Συνέντευξη | Ρένα Μόρφη: «Μέσα από τη Σούλη Ανατολή εκφράζω κάτι πολύ προσωπικό και διαφορετικό!»

20/02/2017, 16:48 | Συντάκτης: Αθανασία Βογιάρη

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες αλλά και παρουσίες στην Ελληνική Μουσική έχει την τιμή να φιλοξενεί το tralala.gr!

Ειλικρινής, ταλαντούχα και καθ’όλα σαγηνευτική η Ρένα Μόρφη μας αποκαλύπτεται για πρώτη φορά και δεν μπορούμε παρά να την απολαύσουμε. 

Τη γνωρίσαμε πλάι στον Φοίβο Δεληβοριά και στη συνέχεια έγινε αναπόσπαστο κομμάτι των πολυαγαπημένων του κοινού, Imam Baildi. Παρά τις μεγάλες επιτυχίες και την αγάπη του κόσμου, η Ρένα Μόρφη δεν επαναπαύεται, μπλέκεται συνεχώς σε νέα και πιο βαθιά μουσικά μονοπάτια και επιθυμεί να παρουσιάζει ολοκληρωμένα concepts, άρτια από κάθε άποψη. 

Κάπως έτσι γεννήθηκε και η «Σούλη Ανατολή», το καλλιτεχνικό της alter ego που μερικούς μήνες πριν κυκλοφόρησε μάλιστα και τον πρώτο προσωπικό του δίσκο. Η πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα κίνηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και η… πανεποχιακή Σούλη, η “ζαργάνα του Παγασητικού” κέρδισε επάξια μια θέση στην καρδιά μας! Απρόσμενα μουσικά παντρέματα, καινούρια τραγούδια αλλά και διασκευές σε αγαπημένα κομμάτια μας προσφέρουν ταξίδια στο παρελθόν αλλά και το παρόν. Τι άλλο να περιμένουμε από τη Ρένα ή μάλλον… τη Σούλη; Θα το μάθουμε στο εγγύς μέλλον και ανυπομονούμε γι’ αυτό.

Με αφορμή τις εμφανίσεις της Ρένας στο “Σταυρό του Νότου”, η δημοσιογράφος του tralala.gr, Αθανασία Βογιάρη, είχε την ευκαιρία να τη γνωρίσει λίγο καλύτερα και να έρθει σε επαφή με τον εξαιρετικά ενδιαφέροντα κόσμο της!

 

rena_morfi1

Καλησπέρα Ρένα, το tralala.gr είναι ιδιαιτέρως χαρούμενο που σε φιλοξενεί στις σελίδες του. Σε τι φάση σε βρίσκουμε αυτή την περίοδο;
Αυτή την περίοδο ετοιμάζω την παράσταση μου στον Σταυρό του Νότου όπου θα εμφανιστούμε δύο βραδιές, 21 Φεβρουαρίου και 21 Μαρτίου. Παράλληλα, με τους Imam Baildi βρισκόμαστε σε περιοδεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος ενώ ετοιμάζουμε τον καινούργιο μας δίσκο.
Θα ήθελα να πάρουμε τα πράγματα λιγάκι από την αρχή και να μου πεις ποια ήταν τα πρώτα σου ερεθίσματα όσον αφορά τη μουσική. Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι μαζί της;
Από πολύ μικρή προσπαθούσα να διασκεδάσω τον εαυτό μου και τον κόσμο μέσω του τραγουδιού. Δεν έχει υπάρξει στιγμή της ζωής μου που να βρίσκομαι έξω από μουσικές αναζητήσεις. Ωστόσο το πως τελικά κατάφερα να ασχοληθώ επαγγελματικά, έγινε μάλλον τυχαία -σχεδόν μοιραία- αφού μου συνέβη σε μια εποχή που δεν το επεδίωκα με κάποιο τρόπο.
Διαβάζω ότι έχεις τελειώσει το Ιστορικό Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πώς, λοιπόν, μεταπήδησες και αφιερώθηκες στη μουσική;
Με γοητεύει ό,τι έχει να κάνει με την αποκωδικοποίηση της ανθρώπινης ψυχής και η ιστορία σχετίζεται άμεσα με αυτό, προσπαθεί δηλαδή να καταλάβει τον άνθρωπο μέσα από το παρελθόν του. Η μουσική από την άλλη θέλει να καταγράψει τα συναισθήματα και τα βιώματα και λειτουργεί και η ίδια σαν παρακαταθήκη αυτών. Υπάρχει λοιπόν κάποια σύνδεση και σίγουρα η σχέση μου με την ιστορία δε μπορεί να μη με κάνει να αγαπώ και να αναζητώ παλιά τραγούδια που με εμπνέουν για κάτι νέο.
Σε πρωτογνωρίσαμε στο πλευρό του Φοίβου Δεληβοριά, ενώ λίγο μετά ανέλαβες χρέη front woman των Imam Baildi. Πώς προέκυψαν και τι έχεις αποκομίσει από αυτές τις συνεργασίες;
Νιώθω τυχερή που συναντήθηκα εξαρχής με ανθρώπους που μοιραζόμαστε παρόμοια αισθητική και αντίληψη για την μουσική. Στο πλευρό του Φοίβου Δεληβοριά έμαθα πάρα πολλά και ακόμη μαθαίνω, καθώς η συνεργασία μας ουσιαστικά δεν διακόπηκε ποτέ. Συμμετείχε ουσιαστικά στον δίσκο «Σούλη Ανατολή» χαρίζοντας μου τέσσερα υπέροχα τραγούδια, κάτι που με κάνει πολύ περήφανη, αφού είναι η πρώτη και μοναδική φορά που γράφει για άλλον καλλιτέχνη. Η συνεργασία μου με τους Imam Baildi ήταν ένας ακαριαίος γάμος που πέτυχε όσο τίποτα άλλο! Δέσαμε από την πρώτη στιγμή που ανέβηκα μαζί τους στην σκηνή, χωρίς πρόβα, σαν να ήταν κάτι απολύτως φυσικό και επόμενο. Αυτή η χημεία μου με όλο το συγκρότημα διέγραψε για μένα μια συναρπαστική πορεία που παραμένει δημιουργική και ανοδική κάθε μέρα.
Με τους Imam Baildi έχετε γνωρίσει τεράστια επιτυχία με εμφανίσεις εντός κι εκτός Ελλάδας αλλά και πολύ σημαντικές κυκλοφορίες. Μίλησε μου για τις εμπειρίες σου με το συγκρότημα όλα αυτά τα χρόνια!
Είναι τόσες πολλές οι δυνατές στιγμές που έχουμε ζήσει εντός και εκτός Ελλάδος που θα είναι άδικο να ξεχωρίσω κάποια. Σίγουρα οι περιοδείες μας στο εξωτερικό με γεμίζουν με εμπειρίες που δύσκολα μπορούν να αντικατασταθούν kαι με ωριμάζουν με ένα μοναδικό τρόπο ως performer αφού καλούμαι να μεταδώσω τη μαγεία της ελληνικής μουσικής σε ένα κοινό που δεν καταλαβαίνει την γλώσσα. Η αγάπη ωστόσο που παίρνουμε -όπου κι αν εμφανιστούμε- είναι ιδιαίτερα συγκινητική και είναι ό,τι πιο εποικοδομητικό μπορεί κανείς να αποκομίσει από τέτοιες στιγμές.

Θέλω να σε πάω και στο κεφάλαιο «Σούλη Ανατολή», είναι το καλλιτεχνικό στου alter ego, όπως έχει δηλώσει. Ποια είναι λοιπόν αυτή η ιδιαίτερη περσόνα και πόσο μοιάζει με τη Ρένα;
«Σούλη Ανατολή» είναι ο τίτλος του προσωπικού μου δίσκου. Θέλησα παρουσιάσω μια ολοκληρωμένη σύλληψη στα πλαίσια μιας διαφορετικής περσόνας γιατί ως Ρένα είμαι αναπόσπαστο μέλος των Imam Baildi, ενώ μέσα απ’ τη Σούλη εκφράζω κάτι πολύ προσωπικό και διαφορετικό. Αυτό ήταν η αγάπη μου για τον λαϊκό ήχο σε συνδυασμό με λάτιν επιρροές. Φυσικά πρωταρχικό ρόλο στο να καταφέρω κάτι τέτοιο έπαιξε η γνωριμία μου με τον Δημήτρη Μπακογιάννη, έναν υπερταλαντούχο νέο τραγουδοποιό, που μαζί με τον Φοίβο Δεληβοριά υπογράφουν κατά κύριο λόγο τον δίσκο.
Ήταν ρίσκο να πάρεις την απόφαση να παρουσιάσεις κάτι τόσο διαφορετικό και πρωτοποριακό για τα ελληνικά μουσικά δρώμενα;
Σ’ αυτό τον δίσκο θέλησα να φιλτράρω όλες μου τις επιρροές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή, την οποία ανέλαβαν οι Imam Baildi. Ο Ορέστης Φαληρέας κατάφερε να απομονώσει τα γοητευτικότερα στοιχεία απ’ τις μουσικές αναφορές μου και να τα συμπτύξει σε δέκα τραγούδια, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό άκουσμα με βασικό κίνητρο την προσωπική αισθητική. Δεν μπορώ να πω ότι το είδα ποτέ σαν ρίσκο γιατί είναι απλά ο τρόπος που σκέφτομαι. Όλοι οι συντελεστές, απ’ τον παραγωγό και τους συνθέτες μέχρι τους μουσικούς, κατάφεραν ακριβώς αυτό. Είναι πραγματική ευλογία που βρίσκομαι με ανθρώπους που μπορούν ξεδιπλώσουν το ταλέντο και την τέχνη τους, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα ένα κοινό όραμα.

rena_morfi2
Η Σούλη Ανατολή κυκλοφόρησε και το πρώτο της album τον περασμένο Μάιο. Τι προσδοκίες είχες από αυτή την κυκλοφορία; Επιτεύχθηκαν;
Ναι επιτεύχθηκαν. Δεν πρόλαβα τις εποχές που οι δίσκοι έκαναν μεγάλες πωλήσεις και μπορούσες να καταλάβεις την απήχηση της δουλειάς σου. Ωστόσο οι κριτικές που έχει πάρει ο δίσκος από τον κόσμο ως τώρα είναι πολύ θετικές και ήδη τον χαρακτηρίζουν κλασικό και συλλεκτικό. Εμένα μου φτάνει και μου περισσεύει για να ξέρω ότι έκανα κάτι που είχε νόημα!
Εκτός από καινούρια τραγούδια, το album περιέχει και τρεις διασκευές. Σε άγχωσε καθόλου το γεγονός πως έπρεπε να ξανασυστήσεις στον κόσμο με τη δική σου πινελιά τραγούδια που ήδη ξέρει και αγαπά;
Όχι καθόλου. Είμαι πολύ συνηθισμένη από τους Imam Baildi να ερμηνεύω ήδη αγαπημένα κομμάτια. Στον προσωπικό μου δίσκο μάλιστα έχω επιλέξει δικά μου αγαπημένα που δεν είναι γνωστά, στη δίκη μου γενιά τουλάχιστον. Κάποιοι τα έχουν χαρακτηρίσει ως πιο underground λαϊκά. Μακάρι να επανασυστηθούν λοιπόν. Η σύγκριση με τις πρωτότυπες ερμηνείες δε με αφορούσε ποτέ, ούτε με άγχωσε. Δεν το είδα ποτέ σαν διαγωνισμό.
Τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε μελλοντικά από τη Σούλη Ανατολή;
Ήδη έχω καινούριος ιδέες και υλικό για επόμενα δισκογραφικά βήματα, η Σούλη έχει μέλλον λοιπόν! Βέβαια κανείς δε ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον. Όσο σίγουρη και να είμαι τώρα, δε θα ήθελα να δεσμευτώ καλλιτεχνικά για το αν θα κρατήσω τον ίδιο τίτλο και κατ’ επέκταση την περσόνα. Αυτό θα το δείξουν οι περιστάσεις και το τι θα θέλω να εκφράσω τη συγκεκριμένη στιγμή.

Η ύπαρξη της Σούλη θα σου επιτρέψει να συνεχίσεις την πορεία σου με τους Imam Baildi;
Η δημιουργία αυτού του δίσκου μας έδεσε ακόμη περισσότερο με τους Imam Baildi, αφού ανέλαβαν την παραγωγή. Νιώθω πολύ δημιουργική μέσα στο συγκρότημα σε ένα παράλληλο επίπεδο με την Σούλη και είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει αυτή η ελευθερία.
Πηγαίνοντας σε κάτι άλλο, θα ήθελα να ακούσω την άποψη σου σχετικά με την ελληνική μουσική σήμερα. Τι σου αρέσει σε αυτή και τι όχι;
Μου αρέσει το γεγονός ότι έχουν γίνει πιο ειλικρινείς οι προθέσεις των δημιουργών. Και σ’ αυτό έχει βοηθήσει η κρίση, αφού όσοι ασχολούνται με την μουσική πλέον το κάνουν με πολλές θυσίες και προσπάθεια γιατί πραγματικά το λέει η ψυχή τους και κάτι θέλουν να επικοινωνήσουν. Επίσης μου αρέσει πολύ που πλέον ο κόσμος μαθαίνει να αγαπά και να ακολουθεί διαφορετικά είδη μουσικής βάζοντας λιγότερα όρια και ταμπέλες απ’ ότι στο παρελθόν. Υπάρχει απενοχοποίηση επιτέλους.

rena_morfi3
Ετοιμάζεις, όπως μας είπες, εμφανίσεις στο Σταυρό του Νότου τις Τρίτες 21/2 και 21/3. Τι θα δούμε εκεί; Θα είσαι περισσότερο Ρένα ή Σούλη;
Στην παράσταση που ετοιμάζουμε για τον Σταυρό του Νότου θα παρουσιάσουμε τα τραγούδια του δίσκου μου, αλλά και αγαπημένα κλασικά λαϊκά τραγούδια των δεκαετιών του ‘60 και του ‘70 διασκευασμένα με παραδοσιακούς λάτιν ρυθμούς όπως cumbia, bachata και salsa. Ένα μουσικό πάντρεμα που ενώ χιλιομετρικά φαίνεται μακρινό, το άκουσμα του είναι οικείο λες και ήταν έτσι από πάντα. Μαζί μου έχω τους συντελεστές του δίσκου, τον Λάμπη Κουντουρόγιαννης στην κιθάρα -ο οποίος μου έχει χαρίσει επίσης ένα τραγούδι-, τον Δημήτρη Μπακογιάννη στην κλασική κιθάρα, τον Ορέστη Μπενέκα στην Φαρφίσα και τους Άγγελο Πολύχρονου και Carlos Menendez στα κρουστά. Πρόκειται για ένα εκρηκτικό πρόγραμμα όχι μόνο για όσους αγαπούν το λαϊκό τραγούδι αλλά και για όσους το μισούν, αφού θα δουν μια πολύ διαφορετική πλευρά του… που ίσως να μην είχαν φανταστεί.
Τι άλλα σχέδια υπάρχουν στο προσεχές μέλλον και για τη Σούλη αλλά και για τους Imam Baildi;
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε περιοδεία με τους Imam Baildi σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας καθώς ετοιμάζουμε το επετειακό μας album. Παράλληλα ετοιμάζουμε την πέμπτη μας ευρωπαϊκή περιοδεία για το φθινόπωρο, ενώ με την Σούλη θα συνεχίσουμε κάποιες επιλεγμένες εμφανίσεις στην Αθήνα αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Κλείνοντας, πες μου που μπορεί να ενημερώνεται κανείς για τα επόμενά σου βήματα!
Στο facebook, στη σελίδα Rena Morfi -Souli Anatoli μπορείτε να μαθαίνετε όλα τα νέα και για τις δυο μας!!

Συνέντευξη στην Αθανασία Βογιάρη

(Visited 5,073 times, 9 visits today)

Ειλικρινής, ταλαντούχα και καθ’όλα σαγηνευτική η Ρένα Μόρφη μας αποκαλύπτεται για πρώτη φορά και δεν μπορούμε παρά να την απολαύσουμε. 

Τη γνωρίσαμε πλάι στον Φοίβο Δεληβοριά και στη συνέχεια έγινε αναπόσπαστο κομμάτι των πολυαγαπημένων του κοινού, Imam Baildi. Παρά τις μεγάλες επιτυχίες και την αγάπη του κόσμου, η Ρένα Μόρφη δεν επαναπαύεται, μπλέκεται συνεχώς σε νέα και πιο βαθιά μουσικά μονοπάτια και επιθυμεί να παρουσιάζει ολοκληρωμένα concepts, άρτια από κάθε άποψη. 

Κάπως έτσι γεννήθηκε και η «Σούλη Ανατολή», το καλλιτεχνικό της alter ego που μερικούς μήνες πριν κυκλοφόρησε μάλιστα και τον πρώτο προσωπικό του δίσκο. Η πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα κίνηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και η… πανεποχιακή Σούλη, η “ζαργάνα του Παγασητικού” κέρδισε επάξια μια θέση στην καρδιά μας! Απρόσμενα μουσικά παντρέματα, καινούρια τραγούδια αλλά και διασκευές σε αγαπημένα κομμάτια μας προσφέρουν ταξίδια στο παρελθόν αλλά και το παρόν. Τι άλλο να περιμένουμε από τη Ρένα ή μάλλον… τη Σούλη; Θα το μάθουμε στο εγγύς μέλλον και ανυπομονούμε γι’ αυτό.

Με αφορμή τις εμφανίσεις της Ρένας στο “Σταυρό του Νότου”, η δημοσιογράφος του tralala.gr, Αθανασία Βογιάρη, είχε την ευκαιρία να τη γνωρίσει λίγο καλύτερα και να έρθει σε επαφή με τον εξαιρετικά ενδιαφέροντα κόσμο της!

 

rena_morfi1

Καλησπέρα Ρένα, το tralala.gr είναι ιδιαιτέρως χαρούμενο που σε φιλοξενεί στις σελίδες του. Σε τι φάση σε βρίσκουμε αυτή την περίοδο;
Αυτή την περίοδο ετοιμάζω την παράσταση μου στον Σταυρό του Νότου όπου θα εμφανιστούμε δύο βραδιές, 21 Φεβρουαρίου και 21 Μαρτίου. Παράλληλα, με τους Imam Baildi βρισκόμαστε σε περιοδεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος ενώ ετοιμάζουμε τον καινούργιο μας δίσκο.
Θα ήθελα να πάρουμε τα πράγματα λιγάκι από την αρχή και να μου πεις ποια ήταν τα πρώτα σου ερεθίσματα όσον αφορά τη μουσική. Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι μαζί της;
Από πολύ μικρή προσπαθούσα να διασκεδάσω τον εαυτό μου και τον κόσμο μέσω του τραγουδιού. Δεν έχει υπάρξει στιγμή της ζωής μου που να βρίσκομαι έξω από μουσικές αναζητήσεις. Ωστόσο το πως τελικά κατάφερα να ασχοληθώ επαγγελματικά, έγινε μάλλον τυχαία -σχεδόν μοιραία- αφού μου συνέβη σε μια εποχή που δεν το επεδίωκα με κάποιο τρόπο.
Διαβάζω ότι έχεις τελειώσει το Ιστορικό Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πώς, λοιπόν, μεταπήδησες και αφιερώθηκες στη μουσική;
Με γοητεύει ό,τι έχει να κάνει με την αποκωδικοποίηση της ανθρώπινης ψυχής και η ιστορία σχετίζεται άμεσα με αυτό, προσπαθεί δηλαδή να καταλάβει τον άνθρωπο μέσα από το παρελθόν του. Η μουσική από την άλλη θέλει να καταγράψει τα συναισθήματα και τα βιώματα και λειτουργεί και η ίδια σαν παρακαταθήκη αυτών. Υπάρχει λοιπόν κάποια σύνδεση και σίγουρα η σχέση μου με την ιστορία δε μπορεί να μη με κάνει να αγαπώ και να αναζητώ παλιά τραγούδια που με εμπνέουν για κάτι νέο.
Σε πρωτογνωρίσαμε στο πλευρό του Φοίβου Δεληβοριά, ενώ λίγο μετά ανέλαβες χρέη front woman των Imam Baildi. Πώς προέκυψαν και τι έχεις αποκομίσει από αυτές τις συνεργασίες;
Νιώθω τυχερή που συναντήθηκα εξαρχής με ανθρώπους που μοιραζόμαστε παρόμοια αισθητική και αντίληψη για την μουσική. Στο πλευρό του Φοίβου Δεληβοριά έμαθα πάρα πολλά και ακόμη μαθαίνω, καθώς η συνεργασία μας ουσιαστικά δεν διακόπηκε ποτέ. Συμμετείχε ουσιαστικά στον δίσκο «Σούλη Ανατολή» χαρίζοντας μου τέσσερα υπέροχα τραγούδια, κάτι που με κάνει πολύ περήφανη, αφού είναι η πρώτη και μοναδική φορά που γράφει για άλλον καλλιτέχνη. Η συνεργασία μου με τους Imam Baildi ήταν ένας ακαριαίος γάμος που πέτυχε όσο τίποτα άλλο! Δέσαμε από την πρώτη στιγμή που ανέβηκα μαζί τους στην σκηνή, χωρίς πρόβα, σαν να ήταν κάτι απολύτως φυσικό και επόμενο. Αυτή η χημεία μου με όλο το συγκρότημα διέγραψε για μένα μια συναρπαστική πορεία που παραμένει δημιουργική και ανοδική κάθε μέρα.
Με τους Imam Baildi έχετε γνωρίσει τεράστια επιτυχία με εμφανίσεις εντός κι εκτός Ελλάδας αλλά και πολύ σημαντικές κυκλοφορίες. Μίλησε μου για τις εμπειρίες σου με το συγκρότημα όλα αυτά τα χρόνια!
Είναι τόσες πολλές οι δυνατές στιγμές που έχουμε ζήσει εντός και εκτός Ελλάδος που θα είναι άδικο να ξεχωρίσω κάποια. Σίγουρα οι περιοδείες μας στο εξωτερικό με γεμίζουν με εμπειρίες που δύσκολα μπορούν να αντικατασταθούν kαι με ωριμάζουν με ένα μοναδικό τρόπο ως performer αφού καλούμαι να μεταδώσω τη μαγεία της ελληνικής μουσικής σε ένα κοινό που δεν καταλαβαίνει την γλώσσα. Η αγάπη ωστόσο που παίρνουμε -όπου κι αν εμφανιστούμε- είναι ιδιαίτερα συγκινητική και είναι ό,τι πιο εποικοδομητικό μπορεί κανείς να αποκομίσει από τέτοιες στιγμές.

Θέλω να σε πάω και στο κεφάλαιο «Σούλη Ανατολή», είναι το καλλιτεχνικό στου alter ego, όπως έχει δηλώσει. Ποια είναι λοιπόν αυτή η ιδιαίτερη περσόνα και πόσο μοιάζει με τη Ρένα;
«Σούλη Ανατολή» είναι ο τίτλος του προσωπικού μου δίσκου. Θέλησα παρουσιάσω μια ολοκληρωμένη σύλληψη στα πλαίσια μιας διαφορετικής περσόνας γιατί ως Ρένα είμαι αναπόσπαστο μέλος των Imam Baildi, ενώ μέσα απ’ τη Σούλη εκφράζω κάτι πολύ προσωπικό και διαφορετικό. Αυτό ήταν η αγάπη μου για τον λαϊκό ήχο σε συνδυασμό με λάτιν επιρροές. Φυσικά πρωταρχικό ρόλο στο να καταφέρω κάτι τέτοιο έπαιξε η γνωριμία μου με τον Δημήτρη Μπακογιάννη, έναν υπερταλαντούχο νέο τραγουδοποιό, που μαζί με τον Φοίβο Δεληβοριά υπογράφουν κατά κύριο λόγο τον δίσκο.
Ήταν ρίσκο να πάρεις την απόφαση να παρουσιάσεις κάτι τόσο διαφορετικό και πρωτοποριακό για τα ελληνικά μουσικά δρώμενα;
Σ’ αυτό τον δίσκο θέλησα να φιλτράρω όλες μου τις επιρροές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή, την οποία ανέλαβαν οι Imam Baildi. Ο Ορέστης Φαληρέας κατάφερε να απομονώσει τα γοητευτικότερα στοιχεία απ’ τις μουσικές αναφορές μου και να τα συμπτύξει σε δέκα τραγούδια, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό άκουσμα με βασικό κίνητρο την προσωπική αισθητική. Δεν μπορώ να πω ότι το είδα ποτέ σαν ρίσκο γιατί είναι απλά ο τρόπος που σκέφτομαι. Όλοι οι συντελεστές, απ’ τον παραγωγό και τους συνθέτες μέχρι τους μουσικούς, κατάφεραν ακριβώς αυτό. Είναι πραγματική ευλογία που βρίσκομαι με ανθρώπους που μπορούν ξεδιπλώσουν το ταλέντο και την τέχνη τους, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα ένα κοινό όραμα.

rena_morfi2
Η Σούλη Ανατολή κυκλοφόρησε και το πρώτο της album τον περασμένο Μάιο. Τι προσδοκίες είχες από αυτή την κυκλοφορία; Επιτεύχθηκαν;
Ναι επιτεύχθηκαν. Δεν πρόλαβα τις εποχές που οι δίσκοι έκαναν μεγάλες πωλήσεις και μπορούσες να καταλάβεις την απήχηση της δουλειάς σου. Ωστόσο οι κριτικές που έχει πάρει ο δίσκος από τον κόσμο ως τώρα είναι πολύ θετικές και ήδη τον χαρακτηρίζουν κλασικό και συλλεκτικό. Εμένα μου φτάνει και μου περισσεύει για να ξέρω ότι έκανα κάτι που είχε νόημα!
Εκτός από καινούρια τραγούδια, το album περιέχει και τρεις διασκευές. Σε άγχωσε καθόλου το γεγονός πως έπρεπε να ξανασυστήσεις στον κόσμο με τη δική σου πινελιά τραγούδια που ήδη ξέρει και αγαπά;
Όχι καθόλου. Είμαι πολύ συνηθισμένη από τους Imam Baildi να ερμηνεύω ήδη αγαπημένα κομμάτια. Στον προσωπικό μου δίσκο μάλιστα έχω επιλέξει δικά μου αγαπημένα που δεν είναι γνωστά, στη δίκη μου γενιά τουλάχιστον. Κάποιοι τα έχουν χαρακτηρίσει ως πιο underground λαϊκά. Μακάρι να επανασυστηθούν λοιπόν. Η σύγκριση με τις πρωτότυπες ερμηνείες δε με αφορούσε ποτέ, ούτε με άγχωσε. Δεν το είδα ποτέ σαν διαγωνισμό.
Τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε μελλοντικά από τη Σούλη Ανατολή;
Ήδη έχω καινούριος ιδέες και υλικό για επόμενα δισκογραφικά βήματα, η Σούλη έχει μέλλον λοιπόν! Βέβαια κανείς δε ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον. Όσο σίγουρη και να είμαι τώρα, δε θα ήθελα να δεσμευτώ καλλιτεχνικά για το αν θα κρατήσω τον ίδιο τίτλο και κατ’ επέκταση την περσόνα. Αυτό θα το δείξουν οι περιστάσεις και το τι θα θέλω να εκφράσω τη συγκεκριμένη στιγμή.

Η ύπαρξη της Σούλη θα σου επιτρέψει να συνεχίσεις την πορεία σου με τους Imam Baildi;
Η δημιουργία αυτού του δίσκου μας έδεσε ακόμη περισσότερο με τους Imam Baildi, αφού ανέλαβαν την παραγωγή. Νιώθω πολύ δημιουργική μέσα στο συγκρότημα σε ένα παράλληλο επίπεδο με την Σούλη και είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει αυτή η ελευθερία.
Πηγαίνοντας σε κάτι άλλο, θα ήθελα να ακούσω την άποψη σου σχετικά με την ελληνική μουσική σήμερα. Τι σου αρέσει σε αυτή και τι όχι;
Μου αρέσει το γεγονός ότι έχουν γίνει πιο ειλικρινείς οι προθέσεις των δημιουργών. Και σ’ αυτό έχει βοηθήσει η κρίση, αφού όσοι ασχολούνται με την μουσική πλέον το κάνουν με πολλές θυσίες και προσπάθεια γιατί πραγματικά το λέει η ψυχή τους και κάτι θέλουν να επικοινωνήσουν. Επίσης μου αρέσει πολύ που πλέον ο κόσμος μαθαίνει να αγαπά και να ακολουθεί διαφορετικά είδη μουσικής βάζοντας λιγότερα όρια και ταμπέλες απ’ ότι στο παρελθόν. Υπάρχει απενοχοποίηση επιτέλους.

rena_morfi3
Ετοιμάζεις, όπως μας είπες, εμφανίσεις στο Σταυρό του Νότου τις Τρίτες 21/2 και 21/3. Τι θα δούμε εκεί; Θα είσαι περισσότερο Ρένα ή Σούλη;
Στην παράσταση που ετοιμάζουμε για τον Σταυρό του Νότου θα παρουσιάσουμε τα τραγούδια του δίσκου μου, αλλά και αγαπημένα κλασικά λαϊκά τραγούδια των δεκαετιών του ‘60 και του ‘70 διασκευασμένα με παραδοσιακούς λάτιν ρυθμούς όπως cumbia, bachata και salsa. Ένα μουσικό πάντρεμα που ενώ χιλιομετρικά φαίνεται μακρινό, το άκουσμα του είναι οικείο λες και ήταν έτσι από πάντα. Μαζί μου έχω τους συντελεστές του δίσκου, τον Λάμπη Κουντουρόγιαννης στην κιθάρα -ο οποίος μου έχει χαρίσει επίσης ένα τραγούδι-, τον Δημήτρη Μπακογιάννη στην κλασική κιθάρα, τον Ορέστη Μπενέκα στην Φαρφίσα και τους Άγγελο Πολύχρονου και Carlos Menendez στα κρουστά. Πρόκειται για ένα εκρηκτικό πρόγραμμα όχι μόνο για όσους αγαπούν το λαϊκό τραγούδι αλλά και για όσους το μισούν, αφού θα δουν μια πολύ διαφορετική πλευρά του… που ίσως να μην είχαν φανταστεί.
Τι άλλα σχέδια υπάρχουν στο προσεχές μέλλον και για τη Σούλη αλλά και για τους Imam Baildi;
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε περιοδεία με τους Imam Baildi σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας καθώς ετοιμάζουμε το επετειακό μας album. Παράλληλα ετοιμάζουμε την πέμπτη μας ευρωπαϊκή περιοδεία για το φθινόπωρο, ενώ με την Σούλη θα συνεχίσουμε κάποιες επιλεγμένες εμφανίσεις στην Αθήνα αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Κλείνοντας, πες μου που μπορεί να ενημερώνεται κανείς για τα επόμενά σου βήματα!
Στο facebook, στη σελίδα Rena Morfi -Souli Anatoli μπορείτε να μαθαίνετε όλα τα νέα και για τις δυο μας!!

Συνέντευξη στην Αθανασία Βογιάρη

(Visited 5,073 times, 9 visits today)

Tralala Social Media