλιστα η εισαγωγή του τραγουδιού, αυτό το μελωδικό intro, έχει προκύψει από μία μελωδία που είχα γράψει για άλλο κομμάτι σε άλλο ρυθμό και κατά λάθος το έβαλα να παίξει στο computer στο ρυθμό του «Όχι, Όχι Το Μωρό Μου». Όταν το άκουσα μου άρεσε και το κράτησα. Γι’ αυτό και η μελωδία της εισαγωγής δεν θυμίζει καθόλου το τραγούδι εκτός από το γεγονός ότι έβαλα τις συγχορδίες του ρεφρέν. Τη μουσική την έπαιξα στο synthesizer, στον ήχο του ακορντεόν, και την πήγα στη Sony όπου είχα αρχίσει να συνεργάζομαι με τον Γιάννη Δόξα, που γράφει πάρα πολύ ωραίους στίχους. Του ζήτησα να δοκιμάσει να γράψει στίχους στη μουσική μου και τελικά μου έφερε το «Όχι, Όχι Το Μωρό Μου». Το λάτρεψα! Μόλις το είδα, είπα «Ουάου!». Είδα τις εικόνες αυτές με το σταυρό, τις πριγκίπισσες, βασιλιάδες, παιδιά, όνειρα και δράκους, και έπαθα πλάκα. Ήταν εκπληκτικό στιχουργικό δώρο.

Γράφεις πρώτα τη μουσική και μετά μπαίνουν οι στίχοι;

Κοίτα, εμένα το φόρτε μου είναι η μουσική και μετά ο στίχος. Αλλά σε πολλά τραγούδια που έχουν γίνει επιτυχίες έχω γράψει και τα δύο, π.χ. «Φύγε απ’ τη ζωή μου, είσαι η καταστροφή μου», «Γιορτάζω» και πολλά άλλα. Συνήθως γράφω πρώτα τη μουσική αλλά έχει τύχει να γράψω και πρώτα τον στίχο. Πολλές φορές έχει τύχει να τα γράψω και ταυτόχρονα. Ας πούμε, το «Φύγε απ’ τη ζωή μου, είσαι η καταστροφή μου» το έβγαλα τραγουδώντας μέσα στο αυτοκίνητο, την εποχή που έγραφα τον πρώτο μου προσωπικό δίσκο.

Είχε συμβεί κανένα γεγονός και σ’ έκανε να το τραγουδήσεις αυθόρμητα;

Όχι, ήρθε από μόνο του!

http://www.youtube.com/watch?v=QpWNOtVsupc

Το τραγούδι «Το Νου Σου Κύριε Οδηγέ»;

Αυτό απ’ ότι ξέρεις είναι από ιταλικό τραγούδι, το «La Solitudine» (Η μοναξιά) της Laura Pausini, το οποίο είχε κερδίσει στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο το 1993. Όταν το άκουσα για πρώτη φορά μου άρεσε πάρα πολύ. Εκείνο τον καιρό η Ναταλία Γερμανού μέσω της δουλειάς της εξασφάλιζε πολλά CD, και μία μέρα έφερε το single του τραγουδιού στο σπίτι. Εγώ φυσικά ξετρελάθηκα και σκέφτηκα να κάνω το τραγούδι στα ελληνικά, οπότε απευθύνθηκα –σε ποιον άλλον- στον Γιάννη Δόξα. Ο Γιάννης το άκουσε το τραγούδι, του άρεσε, και μου είπε πως θα προσπαθήσει να γράψει στίχους. Μία μέρα, λοιπόν, λαμβάνω με φαξ τους στίχους με την επικεφαλίδα «Το Νου Σου Κύριε Οδηγέ». Χωρίς να τους διαβάσω πήρα το single, το οποίο μάλιστα περιείχε και μία instrumental εκτέλεση, κι έτσι ξεκίνησα να τραγουδάω απευθείας τους στίχους πάνω στη μουσική. Όταν, όμως, έφτασα στο στίχο που λέει «Σαββατοκύριακο στο Luna Park μαζί με τα παιδιά, να με ρωτάνε αν την αγαπάω ακόμα την μαμά» με πήραν τα κλάματα. Συγκινήθηκα πολύ, παρά το γεγονός ότι δεν είχα βιώσει καμία τέτοια εμπειρία. Για μένα ήταν κάτι συγκλονιστικό. Οι στίχοι του Γιάννη Δόξα είναι ίσως από τους καλύτερους που έχουν γραφτεί ποτέ.

Το «Κάποιο Καλοκαίρι»;

Το τραγούδι αυτό δεν το έγραψα εγώ. Το έγραψε ο Φοίβος σε στίχους της Ναταλίας Γερμανού, και το είπα εγώ. Ήτανε το 1994. Τον Φοίβο τον γνώριζα πολύ πριν γίνει γνωστός. Μάλιστα θα σου πω και κάτι που πολύ λίγοι το ξέρουν. Το 1992 λοιπόν –τόσο παλιά- στο video-clip του τραγουδιού «Φεύγω», ένα ασπρόμαυρο κλιπ που είχα κάνει και όπου εμφανίζεται η Ναταλία Γερμανού ως μπαργούμαν, εμφανίζεται και ο Φοίβος! Ήταν αυτός που έπαιζε drums!

http://www.youtube.com/watch?v=HEU5x9IwHAM

Αν δεν ήσουν μουσικός/τραγουδιστής τι επάγγελμα θα ήθελες να κάνεις;

Θα ήθελα να ήμουν σκηνοθέτης κινηματογραφικών ταινιών ή φωτογράφος.

Ποιες είναι οι αγαπημένες σου ταινίες;

Είμαι ένας φανατικός σινεφίλ (με μέσο όρο θέασης ταινιών περίπου  5 την εβδομάδα, στο σινεμά ή DVD στο σπίτι) αλλά και ξένων καλών σειρών (Lost, Prison Break, Flash Forward, κ.λπ.) που μου είναι αδύνατον να σου πω. Η απάντηση έχει τουλάχιστον 100 ταινίες διαφόρων ειδών και εποχών για να πω ότι με εκφράζει κάπως!

Τέλος, τί αποκόμισες ως εμπειρία ή στάση ζωής στα 3 χρόνια που ήσουν πρόεδρος στο ”Χαμόγελο του Παιδιού”;

Όσον αφορά το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι λίγες οι λέξεις για να εκφραστώ. Δεν είναι τα 3 χρόνια. Είμαι ιδρυτικό μέλος και παραμένω ακόμα στο Δ.Σ. του Συλλόγου και θα είμαι πάντα δίπλα του. Είμαι πολύ περήφανος που έβαλα κι εγώ ένα λιθαράκι κι έτσι μια ιδέα ενός πονεμένου αλλά σοφού και φιλεύσπλαχνου παιδιού έγινε, από παιδικό όραμα, ένας τεράστιος σύλλογος με τεράστιο έργο και προσφορά στην ελληνική κοινωνία.

Θάνο, εκ μέρους του tralala σ’ ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη.

Εγώ σ’ ευχαριστώ και σε προσκαλώ να έρθεις να μας δεις στο Ghost House!

Πράγματι, δύο εβδομάδες αργότερα τον ξαναείδα για να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι τον χαμό που γίνεται στο μαγαζί. Ο Θάνος Καλλίρης πλαισιωμένος από μία υπέροχη μπάντα απογειώνει τα τραγούδια του αλλά και μας τραγουδάει από το «Lady (Hear Me Tonight)» των Modjo μέχρι το «My Way» του Frank Sinatra και από το «Love Is Gone» του David Guetta μέχρι το «Should I Stay Or Should I Go» των Clash, ενώ για την εισαγωγή του «Αγαπούλα Μου Γεια» επιλέγει ένα medley από το «Kashmir» των Led Zeppelin και το «Owner Of A Lonely Heart» των Yes! Αν αξίζει να πάτε; Αναμφίβολα ναι! Και με το παραπάνω. Γιατί εκτός από τις επιτυχίες του Θάνου Καλλίρη και του Μιχάλη Ρακιντζή θα ακούσετε live τραγούδια όπως τα (πάρτε βαθιά ανάσα):

«A View To A Kill» (Duran Duran), «I Kissed A Girl» (Katy Perry), «Hold the Line» (Toto), «Sweet Dreams» (Eurythmics), «Relax» (Frankie Goes To Hollywood), «Fighter» (Christina Aguilera), «Beat It» (Michael Jackson), «Jump» (Van Halen), «Here I Go Again» (Whitesnake), «Living On A Prayer» (Bon Jovi) και πολλά άλλα!


Tralala Social Media