Βιογραφία | Σταμάτης Σπανουδάκης

11/12/2017, 14:13 | Συντάκτης: Ελένη Κεφαλληνού

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 11 Δεκεμβρίου του 1948!

Από πολύ μικρή ηλικία, η μουσική έγινε το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής του. Αρχικά, στα παιδικά του χρόνια, μελέτησε κλασική μουσική (κιθάρα και θεωρία), με τον Χαράλαμπο Εκμεκτσόγλου.

Κατόπιν, ως έφηβος, τη δεκαετία του ‘60 και του ’70, έπαιζε μπάσο και πλήκτρα σε διάφορα συγκροτήματα στην Αθήνα, το Παρίσι και τέλος το Λονδίνο, όπου έζησε για αρκετά χρόνια και ηχογράφησε τους πρώτους του δίσκους.

Στη συνέχεια, η κλασική μουσική τον κέρδισε και πάλι, οπότε αποφάσισε να επιστρέψει στις σπουδές του και να μελετήσει σύνθεση, αρχικά στο Wurzburg της Γερμανίας με καθηγητή τον Bertold Hummel, και στη συνέχεια πίσω στην Αθήνα με καθηγητή τον Κωνσταντίνο Κυδωνιάτη…!

Ήταν τότε που γοητεύτηκε από την τρίτη του αγάπη, τη βυζαντινή μουσική, η οποία τον οδήγησε στο ελληνικό τραγούδι και την ορχηστρική μουσική. Από τότε προσπαθεί ενσυνείδητα να συνταιριάξει στη μουσική του τις τρεις του επιρροές (το ροκ, την κλασική και τη βυζαντινή μουσική).

Έχει γράψει μεγάλο αριθμό τραγουδιών (μουσική-στίχοι) για τους περισσότερους σύγχρονους μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές. Έχει επίσης συνθέσει μουσική για πολλές επιτυχημένες κινηματογραφικές ταινίες στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ιταλία, καθώς επίσης και μουσική για το θέατρο και την τηλεόραση.

Μέχρι σήμερα έχει ηχογραφήσει περισσότερα από πενήντα άλμπουμ. Από το 1995, έχει επικεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά στην οργανική μουσική, αντλώντας τα θέματά του από την ιστορία της Ελλάδας και τον Χριστιανισμό.

Η μουσική του αυτή έχει σημειώσει πρωτόγνωρη εμπορική επιτυχία και όλοι του οι δίσκοι έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι, με ελάχιστη διαφήμιση και πολύ σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις…

Ο Σταμάτης ζει σε ένα ήσυχο προάστιο της Αθήνας, μαζί με τη γυναίκα του Ντόρη και τα τέσσερα σκυλιά τους. Διαθέτει δικό του στούντιο, όπου ηχογραφεί τη μουσική του, όντας ο ίδιος συνθέτης, ενορχηστρωτής, παραγωγός, εκτελεστής, αλλά και ηχολήπτης τού έργου του!

 

 

 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=lIjW3L5u46c http://www.youtube.com/watch?v=g1NmpOkewEE

Δισκογραφία:

(1982) Κύριε των δυνάμεων

(1982) Άγγελος

(1983) Μέρα οργής

(1984) Εδώ κάτι συμβαίνει

(1984) Ξαφνικός έρωτας

(1985)  7 Παρακλήσεις

(1985) Πέτρινα χρόνια

(1986) Κοντραμπάντο

(1987) Απουσίες

(1988) Και μπήκαμε στα χρόνια

(1989) Δύο βήματα απ’ την άμμο

(1989) Τανιράμα

(1990) Ημέρα Τρίτη

(1990) Το δίλημμα

(1991) Είμαι καλά ευχαριστώ

(1992) Επαφή

(1994) Τα χρώματα της ίριδος/Προμηθέας σε δεύτερο πρόσωπο/Marah Atha

(1994) Η στιγμή που περνάει και χάνεται-Χωρίς λόγια

(1995) Είμαι ζωντανός επειδή σε αγάπησα-Χωρίς λόγια 2

(1996) Το δάκρυ του Ιωάννη

(1998) Μπροστά στον κόσμο

(1998) Όλα είναι δρόμος

(1998) Μαρμαρωμένος βασιλιάς

(1999) – Χίλια εννιακόσια ενενήντα εννέα (1999) – Αλέξανδρος (2000) – Κόκκινο πράσινο κίτρινο (2000) – Χωρίς Λόγια ΝΟ 3 (2001) – Για την Σμύρνη (2002) – Και το ‘ξερες cd1 & 2 (2003) – Κομμάτι απ’ την ψυχή μου (2004) – Κινηματογραφικά 1 (2004) – Νύφες (2005) – Πάπι Ταμ (2006) – Live at the Royal Albert Hall (2007) – Η μουσική της ζωής μου

Πηγές:

www.stamatisspanoudakis.gr

www.musiccorner.gr

Επιμέλεια-Προσαρμογή: Χριστίνα Κωσταβάρα, Ελένη Κεφαλληνού

 

Από πολύ μικρή ηλικία, η μουσική έγινε το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής του. Αρχικά, στα παιδικά του χρόνια, μελέτησε κλασική μουσική (κιθάρα και θεωρία), με τον Χαράλαμπο Εκμεκτσόγλου.

Κατόπιν, ως έφηβος, τη δεκαετία του ‘60 και του ’70, έπαιζε μπάσο και πλήκτρα σε διάφορα συγκροτήματα στην Αθήνα, το Παρίσι και τέλος το Λονδίνο, όπου έζησε για αρκετά χρόνια και ηχογράφησε τους πρώτους του δίσκους.

Στη συνέχεια, η κλασική μουσική τον κέρδισε και πάλι, οπότε αποφάσισε να επιστρέψει στις σπουδές του και να μελετήσει σύνθεση, αρχικά στο Wurzburg της Γερμανίας με καθηγητή τον Bertold Hummel, και στη συνέχεια πίσω στην Αθήνα με καθηγητή τον Κωνσταντίνο Κυδωνιάτη…!

Ήταν τότε που γοητεύτηκε από την τρίτη του αγάπη, τη βυζαντινή μουσική, η οποία τον οδήγησε στο ελληνικό τραγούδι και την ορχηστρική μουσική. Από τότε προσπαθεί ενσυνείδητα να συνταιριάξει στη μουσική του τις τρεις του επιρροές (το ροκ, την κλασική και τη βυζαντινή μουσική).

Έχει γράψει μεγάλο αριθμό τραγουδιών (μουσική-στίχοι) για τους περισσότερους σύγχρονους μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές. Έχει επίσης συνθέσει μουσική για πολλές επιτυχημένες κινηματογραφικές ταινίες στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ιταλία, καθώς επίσης και μουσική για το θέατρο και την τηλεόραση.

Μέχρι σήμερα έχει ηχογραφήσει περισσότερα από πενήντα άλμπουμ. Από το 1995, έχει επικεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά στην οργανική μουσική, αντλώντας τα θέματά του από την ιστορία της Ελλάδας και τον Χριστιανισμό.

Η μουσική του αυτή έχει σημειώσει πρωτόγνωρη εμπορική επιτυχία και όλοι του οι δίσκοι έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι, με ελάχιστη διαφήμιση και πολύ σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις…

Ο Σταμάτης ζει σε ένα ήσυχο προάστιο της Αθήνας, μαζί με τη γυναίκα του Ντόρη και τα τέσσερα σκυλιά τους. Διαθέτει δικό του στούντιο, όπου ηχογραφεί τη μουσική του, όντας ο ίδιος συνθέτης, ενορχηστρωτής, παραγωγός, εκτελεστής, αλλά και ηχολήπτης τού έργου του!

 

 

 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=lIjW3L5u46c http://www.youtube.com/watch?v=g1NmpOkewEE

Δισκογραφία:

(1982) Κύριε των δυνάμεων

(1982) Άγγελος

(1983) Μέρα οργής

(1984) Εδώ κάτι συμβαίνει

(1984) Ξαφνικός έρωτας

(1985)  7 Παρακλήσεις

(1985) Πέτρινα χρόνια

(1986) Κοντραμπάντο

(1987) Απουσίες

(1988) Και μπήκαμε στα χρόνια

(1989) Δύο βήματα απ’ την άμμο

(1989) Τανιράμα

(1990) Ημέρα Τρίτη

(1990) Το δίλημμα

(1991) Είμαι καλά ευχαριστώ

(1992) Επαφή

(1994) Τα χρώματα της ίριδος/Προμηθέας σε δεύτερο πρόσωπο/Marah Atha

(1994) Η στιγμή που περνάει και χάνεται-Χωρίς λόγια

(1995) Είμαι ζωντανός επειδή σε αγάπησα-Χωρίς λόγια 2

(1996) Το δάκρυ του Ιωάννη

(1998) Μπροστά στον κόσμο

(1998) Όλα είναι δρόμος

(1998) Μαρμαρωμένος βασιλιάς

(1999) – Χίλια εννιακόσια ενενήντα εννέα (1999) – Αλέξανδρος (2000) – Κόκκινο πράσινο κίτρινο (2000) – Χωρίς Λόγια ΝΟ 3 (2001) – Για την Σμύρνη (2002) – Και το ‘ξερες cd1 & 2 (2003) – Κομμάτι απ’ την ψυχή μου (2004) – Κινηματογραφικά 1 (2004) – Νύφες (2005) – Πάπι Ταμ (2006) – Live at the Royal Albert Hall (2007) – Η μουσική της ζωής μου

Πηγές:

www.stamatisspanoudakis.gr

www.musiccorner.gr

Επιμέλεια-Προσαρμογή: Χριστίνα Κωσταβάρα, Ελένη Κεφαλληνού

 


Tralala Social Media